Защо котките отварят устата си, когато помиришат нещо?

котка души Снимка: iStock

К отките имат невероятно обоняние, което е много по-добро от нашето. Те използват аромата като важен метод за комуникация и това включва използването на феромони (химически съобщения), както и обичайните миризми.

Котките са въоръжени, за да възприемат всяка нова интересна миризма, тъй като използват както носа си, така и специална техника, наречена „отговор на Флеман“. Този „трик“ с отворена уста е начинът на котката да „вкара“ миризма в специален орган, което позволява много специфична обработка на сензорна информация, но може да изглежда много странно за собствениците на котки.

Котките и тяхното силно обоняние

котка душиСнимка: iStock

Котешкият нос има почти 40 пъти повече сетивни клетки в носната кухина в сравнение с човешкия нос. Всички тези рецептори се използват за улавяне на аромати, от леки до по-силни.

Dogsandcats.bg

Мъркащите животни използват миризмата по много начини: за да се ориентират в света около тях, както и за общуване с други животни и хора.

Котките обаче имат и тайно оръжие, що се отнася до миризмите. Те имат втори „нос“. Тази специална част от оборудването се нарича орган на Джейкъбсън или вомероназален орган и се намира на покрива на устата.

Защо котките държат устата си отворена, за да помиришат нещо?

котка душиСнимка: iStock

Когато мъркащото животинче се концентрира дълбоко върху конкретен аромат, то използва споменатия отговор на Флеман. Това е мястото, където котката държи устата си леко отворена, с извита горна устна, често описвана като гримаса или присмехулно изражение.

Резултатът от това странно изражение е максималното излагане на органа на Джейкъбсън, за да може да усети миризмата максимално. Езикът улавя миризмата и пренася феромоновите съобщения до каналите, позволявайки на рецепторите във вомероназалния орган да обработят ароматните съобщения.

Можете също така да видите това забавно изражение при котките, които изследват нови или интересни аромати, като например ако друга котка е уринирала наблизо или пък вие сте разляли нещо, към което котката ви проявява интерес.

котка душиСнимка: iStock

 

Трябва ли да се притесняваме от тази гримаса на котките?

Тази реакция на котката често е смешна и озадачаваща, поради гримасата, която котката прави. Ако за първи път виждате това изражение на котката си може да си помислите, че миризмата, която души е лоша или да се стреснете от това изражение с отворена уста. Това обаче е напълно нормално поведение - това е просто котешкият начин да за проучване щателно на важните ароматни съобщения.

Не трябва обаче да се бърка с дишането през устата. Когато изпълнява реакцията на Фреман, котката ще стои неподвижно, с извита горна устна и леко отворена уста и това продължава 1-2 секунди.

котка душиСнимка: iStock

Ако обаче котката ви се задъхва, стои с отворена уста и диша трудно - трябва да реагирате и да я заведете на ветеринар.

Котките имат невероятно обонятелни способности, с отлично усещане за обоняние и способността да надушват феромонни съобщения. Реакцията на Флеман се наблюдава, когато котките миришат сложни и важни аромати. Този метод на вдишване изпълва вомероназалния орган на покрива на устата на котката с химически съобщения, така че миризмата да бъде правилно интерпретирана. Може да изглежда странно, с изражение като гримаса, но това е напълно нормално котешко поведение.

Виж още