Знаем ли колко котки има в света?

котка Снимка: iStock

С поред Ecology Global Network на планетата има около 600 милиона котки. Въпреки че е невъзможно да се знае със сигурност, експертите смятат, че след хората, следващите по бройка бозайници са котките.

Докато котките са популярни домашни любимци в много части на света, те остават до голяма степен диви животни. Най-големите популации от котки се срещат в Азия и Африка, където се ловят на дребни бозайници, птици и влечуги. Котките са невероятно адаптивни и могат да виреят в различни среди, от парещи пустини до ледена тундра. От тези 600 милиона котки, около 400 милиона живеят в Азия, докато Европа и Северна Америка са дом на съответно 60 милиона и 70 милиона котки.

По отношение на породите има повече домашни котки от всеки друг вид котки.

Dogsandcats.bg

Котките или кучетата са по-популярните домашни любимци?

коткаСнимка: iStock

Няма категоричен отговор на този въпрос, тъй като не е правено абсолютно преброяване. В някои райони по света има повече котки, отколкото кучета, докато в други има повече кучета, отколкото котки. Това несъответствие вероятно се дължи на различията в културните нагласи и практиките за притежание на домашни любимци по света. Най-общо казано обаче, в света има повече котки, отколкото кучета.

Смята се, че има около 600 милиона котки в сравнение със около 400 милиона кучета. Това вероятно се дължи на факта, че грижите за котките са по-лесни от кучетата и могат да живеят на у дома, докато кучетата изискват повече упражнения и пространство на открито. На котките също им е по-лесно да живеят див живот, тъй като обикновено са по-добри ловци.

Кой град в света има най-улични котки?

коткаСнимка: iStock

Някои градове са известни с това, че са по-приятелски настроени към котките от други, с по-висока концентрация на диви котки, живеещи там. Истанбул често се цитира като град с най-много улични котки от всички градове в света. Точният брой на котките, живеещи в Истанбул, не е известен, но се спекулира, че в града живеят стотици хиляди котки. Котките са популярни като „кеди“ на турски и се смятат за част от културата на града. Много хора в Истанбул осигуряват храна и вода за местните бездомни котки и има многобройни организации, които им помагат да ги хранят и да се грижат за тях.

Изчисленията показват, че в Истанбул може да живеят между 500 000 и 1 милион котки. По-голямата част от тези котки са диви, което означава, че не са опитомени и хората обикновено не се занимават с тях, въпреки че със сигурност се възползват от подкрепата на много от жителите на Истанбул. Други градове със значително висока популация на котки включват Шанхай в Китай и Токио, Япония.

В заключение, въпреки че няма окончателен отговор на въпроса колко котки живеят на планетата, можем да изчислим, че сред нас живеят най-малко 600 милиона котки. Този зашеметяващ брой подчертава важността на разбирането и грижата за тези любими животни. Така че следващия път, когато видите котка, не забравяйте да я погалите приятелски!

коткаСнимка: iStock

Вижте още:

8 котешки статистики, които искате да знаете

Виж още