Мога ли да заведа котката си на плажа?

котка на плаж Снимка: iStock

П риятните забавни дни на плажа са идеалните начини да прекараме лятната си ваканция. И не е необичайно да видите любители на кучета с косматите си приятели на плажа, тичащи покрай брега. Знаем, че на някои плажове кучетата просто не се допускат, а на други се изисква само те да са винаги на каишка. Но какво да кажем за котките? Можете ли да заведете котката си на плажа? И ако е така, какво трябва да направите, за да се подготвите за това?

Можете ли да заведете котката си на плажа?

Ако водите мъркащия си приятел на плаж вероятно той трябва да е на каишка и да не бъде пускан без нея. Докато това правило може да е силно дискомфортно за кучетата, за котките е добре дошло. Не препоръчваме да пускате котката си навън сама без каишка, тъй като вероятността да избяга е огромна. Също така е в интерес с нейната безопасност, в случай че има кучета наоколо.

котка на плажСнимка: iStock

Така че, ако планирате да заведете своя котешки приятел на плажа, не забравяйте първо да проверите местния плаж, за да се уверите, че допуска домашни любимци, къде са разрешени те и всички условия относно времето им там.

Dogsandcats.bg

Много котки не приемат добре нови среди, освен ако преди това не са имали достатъчно време постепенно да ги излагат на подобни ситуации. Ако имате срамежлив или предпазлив котешки приятел, не е препоръчително да го вземете със себе си при следващото си пътуване. Но ако смятате, че вашата котка ще се радва на един ден на плажа, ето шест съвета как да я заведете там безопасно.

1. Уверете се, че вашата котка е в крак с ваксинациите

Изключително важно е да поддържате котката си здрава и защитена от болести, дори ако остава на закрито. Котките трябва да бъдат ваксинирани срещу бяс и котешки болести всяка година, както е предписал вашият ветеринарен лекар. Ако вашата котка не е в крак с ваксинациите си или ако никога не е била ваксинирана, не я извеждайте на открито, където може да срещне диви животни.

2. Не забравяйте най-важното

Всеки път, когато вземете котката си на пътуване, трябва да сте сигурни, че сте опаковали всичко необходимо – храна, вода, всякакви лекарства за вашата котка и тоалетна.

3. Не принуждавайте котката си да прави нещо, което не иска

котка на плажСнимка: iStock

Гальовните животни са много чувствителни към околната среда и настроението на собственика си. Ако се чувствате развълнувани и нетърпеливи да изследвате, възможно е котката ви да бъде погълната от общото вълнение от пътуването. Но ако изглеждат несигурни или притеснени, не ги принуждавайте да се съгласяват с това.

Ако котката ви живее у дома през цялото време, изведете я в началото, когато е по-малка, когато е отпусната и не е много подвижна. С напредване на възрастта вероятно ще бъде по-малко склонна да излиза навън. Ако котката ви е стара, извеждайте я за кратки периоди и се отнасяйте внимателно с нея.

4. Използвайте транспортна чанта и каишка

Не забравяйте, че котките са много по-различни от кучетата, когато става въпрос за нови неща, хора и места. За разлика от кучетата, много котки ще бъдат изплашени от непознатите звуци на плажа и може да избягат. Ако подозирате, че котката ви може да избяга, заведете я на по-уединено място на плажа, където има по-малко хора. Задължително я дръжте на каишка.

5. Не оставяйте домашния си любимец без надзор

Дори ако вашата котка е най-дружелюбната и общителна котка в света, не я оставяйте без надзор. Ако котката ви е на каишка, дръжте я наблизо. Дори добре възпитаните котки могат да изпаднат в беда, докато не ги наблюдавате.

Внимавайте за пясък, който може да бъде много горещ през средата на деня. Ако се разхождате по плажа, внимавайте да избягвате зони, които наскоро са били отнесени от прилива. Възможно е пясъкът да е достатъчно горещ, за да изгори лапите на вашата котка. Ако смятате, че пясъкът е твърде горещ, за да ходите, отидете на място, което предлага малко сянка или носете чадър.

котка на плажСнимка: iStock

6. Внимавайте за други животни и хора

Котките са териториални същества, които могат да се нахвърлят върху други животни, ако се почувстват застрашени. Ако сте на плаж, където има много хора и животни, дръжте котката си под око и се уверете, че няма да избяга или да изпадне в беда – затова каишките са важни, когато посещавате открити места с вашия котешки приятел.

Ако посещавате плаж, подходящ за кучета, уверете се, че котката ви е в безопасност. Някои кучета може да видят вашата котка като плячка и да се опитат да я нападнат. Освен това не знаете как котката ви ще реагира на друго животно, което го подуши или се приближи до него.

Защо котките мразят да се доближават до вода?

Повечето котки мразят да се мокрят, защото това пречи на навиците им за почистване на козината. Котките се мият няколко пъти на ден, за да се отърват от бълхи, кърлежи и външни паразити. Те също се мият с езика си, за да поддържат козината си чиста и да миришат добре.

Техните езици имат стотици малки малки папили върху тях. Тези бодли са направени от кератин и са същото нещо, от което са направени ноктите ви. Тези бодли действат като малки чистачки и почистват езиците и лапите си.

котка на плажСнимка: iStock

Котките са естествени изследователи, които са привлечени на открито от любопитството и желанието си да ловуват. Като заведете котката си на плажа, вие им позволявате да изследват дивата си страна, като същевременно им осигурявате обичта и комфорта, които жадуват от своите собственици. Воденето на котката ви на плаж е нещо, което трябва да се хареса както на вас, така и на вашия котешки приятел. Планирайте отиването си и се погрижете гальовният приятел да се чувства комфортно и да бъде защитен.

Вижте още:

Обичат ли котките плажа и морето

С котка на море: мисията възможна?

6 чудесни дейности за котки на плажа

Виж още