Обсесивно-компулсивно разстройство при котки

стресирана котка Снимка: iStock

М акар и да свързваме това състояние с нас, хората, животните също могат да страдат от обсесивно-компулсивно разстройство или накратко ОКР. Това поведенческо заболяване кара мяукащият приятел да изпълнява определени „ритуали“, привидно без основателна причина. Погледнати отстрани, тези модели са странни, повтарящи се и сякаш нямат никаква практическа цел.

Предполага се, че това заболяване е по-често срещано при някои азиатски породи като Персийска или Бирманска, като причините за появата му не са известни. Генетиката би могла да е фактор, но няма достатъчно изследвания, които да докажат това.

Как да познаете, че мъркащият приятел има ОКР

стресирана коткаСнимка: iStock

Някои от котките ще проявят едно или няколко поведения. Нека да разгледаме за какво следва да наблюдавате гальовния си спътник:

Dogsandcats.bg
  • Прекомерната грижа е един често срещан признак на ОКР. Котките с това заболяване могат значително да прекалят с баните и облизването си до такава степен, че да предизвикат косопад!
  • Обсесивно дъвчене, захапване или смучене на плат
  • Преследване на опашката, хапане или самонараняване
  • Силно мяукане, макар че това може да означава много други неща.
  • Чувствителност на кожата при допир или потреперване на кожата на гърба

Всички тези поведения могат да започнат като нормални случайни дейности за вашия котешки домашен любимец. Разбира се, това разстройство може да се появи изведнъж, ако мъркащият ви приятел се стресира. Лошото е, че с течение на времето поведението може да се изостри и фиксира и да започне без наличието на външни фактори.

Как се диагностицира ОКР при котки

Ако смятате, че котката ви има странни поведения, приличащи на ОКР, най-добре обсъдете това с ветеринарния си лекар. Не съществуват определени тестове, които да го докажат, но все пак е важно да се изключат други причини за необичайното поведение, преди да се постави диагноза.

Ветеринарният лекар първо ще изключи медицински причини за странното действие на мяукащия ви спътник. Прекомерното миене и грижа за козината, могат например да са свързани с кожни проблеми.

Бихте могли да помогнете на ветеринаря като запишете странните поведения на мъркащия приятел на видеоклип, тъй като едва ли, ако заведете котката си в кабинета, тя обезателно ще започне да ги демонстрира.

Как се лекува ОКР при котки

стресирана коткаСнимка: iStock

Няма известно лечение за това заболяване, но има някои неща, които могат да облекчат симптомите му.

На първо място

направете всичко възможно да не успокоявате или възнаграждавате котката си, когато проявява обсесивно-компулсивно поведение. Това може да засили действията и мъркащият ви приятел да ги повтаря още по-често.

Тъй като мяукащите животни обичат последователността и рутината, можете да създадете график. Фиксирайте часовете за хранене и ги спазвайте. Времето за игра, също следва да е планирано и да се случва в определено време. Спазването на здравословно ежедневие, би могло да успокои мяукащия ви спътник и да намали стреса, което би могло да облекчи донякъде симптомите.

Ветеринарният ви лекар може да предпише допълнителни добавки или лекарства, но в никакъв случай, не купувайте такива, без те изрично да са предписани! Все пак, тези стъпки се предприемат при тежки случаи на поведенческо разстройство.

Ако мяукащият ви приятел страда от необичайно поведенческо заболяване и забелязвате, че се държи странно или има повтарящи се действия - задължително се консултирайте с ветеринаря си. Все пак, ако котката ви е под стрес, тъй като е настъпила промяна в дома ви, можете да се опитате да помогнете допълнително като установите график на хранене или време за игра. Рутината обикновено успокоява мяукащите животни.

Виж още