Защо котките се нуждаят от тоалетни

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

М ъркащите приятели могат да бъдат доста любопитни същества и няма спор, че предизвикват голямо количество въпроси у стопаните си. Те имат определени навици, които бихме искали да разберем по-добре, и някои неща в поведението им могат да ни се струват странни. Например поведението на котката спрямо тоалетната. Чудили ли сте се защо изобщо им трябват? Обичат ли наистина да ги използват? Или те служат само и единсвено за улеснение на нас, стопаните? Могат ли тоалетните да се използват от други животни? Нека проучим малко по-подробно „философията“ на котешката тоалетна.

Котешки инстинкти

​Повечето гальовни животни са привлечени да използват тоалетни, защото имат естествен инстинкт да заравят урината и изпражненията си, за да прикрият миризмата си.​

По този начин котешките тоалетни са полезни и лесни за използване. Освен това те са удобни и задоволяват тези инстинкти за заравяне. Предполага се, че гальовните животни са естествено привлечени от камъчетата и материалът на котешкия пясък, защото улесняват покриването на отпадъците. Може да сте виждали котки, които живеят в двор или бездомни такива, които по същия начин след като отидат до тоалетна - заравят отпадъците си, така че това не навик само на домашните котки. В исторически план гмъркащите животни са плячка на по-големи животни. Покривайки изпражненията и урината си, те успяват да попречат на хищниците да намерят местоположението им. Това е тактика за оцеляване.

Dogsandcats.bg

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Има обаче и други теории защо котките могат да заравят отпадъците си по този начин. ​Смята се, че понякога по-малко уверените котки заравят отпадъците си като сигнал на другите котки в района (или дома), че не са заплаха. В домакинство с няколко котки е възможно по-малките да прикрият ароматите си, за да избегнат дразненето на по-възрастните представители.

Ходене до тоалетна извън нея

Рядко се случва домашните котки да се пропускат тоалетната си и, ако това се случва е индикатор за проблем. Ако тоалетната започне да се свързва с болка поради медицински проблем като инфекция на пикочните пътища, може да откриете, че котката ви се ходи до тоалетна извън нея.

Има и заболявания, свързани с възрастта, които в крайна сметка могат да попречат или на мобилността на котката – основно засягайки способността на мъркащия приятел да стигне до тоалетната навреме. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако проблемът продължава.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Отвращение към тоалетната също е възможност за уриниране из къщата. Може да са различни причини, като самата тоалетна, вида на постелката към нея, местоположението на тоалетната или мръсна тоалетна, ако не я чистите редовно. Не трябва да забравяме, че котките са естествено спретнати същества.

Те се почистват добре и обичат да поддържат всичко около тях чисто. Ако не се грижите добре за чистотата на тоалетната - това със сигурност е причина котката да избере по-чисто място, например - килима в хола. Отговорност на собственика е редовното почистване на тоалетната.

Няколко бързи и прости съвета за поддържане на добра котешка тоалетна

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

  • Повечето котки предпочитат тоалетна без аромат.
  • Сменянето на пясъка и тоалетната не бива да се случва често. Повечето котки обичат конкретни тоалетни и постелки към тях, затова не правете твърде много експерименти.
  • Загребвайте отпадъците от тоалетната поне веднъж на ден (за предпочитане дори по-често) и мийте кутията със специален препарат от зоомагазин (безопасен за котки) поне веднъж в месеца.
  • Повечето котки предпочитат големи, непокрити тоалетни.
  • Повечето котки предпочитат плитка тоалетна.
  • Местоположението трябва да е далеч от храната и водата, но и на тихо място и достъпно по всяко време място.
Виж още