Защо ветеринарните прегледи и кръвните изследвания са важни за възрастните котки

котка на преглед при ветеринар Снимка: iStock

В ъпреки че може да е изкушаващо да пропуснете редовните пътувания до ветеринарния лекар, когато възрастната ви котка изглежда здрава, външният вид понякога може да бъде измамен. Кръвните изследвания на вашия мяукащ спътник трябва да се правят редовно, за да се изследват често срещани заболявания при по-възрастните котки. Ето защо е толкова важно да не пропускате прегледите и да спазвате съвестно препоръките на вашия ветеринарен лекар спрямо грижите за възрастната ви котка.

Проверки за здравето на възрастни котки

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Котките остаряват много по-бързо от хората. Въпреки че процентът варира до известна степен при различните котки, в зависимост от фактори като телесно тегло и начин на живот, най-общо казано, котката се счита, че е в средна възраст, когато навърши 6 години. Обикновено около 7-годишна възраст, котките трябва да започнат да се подлагат на два пъти годишно прегледи за възрастни и тестове, за да проверят за болести и други здравословни проблеми, които мъркащите приятели са по-склонни да развият с напредването на възрастта.

Прегледът на вашата възрастна котка и кръвните изследвания на всеки шест месеца ще ѝ осигурят най-добрия шанс за ранно откриване на болест, ако има такава налице. Това може да направи лечението по-лесно и по-ефективно в много случаи. В някои случаи това може дори да ѝ спаси живота.

Dogsandcats.bg

Често срещани заболявания при възрастните котки

Докато котките могат да се разболеят на всяка възраст, има редица здравословни състояния, към които те стават по-податливи с напредване на възрастта. Най-често срещаното е хронично бъбречно заболяване, което засяга 3 от 10 котки. Други състояния, общи за стареещите котки, включват следното:

  • Хипертиреоидизъм
  • Високо кръвно налягане
  • Затлъстяване
  • Захарен диабет
  • Рак
  • Органна недостатъчност
  • Артрит и други проблеми със ставите
  • Котешка деменция и други когнитивни разстройства

Как се извършва котешката кръвна работа

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Проверките на здравето на възрастните котки обикновено включват цялостна кръвна картина за изследване за тези често срещани заболявания. Обикновено това ще включва пълна кръвна картина за проверка на броя на червените и белите кръвни клетки, както и на тромбоцитите. Вероятно ще бъде направен биохимичен профил, за да се провери функцията на органа и да се установи дали вашата котка има диабет.

Вашият ветеринарен лекар ще проведе също анализ на урината, за да провери функцията на бъбреците и скрининг за инфекции на пикочните пътища, някои видове рак и други заболявания, както и отделен тест за щитовидната жлеза, за да провери функцията на щитовидната жлеза.

Грижи за котки със здравословни проблеми

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Ако вашият мъркащ приятел е диагностициран с хронично заболяване, бъдете готови рутинните грижи за него да се променят. В зависимост от състоянието, котката ви може да изисква по-чести посещения при ветеринар за лечение и наблюдение на състоянието. В допълнение към лекарствата, вашият ветеринарен лекар може да назначи рецепта, за да помогне за справяне със състоянието. Може също да се наложи да направите промени в нейната среда.

Например, за котка с артрит може да се наложи да смените нейната тоалетна с такава с по-ниски страни, така че да е по-лесно достъпна. Независимо дали вашето по-голямо коте е диагностицирано със здравословно състояние или не, важно е да следите внимателно стареещата си котка и да съобщавате на вашия ветеринар за всички промени в теглото, настроението, поведението или навиците. Такива промени могат да бъдат симптоми на заболяване. Не чакайте до следващия рутинен преглед.

Някои котки преминават през старостта с малко или дори без значителни здравословни проблеми. Все пак планирайте редовни прегледи и кръвни изследвания, за да помогнете за ранното откриване на болести, за да може не само да удължите живота на вашата котка, но и да подобрите качеството ѝ на живот.

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Виж още