Защо котката ми прегръща ръката ми и ме хапе?

котка хапе Снимка: iStock

К отките са любопитни същества и всеки любител на домашни любимци, който притежава такава, може да ви каже, че е истина. Една котка може да бъде напълно доволна от това, че е галена и обичана в една секунда, а в следващата, тя прегръща ръката ви и впива зъбите си!

Котките правят това по различни причини. Независимо дали става дума за акт на агресия, болка от никнене на зъби, знак на привързаност или просто най-добрият начин за общуване, котките имат начин да предадат своето послание. В тази статия ще обсъдим повече за това защо котките прегръщат ръката ви и ви хапят, за да намерите обяснение на това любопитно котешко поведение!

1. Игра

котка хапеСнимка: iStock

Възможно е вашата котка просто да се опитва да си играе с вас, когато ви хване за ръката и ви ухапе. Обикновено котенцата правят това, но възрастните котки също играят по този начин. Вероятно сте виждали възрастни котки да се хващат и хапят една друга и през повечето време поведението е нормално само при игра. Вашата котка може да се отнася към вас по същия начин, по който се отнася към връстниците си, което означава, че ѝ е достатъчно приятно да играе с вас.

Dogsandcats.bg

Това обаче не е поведение, което трябва да продължи, особено след като дълбока рана от ухапване от котка може да ви изпрати в кабинета на лекаря. Ако котката ви ви ухапе, когато се опитате да я погалите, избягвайте да я галите, докато не се приближи до вас. Някои котки са по-чувствителни към галенето и предпочитат сами да решават кога е подходящо стопаните им да ги докосват.

2. Никнене на зъби

котка хапеСнимка: iStock

Никненето на зъби също е причина гальовният приятел да ви ухапе. Нормално е котенцата да хапят вас и други предмети, когато им никнат зъби, но трябва да коригирате хапането им, когато са още малки, ако не искате да продължат с тези действия и, когато станат възрастни.

Въпреки че може да е сладко вашето малко коте да ви хване за ръката и да ви ухапе, за да облекчи болката при никнене на зъби, няма да е толкова сладко, когато възрастна котка с пораснали зъби прави същото нещо. Осигуряването на играчки, които са безопасни за дъвчене могат да помогнат за пренасочване на поведението.

3. Лов

Котките са очарователни, сладки и пухкави, но трябва да поддържат ловните си умения. Разбира се, вашата котка у дома няма нужда да прави това, но тя носи хищническия си ген. Да прегърне ръката ви и да ви ухапе е начинът на вашата котка да усъвършенства своите ловни умения.

Можете да обезсърчите поведението, като предоставите повече играчки, които позволяват на вашата котка да задоволи своето ловно желание. Осигуряването на достатъчно играчки ще помогне значително в намаляване на това действие.

котка хапеСнимка: iStock

4. Агресия

Котките се ядосват, разочароват и се стресират точно като нас. Прегръщането на ръката ви и ухапването ви може да бъде пренасочена агресия. Например, ако вашата котка види птици през прозореца, но не може да излезе, за да ги преследва, тя може да се разочарова и да „си го изкара“ на вас.

5. Привързаност

В крайна сметка е възможно вашата котка да ви показва привързаност, ако просто хапе ръката ви. Котките правят това по между си в знак на привързаност и игра. Въпреки това, дори ако това е приятелски жест, трябва да обезсърчите поведението, като кажете „Не“ и махнете ръката си.

котка хапеСнимка: iStock

Мяукащите животни могат да хващат ръката и ви хапят по различни причини. През повечето време това не е толкова голям проблем, освен ако котката не оставя следи или наранявания. Ако съветите по-горе за предотвратяване на ухапването на ръката на котката ви не работят, може би е време да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча специалист, който се занимава с поведенчески проблеми при котки, така че вашата котка да може да получи помощта, от която се нуждае.

Вижте още:

Как да отучим малките котета от драскане и хапанe

Как да социализирам малко коте

Защо котките нападат

Виж още