Защо котката ми не използва тоалетната си след осиновяване на кученце

Котка и куче Снимка: IStock

У ринирането на грешни места при котките може да има медицинска или поведенческа причина. На първо място е важно да се определи дали мъркащият приятел уринира или маркира територия. Уринирането се извършва върху хоризонтални повърхности като плочки и килими, а маркирането - върху вертикални цели като стени. В домакинство с много котки може да е трудно да се определи коя котка е отговорна за това, освен ако тя не бъде хваната на място.

Медицинските причини, които могат да причинят неправилно уриниране, включват цистит, инфекция на пикочния мехур или бъбреците, кристали или камъни в урината и артрит, като тези заболявания могат да затруднят уринирането,защото го правят болезнено или да предизвикат чувство на неотложност за уриниране, преди гальовният приятел да е успял да стигне до тоалетната си. Артритът е често срещано заболяване при котките на средна и по-възрастна възраст, което може да затрудни влизането или излизането на котката от тоалетната поради болка.

Често срещаните симптоми на нарушения на пикочните пътища включват внезапно желание за уриниране, кръв в урината, често облизване на гениталиите, болезнено уриниране и плач в тоалетната, често уриниране и уриниране извън нея. Котките бързо започват да свързват болката и дискомфорта с тоалетната и търсят други места за тази дейност.

Определяне на причината за уринирането извън тоалетната

Котка и кучеСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Всяка промяна в поведението на котката трябва да бъде оценена от ветеринарен лекар, за да се определи дали причините са медицински или поведенчески. Ветеринарният лекар ще извърши пълен физически преглед на котката и ще получи от вас информация, включваща началото и честотата на неправилното уриниране, други промени, които сте забелязали, както и новости в домакинството.

Ако след тестване на урината се установи, че мъркащият приятел е в добро здраве, вероятно причината е поведенческа. В случай че наскоро сте осиновили кученце и забелязвате, че уринирането на котката ви съвпада с пристигането на новия домашен любимец - има голяма вероятност това да е разковничето на проблема.

Възможно е котката ви да изпитва ревност от пристигането на новия домашен любимец, но също и тревожност и стрес, както и прекомерно внимание от страна на кученцето, особено ако то е малко и игриво и иска да се забавлява с котешкия си другар. Ако мъркащият приятел се уплаши прекалено много, този страх може да намери отражение в ходене до тоалетна извън нея.

Котките обичат рутината и могат да бъдат претоварени от внезапни промени, като например пристигането на нов домашен любимец или човек, преместване в нов дом, ремонт и какво ли още не.

Как да помогна на котката да преодолее стреса

Кученцата могат да бъдат пълни с енергия и да създадат твърде динамична атмосфера за котка, особено ако е по-възрастна и спокойна. В такава ситуация е важно е да се задоволяват емоционалните нужди както на кученцето, така и на котката.

  • Запознайте животните бавно

Ако изведнъж заведете куче у дома и го пуснете да тича из всички стаи, бъдете сигурни, че това ще се отрази негативно на мъркащия домашен любимец. Постарайте се да запознаете плавно двете животинчета. Дръжте ги няколко дни в различни зони на жилището си, за да свикнат с миризмите си. След това започнете да ги срещате за кратко всеки ден и да наблюдавате тяхната интеракция. Ако нещата вървят гладко, оставете животните да прекарват все повече и повече време заедно. Чак след като се уверите, че те са се сприятелили достатъчно или поне не си пречат или не се “карат”, можете да си отдъхнете. 

  • Обособете котешка зона

За целта трябва да осигурите безопасно място, на което гальовния приятел да може да се оттегли във всеки един момент и да бъде далеч от кучето. Вратичките за котки например биха ви свършили чудесна работа, тъй като куче едва ли може да се провре през тях, освен ако не е много малка порода.

  • Осигурете нужните аксесоари за всяко животинче

Котката и кучето трябва задължително да имат отделни купи за храна и вода, играчки и легла (въпреки че типично по котешки, гальовните животни често решават, че предпочитат леглото на кучето пред своето). 

  • Високи пространства за котката

Котешко дърво или рафтове за котки са необходими за тези приятели, тъй като те обичат да гледат от височина. Освен това те се чувстват в безопасност, когато са нависоко.

Котка и кучеСнимка: IStock

  • Грижете се за котешката тоалетна

Уверете се, че кучето не влиза или по някакъв начин не играе в котешката тоалетна. Това може да е опасно за неговото здраве, а в същото време със сигурност е много неприятно за котката. Това пространство е нейно, което мирише силно на нея и нейните отпадъци и тя би се объркала или почувствала некомфортно, ако в тази зона влиза кучето и разравя нейните изпражнения или урина. Също така, местоположението на тоалетната трябва да е такова, че да осигурява на гальовния приятел необходимото уединение и безопасност, в противен случай не е изключено той да започне да пропуска тоалетната си. На помощ отново може да ви дойде котешката вратичка, през която гальовният приятел ще може да преминава необезпокояван.

  • Обръщайте внимание и на кучето, и на котката

Тъй като трябва да извеждате кучето сутрин и вечер за разходка, има голяма вероятност гальовният домашен любимец да се почувства пренебрегнат. Затова не пропускайте да му отделяте време и да играете и с него. Макар че котките често изглеждат дистанцирани, голяма част от тях жадуват за човешко внимание. 

Процесът по запознаване на котка и куче е доста комплексен и трябва да действате бавно и отговорно. Не забравяйте че хем кучето е подложено на стрес от новия дом с домашен любимец, хем котката ви, която вече живее в дома ви известно време, изведнъж се налага да дели пространството с куче. Мъркащите приятели са чувствителни същества, така че не е изключено да започнат да пропускат тоалетната си, поради тази голяма промяна, която е настъпила в домакинството. Затова осигурете на котката си всичко необходимо, за да се чувства комфортно и я запознайте бавно с кучето. Ако бъдете внимателни и търпеливи, вероятно двете животинчета ще станат приятели и ще играят или спят заедно в студените дни.

Виж още