10 малки, предимно тихи породи кучета

куче Снимка: iStock

М алките кучета могат да са страхотни домашни любимци, особено ако разполагате с ограничено пространство. За съжаление, голяма част от дребосъците имат и репутацията на доста шумни съквартиранти. Често малките породи са склонни да се държат като големи и компенсират размерите си с много лай. А ако живеете в града и имате съседи, то силата на гласа на косматия ви другар бързо може да се превърне в проблем. 

Добрата новина е, че има няколко по-малки породи кучета, които не споделят шумния Неполеонов комплекс на своите връстници. 

Ако търсите малко куче, което не лае, скимти или вие (или поне – не го прави често!), предлагаме ви да разгледате списъка ни по-долу. 

Афенпинчерите, известни още като „Маймунските кучета“ („affen“ означава „маймуна“ на немски) са малки, но смели, пълни с много кураж и енергия кученца. Те лаят от време на време, но в повечето случаи са доволни да си си почиват тихо, особено ако са добре обучани. 

Dogsandcats.bg

AфенпинчерСнимка: iStock

Добре известно като „кучето, което не лае“, Басенджи идват от Африка и привличат почитатели с късата си козина, малко, мускулесто тяло, будно поведение, изправени уши и опашка, свита плътно над едното бедро. 

басенджиСнимка: iStock

Макар да се доближават до средно големи кучета, Басенджи са достатъчно малки, за да се адаптират към живота в апартамент. 

С компактно тяло, муцунка като на плюшена играчка и пухкава бяла козина, Бишонът е малка порода, чийто сладък външен вид се подсилва от весел, добродушен характер. Обикновено тези четириноги се разбират с други животни и хора, но със сигурност ще ви предупредят, ако непознат се приближи до вратата ви.

бишон фризеСнимка: iStock

Кавалерът едва ли ще ви алармира, ако някой се приближи до вратата ви. Така че, ако търсите куче-пазач, тази порода едва ли е най-добрият избор. Спокойни и любвеобилни кучета, тези шпаньоли се привързват силно към стопанина си и с радост биха се включили във всяка дейност, в която участвате и вие.

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Когато на вратата ви се позвъни, Котонът може да излае веднъж, след което учтиво да ви придружи, за да поздрави вашия гост. Единственият риск, пред който е изправен новодошлият, е да бъде облизан до смърт!

Котоните са сладки кученца, които обичат да „говорят“ с хората си, използвайки свой собствен специален език на уникални вокализации, включително сумтене и ръмжене. Но те обикновено лаят само за забавление. 

кучеСнимка: iStock

Хаванските болонки обичат да наблюдават света от високо. За това и най-често можете да ги откриете лежерно полегнали на облегалката на дивана или масата ви, наблюдавайки как денят си минава. Възможно е болонката да излае, когато види някой да минава наблизо или щом чуе странен шум. Но добрата новина е, че обикновено тези кученца лаят предимно, за да чуят собствения си глас.

Хаванска болонкаСнимка: iStock

Японският хин е щастливо и очарователно кученце, което е привързано и интелигентно. Те са шумни и вокални, но не лаещи. Собствени споделят, че питомците им обичат да „пеят“ и сякаш бърборят, оповестявайки пристигането на гости или непознати. 

Японският хин е толкова чувствително към околната среда и емоциите на своя човек куче, че е известно, че дори оформя личността си около него. Ако живее в тих дом, това четириноги ще се превърне в спокойно и резервирано.

кучеСнимка: iStock

Хилърът е интелигентно куче, което се учи бързо. Интелигентни четириноги, които могат да бъдат упорити и палаво изобретателни. И тъй като винаги могат да намерят креативни начини да избягат, те се нуждаят от добре защитен дом и двор.

Обикновено са приятелски настроени към непознати, но могат да бъдат по-мнителни към други кучета. Обучението и ранната социализация са ключови, за да имате у дома любящ, сравнително тих спътник. 

кучеСнимка: iStock

Папийоните са склонни да издават звук, когато чуят или усетят нещо необичайно, така че ако в дома ви често има подобни стимули, то е възможно кученцето да лае по-често. Въпреки това, щом свикнат със средата и са добре обучени, Папийоните са по-скоро тихи, няма да ги чуете да лаят просто за забавление. 

ПапийонСнимка: iStock

Въпреки че могат да бъдат добри пазачи, Мопсовете не са особено вокални кучета – нещо, което съседите ви със сигурност ще оценят. Тъй като са относително тихи и неособено активни, тези кучета са добър избор за хора, които живеят в апартамент в града.

мопсСнимка: iStock

Основното, което трябва да знаете за Мопсовете е, че те се нуждаят от постоянна човешка компания. Ако изберете тази порода, то очаквайте домашният ви любимец са ви следва из къщата, да седи в скута ви и да иска да спи на леглото до вас.

 

 

 

 

 

 

 

Виж още