Защо котките трябва да имат уединение, когато се изхождат

котка използва тоалетна Снимка: iStock

М яукащите животни може да не ценят вашето лично пространство, особено когато просто се опитвате да използвате тоалетната. Може би нямате нищо против четирите лапи да ви следват до банята и да имате друго живо същество, което ви гледа да вършите работата си, докато те се търкат в краката ви. Но дали биха били толкова отворени към това поведение, ако вие сте наоколо докато използват тоалетната си?

Различните котки имат различни предпочитания и нашите скъпоценни малки домашни любимци могат да бъдат трудни за разбиране. Познаването на естественото поведение на опитомените котки може да бъде много полезно за собствениците да разберат причините, поради които котките правят или не правят определени неща. Тук ще обсъдим естественото желание на котката за уединение, когато се изхожда, и ще разгледаме по-подробно какво предпочита.

Предпочитат ли котките да ходят по голяма нужда насаме?

котка използва тоалетнаСнимка: iStock

Гальовните приятели със сигурност предпочитат уединението, когато се облекчават. Това е напълно естествено поведение, което собствениците трябва да познават, за да могат да направят използването на банята на котето си възможно най-удобно и приветливо.

Dogsandcats.bg

Трябва да сме наясно с това, че нашите сладки котки са свирепи малки хищници, но могат да станат жертва и на много по-големи хищници в дивата природа. Те винаги трябва да са нащрек и да са готови за всякакви потенциални заплахи за техния живот или територия. Те ценят уединението, когато отиват до тоалетната, за да се защитят. Времето, в което те имат нужда да свършат работата си ги прави уязвими, поради което имат естественото желание да се измъкнат тихо и да използват банята незабелязани.

Какво предпочитат котките?

Докато котките на открито ще търсят най-удобното място за облекчаване, котките на у дома зависят от това къде сте избрали да поставите тоалетната и нейния вид.

Проблемите с ходенето до тоалетна са едни от най-честите поведенчески проблеми, за които собствениците на котки търсят помощ. В някои случаи това се дължи на предпочитанията на хората за тоалетната, които не съвпадат напълно с предпочитанията на котката. Тези проблеми могат да бъдат предотвратени, ако имате представа какво предпочита вашето коте.

котка използва тоалетнаСнимка: iStock

Важно е винаги да се обръщате към вашия ветеринарен лекар, ако котката ви започне да изпитва проблеми с ходенето до тоалетна и, тъй като това може да се дължи на някакъв основен здравословен проблем и е най-добре първо да изключите това като възможност.

  • Местоположение на тоалетната

Местоположението на тоалетната е много важно, когато става въпрос за поддържане на комфорта на вашата котка. Силно препоръчително е да намерите тихо място в дома, което е лесно достъпно, но без натоварен трафик.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е да се уверите, че тоалетната не е близо до шумни уреди като перални, сушилни или съдомиялни машини. Тези силни звуци могат да изплашат котката ви и да я накарат да се чувства неудобно, докато се опитва да отиде до тоалетната.

Ако котката ви не се чувства в безопасност, това може да я накара да се опита да намери друго място в къщата, за да се облекчи, независимо къде е поставена тоалетната. И това не е защото иска да ви обиди или отмъсти, а просто трябва да се чувства сигурна в това, че никой няма да я смути докато върши работите си.

  • Вид на тоалетната

котка използва тоалетнаСнимка: iStock

Дизайнът на тоалентата може да има също толкова голямо значение, колкото и местоположението. Ако имате непокрита, отворена кутия тоалетна, която не предлага достатъчно уединение, това може да доведе до проблеми с нейното използване. Една тоалетна потенциално може да накара котката ви да се почувства изложена на опасности и уязвима.

Промяната на вида на тоалетанта, която използвате, има потенциал да причини стрес на вашата котка. Котките не обичат промените в своята среда или рутина, така че ако замените един дизайн на тоалетна с друг, това може да не се хареса на някои. Много котки могат да се адаптират без проблем, но други ще имат много по-специфични предпочитания.

Въпреки че покритите тоалетни обикновено са правилният начин, когато става въпрос да осигурите на котката си най-голямо уединение, важно е да имате предвид, че не всички котки ще се чувстват удобно в такава тоалетна и може да предпочетат отворените. Това наистина се свежда до индивидуалните предпочитания на вашата котка.

  • Гарантирайки, че вашата котка се чувства удобно

Най-добрият начин да се уверите, че мъркащият приятел се чувства комфортно от самото начало е да намерите тиха зона с нисък трафик в дома си за тоалетната, която е не само лесна за достъп, но и удобна за хората, които живеят в нея. Ако имате няколко котки, ще ви трябват няколко тоалетни. Препоръчително е да имате една тоалетна на котка плюс допълнителна. Разгледайте дома си и потърсете най-добрите места за поставяне на тоалетните.

котка използва тоалетнаСнимка: iStock

Избирането на това място, преди да доведете ново коте вкъщи, е препоръчително, но дори ако живеете с котката си от години, пак можете да помислите как да я направите по-удобна, като преместите тоалетната и след това ги въведете на новото място.

Ако имате определен котешка тоалетна, който вече работи чудесно за вашата котка, може да не е необходимо да правите промени. Ако си взимате нова котка, опитайте да изберете покрита тоалетна, която им предлага уединение от самото начало. Разбира се, вие искате да сте сигурни, че е с подходящия размер предвид размера на вашата котка.

Тъй като дизайнът на котешката тоалетна не е универсален за всички котки, може да отнеме малко време докато разберете какво харесва вашата котка.

Като цяло котките много предпочитат да вършат работите си насаме, без никакви смущения или излишни шумове на място, където могат да се чувстват сигурни и сигурни.

Това е естествено поведение, което произтича от необходимостта да се предпазят от потенциални заплахи в дивата природа. За щастие, с правилно поставена тоалетна за отпадъци и подходящата такава, можете да накарате вашето домашно коте да се чувства толкова безопасно и комфортно, колкото винаги, когато е време да върши работата си.

Виж още