8 котешки статистики, които искате да знаете

собственик и котка Снимка: iStock

В ъпреки първото противоречиво впечатление, което ни създават котките, не е задължително те да са винаги отчуждени, незаинтересовани и непукисти. Вече има все повече и повече проучвания с мяукащи приятели, които показват, че са привързани и мили към стопаните си. Също така, трябва да помним, че всяка котка е индивидуална и има собствен характер и типично поведение.

Сайтът Pet Keen събира любопитни статистики за мъркащите домашни любимци, които определено разпалват любопитството ни.

1. 85% от котките, осиновени по време на COVID-19, все още са част от новите си семейства

собственик и коткаСнимка: iStock

В началото на пандемията много семейства изведнъж прекарват повече време у дома поради карантините срещу COVID-19, което води до увеличаването на осиновяванията на домашни любимци, но и довежда до безпокойство колко дълго новоосиновените животни ще останат в новите си домове. Две години по-късно 85% от осиновените котки все още се радват на новите си домове! Още по-добре, новите им семейства нямат намерение да ги пуснат!

Dogsandcats.bg

Източник: ASPCA

2. 32% от собствениците на котки през 2022 г. са от поколението на милениълите

Сред всички собственици на котки през 2021 г. милениалите съставляват 32% и са поколението с най-голяма вероятност да имат член на котешкото семейство. Бейби бум е на второ място с 27%, а Gen X е плътно след него с 24%.

Източник: APPA

3. 55% от милениалите смятат котките си за свои деца

собственик и коткаСнимка: iStock

Повечето собственици на домашни любимци смятат косматите си приятели за част от семейството си. Милениалите обаче стигат и до по-далеч. Това поколение не само е по-вероятно да притежава котки на първо място, но също така вижда своите любими котки като свои деца.

Източник: AVMA

4. Домашните котки могат да живеят между 10 и 15 години или повече

Докато котките на открито обикновено имат по-ниска продължителност на живота, котките у дома могат да живеят десетилетие или повече. Има изключения от правилото и някои котки могат да живеят много по-дълго. Други, привързани към дома или не, може да починат по-рано поради заболявания, свързани с възрастта, или други здравословни проблеми.

Източник: PetMD

5. Сърдечните заболявания са честа причина за внезапна смърт при котките

Котешката кардиомиопатия и котешкият дирофилария са често срещани заболявания, които не винаги се проявяват, освен ако не бъде направен задълбочен физически преглед на вашата котка. Дори при здрави гальовни животни , появата на тези сърдечни заболявания може да бъде внезапна и фатална.

Източник: Pet Health Network

6. В света има повече от 400 милиона котки

Трудно е да бъдем 100% точни за броя на котките в света, особено когато толкова много от тях са диви. 400 милиона все пак е впечатляващо число! 373 милиона от тези котки, или 93%, се отглеждат като домашни любимци по целия свят.

Източник: World Atlas

7. Котките се грижат за козината сумарно по 5 часа на ден

собственик и коткаСнимка: iStock

Ако мислите, че вие прекарвате дълго време в банята, грешите. Котешките приятели почистват козината си всеки ден поне 5 часа. Това не включва никаква човешка помощ, която им оказвате, така че те пак ще се радват да се настанят в скута ви за продължителна сесия с любимата си четка.

Източник: SPCA

8. Повечето котки са левичари

Подобно на хората, котките имат доминираща страна, която предпочитат да използват. За разлика от нас, хората, обаче, които обикновено сме десничари, котките често са левичари или ползват еднакв двете си лапи. От 100 котки, само 20 (приблизително) са по-склонни да използват дясната си лапа най-често.

Източник: Cat-World

Макар и котките да са мистериозни същества, не само заради поведението си, но и защото в действителност съществува много по-малко научна информация и изследвания за тях, все пак те са едни от най-обичаните и популярни домашни любимци в цял свят. Те са прекрасни спътници, които могат да се учат и дресират, просто трябва собствениците да са достатъчно търпеливи и да разчитат правилно езика на тялото. Както вижате, котките така пленяват сърцата на хората, че голям процент от поколението на милениълите дори ги смята за деца.

Вижте още:

Любопитни факти за котките, които трябва да знаете

Любопитни факти за котешките очи

Ще се изненадате колко ДНК хората споделяме с котките

Виж още