Здравословни лакомства за котки: как да глезим котката без опасност от напълняване

лакомства за котка Снимка: iStock

К отката ви обожава лакомствата си. И вие знаете прекрасно това, защото тя тича през къщата, когато ви чуе да отваряте шкафа! След това тя се вие между краката ви, мяукайки нетърпеливо, докато клекнете, за да ѝ дадете лакомство.

Въпреки че тези награди са безумно вкусни и котката ви ги обажава, трябва да внимавате и да не прекалявате с тях. Точно както при хората, нездравословното тегло може да доведе до здравословни проблеми, включително диабет, сърдечни проблеми и остеоартрит. Вашата котка обаче със сигурност не разбира необходимостта от намаляване на лакомствата.

И така, как можете правилно да давате на котката си здравословни котешки лакомства, без да компрометирате здравословното ѝ тегло?

Умереността е ключова

лакомства за коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Не е нужно да се отказвате изцяло от лакомствата, просто се уверете, че давате лакомства по най-добрия начин и по правилните причини. Например, стопаните на котки могат автоматично да дадат лакомство на котката си, когато се приберат у дома след цял работен ден.

Давате ли на котката си вкусни хапки, защото се чувствате виновни, че сте отсъствали цял ден? Или защото няколко дни подред не сте имали време да играете заедно? Това не е добра практика. Вместо това, дайте на котката си лакомство като средство за обучение, за засилване на доброто поведение или за да ѝ помогнете да преодолее някой страх, а не за да се почувствате по-добре!

Ако изпитвате вина от това, че не прекарвате време с котката си направете друго - играйте повече време с нея, когато имате време. Или пък я погалете и ѝ говорете мило.

Интелигентни начини за награждаване на котката с лакомства

Ето пет начина да давате лакомства на котката си, без да компрометирате теглото ѝ:

лакомства за коткаСнимка: iStock

  • Използвайте храна вместо богати на калории лакомства. Само няколко от обикновените гранули, които давате на мъркащия приятел по време на гушкане, може да са достатъчни, за да я накарат да мърка. Не забравяйте, че ако котката ви бърза към котешката си купа, когато я храните, това означава, че вероятно се наслаждава на сухата си котешка храна. За разлика от хората, котките нямат нищо против да ядат едно и също нещо повече от веднъж, така че няколко гранули тук и там извън обичайното време за хранене пак ще се чувстват като лакомство.
  • Нарежете лакомствата наполовина. Като разделяте лакомствата на по-малки парчета, вие все още давате на мяукащия си приятел лакомствата, за които жадува без да прекалявате.
  • Разменете традиционните лакомства за „зелено лакомство“. Коча билка и котешка трева са забавни алтернативи. Дръжте я под око, докато котката се наслаждава, защото поглъщането на огромна купчина хапки може да причини стомашно разстройство.
  • Заменете закупените от магазина лакомства с домашно приготвени опции. Домашните лакомства не трябва да са сложни. Само с няколко минути време за подготовка и бързо изпичане във фурната или микровълновата можете да приготвите партида домашно приготвени здравословни лакомства за котки, които ще издържат цяла седмица.
  • Комбинирайте лакомства с упражнения и игра. Научете котката си на трикове или я изпратете на „лов за съкровища“, като скриете такива в различни части на дома. Така тя ще се забавлява докато ги търси.

Друго важно напомняне относно почерпката на вашата котка - не хранете мъркащия си приятел с остатъци от масата или човешка храна. Ежедневните храни като стафиди, кофеинови напитки, шоколад и лук, наред с други, са токсични за котките. Това също трябва да се знае в цялото домакинство. Силно неефективно и дори опасно за котката ви, ако вие следвате определени правила, но други членове на вашето семейство и децата черпят гальовния приятел с храната си, която може да съдържа опасни съставки.

Обичате котката си и искате тя да живее дълъг, щастлив и здравословен живот. Диетата и здравословното хранене е пътят към това! Не прекалявайте с лакомствата, а ги давайте като награди, в умерени количества!

Виж още