10 големи кучета, които се разбират добре с котки

куче и котка Снимка: iStock

С ъществува често срещаното и погрешно схващане, че по-големите породи кучета не са способни да се разбират особено добре с по-малки животни, особено с котки. Ако сте почитатели на мъркащите домашни любимци, но вече имате у дома едър четириног другар или обратно – искате да добавите куче към домакинство, в което вече властва котка, то сигурно си задавате въпроса как безопасно да го направите?

куче и коткаСнимка: iStock

И така, кои големи породи кучета се разбират добре с котки?

Въпреки че всяко куче има своя индивидуалност и характеристики, има няколко големи породи като Санбернар и Голдън ретривър, които са склонни да се разбират по-добре с котки, отколкото други свои събратя. Разбира се, правилната социализация и обучение са задължителни, дори и при тези четириноги. 

Като цяло кучетата, които се разбират с котки, или ще ги оставят на мира и ще си взаимодействат с тях много малко, или може да се привържат към мъркащия домашен любимец, да го ближат, гонят закачливо, играят с него и дори – да се гушкат за през нощта. От друга страна, четириноги, които не се разбират с котки, ще покажат неприязънта си недвусмислено чрез езика на тялото си – могат да гонят животното, да го притискат в ъгъла, да се опитват да го сграбчат или да го тероризират по друг начин.

Dogsandcats.bg

куче и котка хранаСнимка: iStock

А сега, нека разгледаме 10 от големите кучета, за които е известно, че се разбират добре с котки:

Бернското планинско куче е добре известно с кроткия си нрав, което го прави чудесен избор за домакинство с котки. Тъй като са работеща порода, при някои от представителите на породата може да се наблюдават прояви на хищнически инстинкт, но това се случва сравнително рядко. При условие, че са добре социализирани и обучени още, докато са млади, в общия случай Бернските зененхунди се разбират добре и съжителстват миролюбиво с мъркащи съквартиранти.

Първоначално използвани за лов, а сега по-познати като обичани домашни любимци, Боксерите са друг добър избор за домакинства с котки. Лоялни, интелигентни и невероятно привързани към семейството си, в лицето на тези кучета ще имате верен другар, който с готовност би се включил във всяка лудория. Имайте предвид, че именно тази ентусиазираност и игриво отношение могат да доведат до някои нежелани взаимодействия с котката ви, която може би предпочита да бъде оставена сама или да се забавлява по доста по-тих начин.

куче коткаСнимка: iStock

Устойчивият и лоялен Доберман безспорно е сред изненадите в този списък, но има защо да бъде включен, бъдете сигурни! Първоначално използвано като военно и полицейско куче, това четириного днес заема челни позиции за популярни домашни любимци. Доберманите винаги поставят семейството си на първо място, а това може да включва и неговите мъркащи членове. 

Защитната им природа ги прави мнителни към непознати, независимо дали се касае за други кучета или хора, но ако са правилно социализирани и обучени как да си взаимодействат с котката ви от ранна възраст, тогава е вероятно да имате два броя приятелски настроени домашни любимци у дома. 

куче и коткаСнимка: iStock

Немските овчарки са изградили репутация на базата на способността си за обучение, интелигентност и умения в различни области. Известно е, че са и страхотни семейни кучета именно, защото (подобно на Добермана), обикновено поставят всички у дома – под един знаменател: семейство. И това включва котката ви. 

Като стадна порода, понякога може да се сблъскате с по-висок хищнически инстинкт при някои овчарки, но тяхната интелигентност и лекота при дресурата, обикновено им позволяват да управляват импулсите си. При условие, че получават подходяща социализация и обучение още в ранна възраст.

куче и коткаСнимка: iStock

Най-големите представители на семейството на шнауцерите, тези впечатляващи кучета са защитна, но игрива порода, отличаваща се със своята интелигентност и способност да вършат разнообразни задачи – от защита на домакинството до селскостопанска и полицейска работа.

Както при всички породи, Ризеншнауцерите трябва да бъдат обучени и социализирани с котки от малки. Имайте предвид, че поради високите им енергийни нива, те се нуждаят и от много упражнения и физическа активност, за да бъдат здрави, щастливи и в добра форма. 

Едва ли присъствието на Голдън ретривърите в този списък е изненада за някого. Известни със своята любяща и нежна природа, те са една от малкото ловни породи, чиито представители се разбират добре с малки животни. А хищническият им стремеж като цяло е слаб. Разбира се, ранната социализация и обучение, за да се положат основите на едно здраво междувидово приятелство, са задължителни.

куче и коткаСнимка: iStock

Въпреки впечатляващите си размери, Договете могат да бъдат доста нежни с по-малки животни. Разбират се добре с котки, макар че кутретата и по-енергичните юноши се нуждаят от повече насоки за подходяща игра и взаимодействие, за да се избегнат случайни наранявания. 

Обучението и социализацията трябва да се осъществят, когато Договете са още кученца, за да се научат на правилни маниери и добър контрол на тялото. 

Лабрадорите държат титлата за най-популярна порода кучета в САЩ от 1991 г. според Американския киноложки клуб (макар че са изместени от Френските булдози през 2022г.!) и за това си има основателна причина! 

куче и коткаСнимка: iStock

Добре известни със своята дружелюбност и обич към всичко и всички, те лесно се адаптират към ролята си на семейни компаньони. Подобно на Голдъните, това е една от малкото ловни породи, която се отнася добре към котките, при условие, че другите им физически и психически нужди са задоволени. 

Емблематичен гигант, Санбернарът е една от най-големите породи кучета. И една от най-нежните! Въпреки внушителните си размери, тези четириноги са известни с това, че чудесно осъзнават габаритите на тялото си и са естествено внимателни с неща, по-малки от тях (включително котки и деца). 

Както всяко куче от настоящия списък, Санбернарът също изисква подходяща социализация и обучение от най-ранна възраст, тъй като дори те могат да развият поведенчески проблеми, които обаче не са типични за породата като цяло. 

куче и коткаСнимка: iStock

Други нежни гиганти, исторически Нюфаундлендите се смятат за пазители на морето. Представителите на породата са работили редом до екипажа на кораби и са специализирани във водното спасяване на хора. 

Известно е, че тази голяма порода кучета е нежна с деца, котки и животни от всякакъв вид. Техният спокоен и любящ характер ги прави идеален избор за домакинства с котки, но все пак трябва да се внимава и да се наблегне на обучение за контрол на импулсите и осъзнаване размерите на тялото. Така че да не се случи неизбежното – развълнуваният гигант да стъпи случайно върху котката ви. 

куче и коткаСнимка: iStock

 

Виж още