Защо котките атакуват глезените на стопаните си

котка хапе стопанина си Снимка: iStock

М ожем съвсем спокойно да кажем, че сме свикнали с необичайното поведение на мяукащите приятели и всъщност се изненадваме когато те направят нещо нормално. Интересът към глезените ни определено не е едно от тези неща.

Със сигурност на всеки собственик на котка се случва поне по няколко пъти на ден, най-често когато бързаме за работа, влизаме от стая в стая, чудим се какво да облечем и към цялата тази припряност имаме една пречка - домашен любимец, който ни причаква зад всеки ъгъл и напада краката ни. Защо се случва това?

Краката ви приличат на плячка

Макар че мъркащият ви приятел е опитомен и неговото съсловие отдавна живее сред хора, всички знаем, че котките все още дебнат за плячка и едва ли това някога ще се промени, защото по природа те са хищници.

Вашите стъпала и глезени са прекрасни за преследване, защото вие се движите, преминавате от помещение в помещение, което предизвиква силен интерес в темпераментния ви съквартирант.

Dogsandcats.bg

В тази ситуация котката ви забравя, че тези крака са „прикачени“ за вас, защото се активира ловеца в нея и тя вижда само нещо, което се движи бързо, приличащо на плячка, която може да хапне.

Дори и да се сърдите или да се карате на котката си - едва ли ще постигнете резултат, защото тя не го прави срещу вас. Ако атаките са много болезнени - опитайте да разсеете гальовния приятел с играчка или го заведете в някоя тиха част от жилището ви, където да се успокои, а вие да се облечете спокойно.

Котката ви иска да играе

котка хапе стопанина сиСнимка: iStock

Тъй като вие сте в движение, за котката ви това означава само едно - време за игра. Особено, ако у дома имате мъничко коте, което е много активно и чака всеки един удобен момент да скача, гони или да се хвърля на играчки.

Съгласете се, че когато сте в движение, вие много приличате на моментите, когато играете с котката си. Объркването е доста нормална реакция.

Зов за внимание

Ако сте заети хора и нямате възможност да отделяте време на гальовния си приятел, бъдете сигурни, че той ще потърси вниманието, което му се полага! Ако си седите спокойно, но котката ви реши да се хвърли върху глезените ви, може би с това поведение иска да ви каже, че трябва да ѝ обърнете внимание.

Може би няма да имате друг избор, освен да грабнете въдицата и да поиграете няколко минути.

Котката иска да ви каже нещо

Например, че е гладна или, че просто иска да спрете да правите каквото и да е, за да я погалите. Особено, ако е наближил част за храна, със сигурност мъркащият приятел ще ви напомни, а глезените ви може да са прекрасен начин да го направи.

Все пак, трябва да отбележим, че не бива да отвръщате на всяка „прищявка“ на котката си, защото тя ще се научи, че така получава това, което иска. Ако моментът за храна не е дошъл, а темпераментният домашен любимец хапе глезените ви, опитайте да го обучите да не го прави, а да си играе с някое топче или друго забавление.

Психологически или медицински причини

Има разлика между игривото захапване на вашите крайници, когато сте в движение и такова, което е провокирано от агресия, страх или някое друго негативно чувство. Малките котета, които са отбити твърде рано от майка си, могат да проявят някои странни поведения, защото не са успели да се научат как трябва да взаимодействат с братята и сестрите си, майка си и хората, които се грижат за тях.

В по-редки случаи, ухапването на глезените и атакуването, може да е признак на обсесивно-компулсивно разстройство или някое друго психическо неразположение. По принцип при тези заболявания, трябва да са налице и други симптоми като прекомерно близане, агресивно хапане на каквото и да е, дъвчене на предмети и определени материи.

котка хапе стопанина сиСнимка: iStock

Макари и да е смешно, понякога хвърлянето върху глезените, може да е доста неприятно и болезнено. Ако това се случва твърде често и не се чувствате комфортно - опитайте да отклоните вниманието на котката си с играчка. Работеща стратегия би била също да не реагирате на това действие, защото така ще покажете на котката си, че нищо не се случва и, че вие не играете с нея, което би могло да намали нейния интерес.

Най-добрият „лек“ срещу прекалено игриво поведение на мяукащите приятели е да им обръщаме внимание поне по няколко минути на ден и да играем с тях. Това ще ги направи много щастливи, а и ще станете още по-добри приятели.

Вижте още:

Обсесивно-компулсивно разстройство при котки

Как да разпознаем синдрома на котешка хиперестезия

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

Виж още