Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

игра с коте Снимка: iStock

К акто хората спортуваме, за да се чувстваме по-добре, така и мяукащите домашни любимци могат имат нужда от движение. Ползите от играта за котките са многопластови. Когато играят, гальовните домашни животни се справят по-лесно със скуката, а най-хубавото е, че по този начин те изграждат положителни връзки с членовете на семейството!

Около час упражнения подобряват тяхното психическо здраве, тренират инстинктите им и намаляват тревожността и разрушителното поведение.

Как да играете с котката си и да се сближите

Докато котките могат да провеждат свое собствено време за игра, да наблюдават сенки, да се катерят по котешките дървета, или мебелите, родителите на домашните животни също трябва да ги ангажират със забавление.

Dogsandcats.bg

игра с котеСнимка: iStock

За да се включите пълноценно в играта, следва да откриете с какво обича мъркащият ви приятел да играе. Съществуват безброй видове играчки, които се предлагат в зоомагазините. Имайте предвид, че котките често се влюбват в най-обикновените неща, като картонена кутия от обувки или пък хартиеното топче, с което сте опитали да уцелите кофата.

До каква степен трябва да си играете с мъркащия приятел много зависи от характера му. Твърде голямата стимулация или превъзбуда не са добре за домашния ви любимец. Също така, не е хубаво да го изморите толкова, че да капне от умора или да се задъха. Ако мяукащият ви приятел е видимо ядосан, стресиран или пък твърде превъзбуден, по-добре да го успокоите, отколкото да го ангажирате с игра.

Оптимално заниманието може да е няколко кратки сесии на ден, за около 5-10 минути. Разбира се, това е относително, тъй като зависи от вашия режим и от характера на животинчето. Ако се чудите кое би могло да е най-удачното време - често това е точно преди хранене, защото ще подобрите апетита на гальовния приятел. В допълнение, ако ви стане навик, мяукащият домашен любимец ще е още по-щастлив от играта, тъй като ще знае, че след това идва така любимото похапване.

Ако търсите вдъхновение на какво да играете с домашния си любимец, можете да разгледате 4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява.

Кои са най-добрите играчки за котки

Няма правилни и грешни отговори на този въпрос. Както споменахме, мъркащите домашни любимци могат да харесат и най-елементарните предмети у вас, което ще ви спести пари.

  • Подръчни материали

игра с котеСнимка: iStock

Някои котки се забавляват с картонени кутии или хартиени торбички. Разбира се, уверете се, че нямат скоби или вредни предмети, които могат да наранят домашния любимец. Вашата котка също може да се радва да играе с хартия или пък пластмасови празни бутилки. Всичко, което е безвредно за мяукащия приятел и става за игра би било подходящо.

  • Играчки, които „дразнят” мъркащия съквартирант

Котките обичат котешките дървета, които имат допълнителни играчки като мишки, топчета или пък драскалки. Също така можете да се снабдите с въдици, пера, топчета, буболечки и всякакви шумни и блестящи играчки, които се предлагат на пазара.

  • Образователни игри

Едни от най-полезните аксесоари са играчките, които помагат на котките да ловуват за награда - тунели, лабиринти, интерактивни хранилки, топчета, рошави килимчета и други. Това е прекрасен образователен начин, по който можете да научите мяукащия приятел, че трябва да се пораздвижи преди да получи лакомство.

Играта е полезна за гальовния ви спътник и много забавна за вас. Котките са изключително интересни, бързи, и искрено ни развличат когато са активни. И най-важното - това е прекрасен начин да си станете още по-добри приятели!

Виж още