10 неща, които кучето ви предпочита да не правите

куче Снимка: iStock

З амисляли ли сте се, че е възможно вашето куче да мрази някои от навиците ви, а дори да не го осъзнавате? Защото 

нещата, които домашните ни любимци не понасят, са различни от тези, които не допадат на хората. Не бива да го приемате лично – дори и най-спокойният домашен любимец може да не харесва някое от нещата, които стопаните му редовно правят.

Да, някои неща са неизбежни, като посещения при ветеринар или подстригване. Има обаче и някои начини, чрез които можем да опитаме да улесним нашите космати другари. И не на последно място, не забравяйте, че няма две напълно еднакви кучета. Така че това, което едното мрази, може да радва искрено другото.

Dogsandcats.bg
  • Прегръщане

Действително е сладко да гледаме снимки на хора, прегръщащи кучетата си, но ситуацията в реалността е малко по-различна. Много четириноги не са особено очаровани някой да ги притиска, особено ако тази близост идва от непознати. Поставянето на ръце около врата или тялото на животното може да се възприема от него като заплаха. И макар повечето кучета да толерират нежните прегръдки от доверените си човеци, това не означава, че всъщност ги харесват. 

куче човекСнимка: iStock

Далеч по-добрата алтернатива е да оставите косматия си другар да се гушка според собствените си условия и да го галите нежно по гърба/гърдите (особено ако не го познавате добре). Разбира се, някои домашни любимци обичат прегръдките. Важно е да познавате собственото си куче и да знаете какви са неговите граници. Обърнете внимание на езика на тялото му, за да разберете как се чувства, когато го прегърнете. Ако се навежда, отклонява очи, прозява се, облизва устни, има загрижен поглед или показва други жестове с цел успокоение, вероятно се чувства неудобно.

  • Докосване по лицето и навлизане в личното пространство на кучето

Подобно на прегръдките, кучетата са склонни да не харесват и, когато хората ги докосват директно по лицето. Помислете – как самите вие бихте се почувствали в подобна ситуация? Избягвайте резки движения в областта на очите и муцуната на четириногото, особено ако не го познавате добре.

  • Не позволявате на кучето да души и изследва по време на разходка

Кучетата обичат разходките не само заради упражненията и физическата активност, които те им носят. Излизането на открито дава на косматия ви другар шанс да опознае света. И тъй като животното прави това предимно чрез обонянието си, да бързате, да го дърпате и да не му позволите да спре дори за малко (и да маркира) е най-малкото нелюбезно от ваша страна. 

куче човекСнимка: iStock

Ако се замислите, това е все едно някой да ви влачи за ръка през любимия ви магазин, без да ви позволи да спрете и да погледнете нещо – дори за секунди. И ако се случва през цялото време, този подход доста разваля преживяването, нали?

  • Липса на рутина и правила

Може да не се замисляте или да не ви изглежда така, но истината е, че кучето ви се нуждае от правила. Обучението е важна част от осигуряването на структура в живота на четириногото, а рутината е това, което настройва вътрешния му часовник. Установеният график, който включва приблизително еднакво време за хранене, разходки и игри, ще направи света на косматия ви другар по-предвидим и ще повиши увереността му. 

  • Викове и сурово наказание

Никой не обича да му крещят или да го наказват грубо. Кучетата може да не разбират думите, които изричаме, но усещат емоциите ни безпогрешно. Ако имате чувствително и страхливо четириного, то може да откриете, че виковете и суровите наказания го разстройват и плашат. Страхът не означава уважение и няма как да укрепите връзката си с тези методи. Положителното подсилване обикновено е най-ефективният тип обучение. Специалистите са категорични – за да коригирате нежеланото поведение, можете да опитате да го пренасочите в правилната според вас посока, вместо да крещите и да го нагрубявате. 

куче стопанин боленСнимка: iStock

  • Да ги обличате

Освен ако не сте свикнали кучето си да носи дрехи от малко, има голям шанс то да мрази да го обличате. Много четириноги нямат против различните тоалети или костюми, но повечето не им се радват особено. Така че, в случай, че не се налага (както е през зимата, например), по-добре спестете дрешките на косматия си другар.

куче костюмСнимка: iStock

  • Силни аромати

В случай, че все още не го знаете, обонянието на вашето куче е между 10 до 100 хиляди пъти по-чувствително от вашето. За това силните аромати и химикали могат да притеснят косматия ви другар и дори – да раздразнят носа му. Като основно правило, най-добре е да избягвате директното пръскане на вашето куче с каквото и да е било. Ако животното се нуждае от нанасяне на медицински спрей, избягвайте зоната около лицето му, а когато използвате продукти като парфюм, лак за коса, освежители за въздух, почистващи препарати и тн., правете го далеч от домашния си любимец.

куче кашлицаСнимка: iStock

  • Да ги оставяте сами или да ги игнорирате

Кучетата са социални същества, които обикновено мразят да остават сами за дълго време. Някои домашни любимци се утешават от присъствието на друго четириного, но в по-голямата си част четириногите жадуват за компанията за любимия си човек. 

Проблемът е, че повечето собственици на домашни любимци трябва да работят, а това включва чести отсъствия. Обичайното ни ежедневие включва и да изпълняваме поръчки, да ходим на почивка и тн. И, разбира се, нашият космат другар не разбира това. Решението? Прекарвайте възможно най-много време с домашния си любимец. Установете рутина, осигуряваща му достатъчно упражнения и умствена стимулация. 

  • Да го поставяте в неудобни ситуации

Повечето от нас са го изпитали: кучето ви „слага спирачки“ и отказва да отиде някъде или да направи нещо. Често това се случва на път за банята. Или за ветеринарния ви лекар. Понякога – на определена улица, а може да има определен човек или друго животно, което питомецът ви иска да избегне. 

куче човекСнимка: iStock

Когато принуждавате кучето си да влезе в ситуация, която му се струва страшна или предизвиква у него дискомфорт, вие го държите в състояние на постоянен стрес. 

Тази техника, макар да има своите поддръжници що се отнася до справяне с човешките страхове и фобии, рядко работи при домашни любимци. И може да причини повече вреда, отколкото полза. Далеч по-добър подход би било да изведете питомеца си от стресовата ситуация. След това – постепенно увеличавайте излагането на кучето на „спусъка“, награждавайки го при липса на реакция. 

  • Да бъдете разстроени

Животът има своите възходи и падения. Не можем да очакваме да сме щастливи през цялото време. Вашето куче обаче, може да усети емоциите ви поради тясната връзка, която споделяте. Ако преминавате през период на депресия, стрес или скръб, това непременно ще го засегне. Някои домашни любимци могат да попият от настроенията ви, други – да се отегчат или разочароват, а трети – да се „разиграят“, тъй като не получават достатъчно внимание/упражнения/стимулация.

куче есен депресияСнимка: iStock

Направете всичко възможно, за да спазвате определена рутина и прекарвайте качествено време с кучето си. Не забравяйте, че животните могат да предложат чудесна емоционална подкрепа – все пак си има причина да са толкова добри в терапията, нали?

 

 

Виж още