Могат ли котките да бъдат синоптици

котка гледа съсредоточено Снимка: iStock

П рез цялата история е имало различни странни вярвания за котките, едно от които е, че котките могат да предсказват времето. Много древни култури са имали суеверия относно котките и времето, поради което това вярване продължава и днес.

Но истина ли е? Могат ли котките да предсказват времето?

Безспорно е, че мъркащите животни са чувствителни същества и че могат да усетят различни неща, които хората не могат.

Въпреки че всъщност не могат да предскажат времето, котките реагират на промени във атмосферното налягане, наближаваща буря и подобни промени във времето.

Dogsandcats.bg

Някои от най-популярните суеверия в историята, свързани с котките и тяхната „способност“ да предскачват времето гласят:

котка гледа съсредоточеноСнимка: iStock

 • Холандия - хората в Холандия вярват, че ще има вятър, ако видят котка да драска завеси или килими.
 • Великобритания — вярвало се е, че ще има дъжд, ако видят котка да ближе ушите си.
 • САЩ— съществувало е вярването, че идва буря, ако котка спи с всичките си лапи под тялото.

Моряците също са разчитали на котките, за да предскажат дали ще ги застигне буря в морето.

Способни ли са котките да усетят лошото време?

Поради изключителната си чувствителност, мяукащите животни могат да разберат неща, които хората не могат, включително лошо време, което идва по пътя ви. През повечето време котките реагират на промени във времето поради промени в атмосферното налягане.

Обикновено, когато идва буря, налягането на въздуха внезапно ще спадне, което е нещо, което много животни могат да почувстват поради инстинкта си за оцеляване. Котките също могат да изпитат тези атмосферни промени с вътрешните си уши.

В зависимост от чувствителността на котката, някои мъркащи животни могат да станат прекалено нервни или уплашени, когато усетят промени в налягането на въздуха, докато други могат просто да пренебрегнат тези сетива. Друго важно нещо, което трябва да споменем е, че котките също имат силно обоняние и звук. Тези сетива позволяват на вашата котка да чува гръмотевични бури дори от разстояние и да усеща миризмата на дъжд във въздуха.

Когато всички сетива на котките са комбинирани, те могат да бъдат доста добър инструмент за определяне дали ви очаква лошо време или не.

Може ли вашата котка да усети приближаваща буря?

котка гледа съсредоточеноСнимка: iStock

Въпреки че мяукащие приятели могат да усетят промените във въздушното налягане и да реагират на тях, това все още не ги прави напълно надеждна прогноза за времето. Вашата котка със сигурност ще може да разпознае промените в атмосферата и дъжда и бурите, които идват по пътя ви.

Освен че забелязва промените във въздушното налягане, вашата котка може да реагира на миризми и звуци в заобикалящата я среда, които могат да означават бури и дъжд. Някои представители обаче обаче може да усетят промените във времето, но просто да не реагират на тях, което може да ви затрудни да се опитате да предскажете времето просто като наблюдавате котката си.

Промени в поведението на котките, когато времето е на път да се промени

Всяка котка е индивидуална, което означава, че не всички ще реагират еднакво на промените във времето. Някои промени в поведението са често срещани при котките, когато усещат лошо време, включително:

 • Крие се повече от обикновено
 • Котката изглежда уплашена
 • Ако вашата котка обикновено е щастлива и доволна, но изведнъж се държи раздразнително
 • Вашата котка обикновено е спокойна, но в момента показва екстремни енергийни изблици

Как да запазите котката си спокойна по време на промени във времето?

Тъй като котките са толкова чувствителни към промените във времето, не е необичайно да се тревожат или стресират през този период. Поради това трябва да се опитате да помогнете на гальовния приятел да се справи със ситуацията.

Понякога да помогнете на котката си в такава ситуация може да бъде по-лесно да се каже, отколкото да се направи. И все пак може да опитате някое от следните действия:

котка гледа съсредоточеноСнимка: iStock

 • Тъй като котките обичат да се крият по време на дъжд и буря, осигурете достатъчно места за скривалище в дома си, в случай че вашата котка иска да бъде сама.
 • Дръжте котката си на закрито и се уверете, че няма начини да избяга навън.
 • Котките често ще гледат стопаните си и ще видят как реагират в конкретни ситуации; ако запазите спокойствие по време на буря, котката ви също ще се почувства по-спокойна.
 • Създайте спокойна и приятелска атмосфера в дома си, за да помогнете на вашата котка да се отпусне; включете телевизора или пуснете музика, за да помогнете на котката ви да се почувства спокойно.
 • Потърсете други разсейващи фактори като играчки, игри или време за гушкане с вашата котка.
 • Изпробвайте естествени феромонови дифузери, за да помогнете на вашата котка да се успокои.
 • Ако нищо не работи за вашата котка, обсъдете ситуацията с вашия ветеринарен лекар, за да получите съвет как да помогнете на гальовния приятел да се успокои по време на промени във времето.

Безспорно е, че котките са в синхрон с природата, поради което могат да усетят различни промени в атмосферата. Котката всъщност не може да предвиди времето, но може да усети промяната във въздуха, да подуши дъжда или предстоящата буря.

Вижте още:

Защо котките обичат да седят нависоко

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Как да успокоим котката по време на гръмотевична буря

Виж още