Хаванска болонка

Хаванска болонка Снимка: Istock

Други имена

Havanese, Bichon Havanais, Хавански Бишон

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

25 см. 35 см.

Тегло

4 - 6 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Западно Средиземноморие

История

Предците на тези малки и красиви кучета напомнят силно декоративните дългокосмести кучета, развъждани в Испания в продължение на векове. И е твърде вероятно именно испанските преселници да са ги довели със себе си в Куба. Тъй като с времето видът им леко се е изменил, били обособени в отделна порода. 

В началото на XX век Хаванската болонка за малко да изчезне, но породата се запазила, благодарение на усилията на местни селекционери. Днес тези кученца са популярни в Европа като домашни любимци и компаньони.

Външен вид

Хаванската болонка е малко, но компактно и здраво куче. Представителите й, независимо от пола си, достигат до височина между 25 до 35 см, и са не по-тежки от 6 кг. Главата е пропорционална на тялото, муцуната е къса, завършва с черен нос. Очите са с бадемовидна форма, малки и тъмни, а ушите – със средна дължина, стоят клепнали и са покрити с дълга мека козина. Опашката е дълга и кучето я носи извито зад гърба. 

Характерната козина покрива цялото тяло, глава и крайниците на Хаванската болонка. Тя е дълга – достига до 18 см, по стандарт – винаги едноцветна, като може да е бяла, кремава, златиста, кафява, червеникава, сребриста и дори черна.

Dogsandcats.bg

Характер

Хаванската болонка е нежно, любвеобилно и живо кученце, което се привързва силно към стопанина и семейството си. Това са кучета-компаньони, които търсят постоянна човешка компания, за това не се учудвайте, че кучето ще ви следва от стая в стая – то просто не иска да ви изпусне от очи! 

Звънливият им лай ги прави добри „аларми“ за приближаващи гости, макар и самите те да са твърде добрички и приятелски настроени за пазачи. Тези болонки са много интелигентни и са в състояние да правят всякакви забавни неща и лудории само и само, за да ви зарадват и да привлекат вниманието ви. Характерен недостатък на породата е, че представителите й понасят много зле самотата – дори и няколко часа на ден без човешко присъствие ги карат да се чувстват нещастни и изоставени. За да ви „повикат“ да се върнете при тях са в състояние да лаят с часове. Взимайте ги с вас колкото се може по-често – те са най-щастливи от близостта на своя „човек“, независимо къде се намират. Болонките са много дружелюбни кученца, които лесно намират нови приятели, за това ранната социализация би им се отразила чудесно. Съчетайте я с обучението – нека и то започне след 3-тия месец от живота на кученцето. 

Породата лесно се поддава на дресура като ключово за тренирането на Хаванската болонка е, че те всячески се старае да угоди на стопанина си. За това, дори  да не повтори някоя команда веднага не й се сърдете – това не е от проява на инат, а по-скоро са проблеми с концентрацията или разсейване. Бъдете търпеливи и спокойни, награждавайте и хвалете кучето за добре свършената работа. Помнете, че тези симпатични мъници са често използвани за различни номера в цирка – можете да ги научите на почти всичко!

Здраве

Сред най-честите здравословни проблеми, от които страда Хаванската болонка, са дисплазия на лакетната става, тазобедрена дисплазия, проблеми с кочината, очите и храносмилателната система.

Грижа

Хаванската болонка е куче, подходящо за отглеждане в апартамент, тъй като няма необходимост от прекалено физическо движение. За тях най-важно е да са близо до стопанина си. Въпреки това е добре да ги разхождате по два пъти всеки ден, минимум по 30 минути, за да са добре и във форма. Взимайте ги с вас на излети в планината, по екскурзии, дори на плажа – те нямат проблем, стига да сте наоколо! Тези кученца се отличават с весел нрав и винаги са готови за игри– постарайте се около тях да има различни играчки, които да ангажират вниманието им, докато ви няма или сте заети с нещо.

Красивата козина на тези болонки има нужда от ежедневни грижи, за да изглежда добре. Тя трябва да се разресва най-много през ден със специална четка, за да не се заплита. Не се препоръчва къпането да е по-често от веднъж на всеки 3, дори 4 месеца, за да не се увреди защитния слой на козината. Очите на тези кученца сълзят, за това редовно ги почиствайте, проверявайте и ушите, за да предотвратите развитие на инфекции.

Хранене

Хаванската болонка не е претенциозно кученце, което с радост ще похапва както кучешка храна, желателно е – висок или премиум клас, подходяща за дребни породи, така и натурални продукти. Разнообразявайте менюто на любимеца си с различни крехки меса като пилешко, пуешко, заешко или телешко, както и сготвените им субпродукти – но в малки количества. Допълвайте с различни зеленчуци, твърдо сварени яйца, извара, варен ориз и елда. Не се препоръчва да давате на тези кученца свинско месо, кокали – особено тръбни, мазни и солени храни, пържени, сладки или тестени изделия.

Деца и домашни любимци

Хаванската болонка е мило и любвеобилно кученце, което се разбира добре с деца. И макар да не съществува риск това малко животниче да ги нарани, обратната ситуация е възможна – те в игрите си да наранят него. За това - задължително поговорете с хлапетата относно това как да се отнасят с домашния ви любимец. 

С други кучета и котки тези мъници съжителстват добре, особено ако са израснали заедно. Ако има компания за през деня, болонката ще приема отсъствието на стопанина си доста по-спокойно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още