Защо котката ми се държи странно? 9 възможни причини

домашна котка Снимка: iStock

О т маниакално среднощно тичане до внезапно скриване под дивана, котките правят някои доста странни неща. Вие най-добре познавате „нормалното“ поведение на вашата котка, така че може да е тревожно, когато тя направи нещо, което е не само странно, но и необичайно за нейната личност. Внезапната поява на определено поведение със сигурност може да бъде обезпокоителна, тъй като това може да бъде признак на заболяване или тревожност.

Това са 10 причини, поради които котката ви може да се държи странно и как бихте могли да реагирате.

1. Котката ви е подушила котешка трева

След като помиришат коча билка, повечето котки реагират с търкаляне, обръщане по гръб и триене. Някои котки също показват признаци като разширени зеници и неистово тичане. Те могат да станат по-привързани или по-агресивни в зависимост от характера им.

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

След първоначалния 10-15-минутен прилив на емоции, котките са склонни да се смекчат, така че обикновено не трябва да се прави нищо. Ако обаче подозирате, че поведението на котката ви не е заради коча билка и странното действие продължи твърде дълго - конкултирайте се с ветеринар.

2. Котката ви души средата

Ако котката ви седи или стои на определено място с отворена уста за няколко секунди, тя може просто да души наоколо. За разлика от хората, котките притежават специален сензорен инструмент, наречен вомероназален или орган на Якобсон в небцето им. Той им позволява да поемат повече аромати, отколкото биха могли само с носа си. Когато видите котката си да се взира напред с леко отворена уста, тя не е луда. Тя просто души внимателно средата, тъй като се опитва да събере информация какво се случва.

3. Стрес

Котките се тревожат много, защото промяната ги стресира. По-сериозните преходи в живота, като преместване в нов дом или осиновяване на друг домашен любимец, могат да ги накарат да се почувстват особено разтърсени. Твърде много стрес твърде често може да се отрази на цялостното им здраве. Важно е да прекарвате допълнително време с котката си през тези периоди от живота, за да я насърчите да се чувства стабилна, обичана и желана.

домашна коткаСнимка: iStock

4. Заболяване на долните пикочни пътища или друго заболяване

Тези състояния могат да варират от цистит, предизвикан от стрес, до спешна запушена уретра. Ако котката ви има проблеми с уринирането или внезапно е започнала да уринира извън тоалетнатната, заведете я на ветеринар, за да разбере какво не е наред. Решението може да бъде просто, и да е необходимо да намалите нивата на стрес у дома - например да преместите предметите на котката си на по-тихо място или да осигурите уединен кът за ходене до тоалетна.

Други заболявания също могат да накарат котката ви да се държи странно, но признаците могат да варират в зависимост от заболяването. Котките могат да прикриват болестите наистина добре, но ако изглежда, че котката ви изпитва болка или дистрес, държи се по-отпаднала от обикновено, повръща или има диария, свържете се с вашия ветеринарен лекар за съвет.

5. Котката ви е разгонена

Ако имате некастрирана или нестерилизирана котка на възраст над 4 месеца, вероятно тя просто е достигнала полова зрялост. Признаците за котка, която се разгонява, включват силно мяукане, маркиране с урина, изпъване на опашката нагоре, триене на тялото във вас и мебелите. Тази фаза продължава около 2 седмици при женските котки и след това се повтаря няколко седмици по-късно по време на сезона на чифтосване, освен ако не настъпи бременност. Мъжките котки нямат репродуктивни цикли, така че те могат да показват това поведение 24/7, целогодишно. Ако подозирате, че това е причината котката ви да се държи странно, свържете се с вашия ветеринарен лекар за операция за стерилизация или кастрация.

6. Свръхстимулация

домашна коткаСнимка: iStock

Прекалено възбудената котка може буквално да ви побърка. Ако мъркащият приятел е прекалил с играчките и забавленията може да бъде свръхстимулиран. Освен ако котката ви не се излага на опасност или не е наранена, най-добре е да я оставите да се успокои сама.

7. Бълхи или други паразити

Ако вашата котка се чеше повече от обикновено, вината може да е на паразитите. Тези малки същества могат да причинят много поразии, като предадат тении на вашата котка и дори причинят анемия поради загуба на кръв в тежки случаи. Ако подозирате или знаете, че котката ви има бълхи, тогава трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар, за да попитате за най-доброто лечение срещу бълхи за вашата котка.

8. Ушни акари

Котка, която има ушни акари, често ще се чеше или клати главата си. Ушите на вашата котка обикновено трябва да са чисти и сухи, така че виждането на малки тъмни петна, които приличат на утайка от кафе или прекомерно количество ушна кал, може да е признак на акари. Това е доста често срещан проблем, особено при котенца, но ще искате да заведете котката си на ветеринар, за да почисти ушите им и, за да предпише необходимото лекарство.

домашна коткаСнимка: iStock

Котките са странни и поведението на някои от тях не е нещо сериозно и ще се разреши от само себе си. Странностите на гальовните животни просто са бонус от притежаването на котка! Но внезапното странно поведение може да бъде причина за безпокойство. Затова винаги наблюдавайте котката си и се консултирайте с ветеринарен лекар, ако забележите, че котката ви се държи по-особено от обикновено - например е спряла да се храни, да пие вода или има проблеми с уринирането.

Виж още