Защо котката ми не мяука

мяукаща котка Снимка: iStock

М яукането е едно от най-сладките неща, за собственици на гальовни домашни любимци. На всички ни се разтапя сърцето, когато чуем този звук, в момента, в който прекрачим прага на дома си и нашият съквартирант ни поздравява със звучно “Мяу!”.

Дори и някои мъркащи приятели да са твърде гръмогласни, особено когато часът за храна наближи или, когато стане около 3-4ч през нощта, все пак всички много се радваме на мяукането.

Имайте предвид, че не всички котки мяукат. Някои просто не го правят, без да съществува конкретна причина за това. Определени породи са по-тихи, други по-гръмогласни. Все пак, котките са много различни. Ако вашата никога не е мяукала или го прави изключително рядко - няма място за притеснение, просто вашият мъркащ приятел не е особено приказлив.

котка гледа човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

От друга страна, ако пухкавият ви съквартирант по принцип е гръмогласен и изведнъж това спре - лампичката трябва да ви светне веднага и да потърсите вашия ветеринар. Нека да разгледаме някои възможни здравословни причини, които обясняват „мълчанието” на котките.

Инфекция на горните дихателни пътища

Както при хората, инфекция на горните дихателни пътища може да причини дрезгавост и ларингит. Ако вашият домашен любимец също проявява симптоми като кашлица, кихане, летаргия, течащ носа, възпаление на очите, липсата на мяукане може да е симптом на настинка.

Хипертиреоидизъм

Това е проблем със щитовидната жлеза и може да се прояви с дрезгавост или загуба на тегло. Вашият ветеринарен лекар би могъл да направи необходимите кръвни изследвания и да насрочи лечение, за да може гальовният ви приятел да се размяука възможно най-скоро.

Ларингеална парализа

Увреждането на нервите на ларинкса може да причини гласови промени или да възпрепятства дишането на котката. Това също може да причини кашлица, затруднено хранене или загуба на тегло. Това е сериозна ситуация, която изисква незабавна медицинска помощ.

болно котеСнимка: iStock

Тумори или полипи

Това са образувания в гърлото и гласните струни, които могат да доведат до мълчание във вашата котка. Те могат да са както доброкачествени, така и да доведат до по-сериозни ракови образувания. Ако мъркащият ви приятел е дрезгав, има променен звук в гласа си, кашля, киха или диша шумно - заведете го бързо на ветеринар за преглед и лечение.

За щастие, в повечето случаи котките просто избират да не мяукат. Още повече, че с възрастта вокализацията значително намалява или става по-тиха, като това не е нищо, за което да се притеснявате. Все пак, ако мяукането секне изведнъж и е придружено с други симптоми - потърсете вашия ветеринарен лекар.

Виж още