10 неща, които да спрете да правите, за да подобрите връзката с кучето си

куче човек Снимка: iStock

К акви са вашите цели, когато става въпрос за връзката с домашния ви любимец? Сигурни сме, че по-голямата част от вас биха отговорили просто: искаме да имаме най-страхотните отношения, основана на доверие, забавление и положителни емоции, нали? 

Но все пак ние сме хора и понякога дори водени от най-добри намерения може би правим неща, които могат да повлияят негативно на връзката, която имаме с кучето си. Предлагаме ви да разгледаме 10 обичайни неща, които може би правите и от които е по-добре да се откажете, ако искате да имате по-щастлива и здравословна връзка с косматия си другар. 

куче човекСнимка: iStock

10 неща, които да спрете да правите, за да имате по-добра връзка с кучето си

 • Пренебрегване на тренировките

Тренировъчните сесии са един от най-въздействащите и значими моменти, които имаме с домашния си любимец през целия му ден. Те помагат да поддържате рутината на кучето си, повишават увереността му и чрез научаване на нови умения, неусетно укрепват връзката ви. 

Dogsandcats.bg

Дори и косматият ви другар да се справя добре (или повече от добре!) в дресурата, поддържането на тренировъчните сесии като основна част от рутината му – дори ако практикувате умения, които то вече знае, ще помогнат за заздравяване на връзката ви. Как? Всъщност е съвсем просто: успех=положително подсилване=щастие и увереност=кучето ви реагира добре на вас и ви обича все повече. А сега – отначало!

куче тъжноСнимка: iStock

 • Наказване за нежеланото поведение

За съжаление, има различни техники на обучение на домашните любимци, които са основани на схващането, че наказанията ще научат домашния ви любимец какво да прави и какво не. А това, от своя страна, ще му покаже как да се държи по желан и „правилен“ начин. 

Щастливите и здрави взаимоотношения с домашните ни любимци обаче, едва ли биха могли да се случат, ако в основата си имат негативни емоции. Вместо да причинявате излишен стрес и объркване на четириногия си другар, използвайте положително подсилване, за да го възнаградите за желаното поведение. Така не само, че ще научите косматия си другар какво да прави, но и ще му покажете, че хубавите неща (известни още като вкусни лакомства), се случват, когато вие сте наоколо. 

куче тъжноСнимка: iStock

 • Объркване на кучето ви

Не е никак приятно да работите в тясно сътрудничество с някой, който се изразява неясно, действа непоследователно или казва едно нещо, а има предвид нещо друго, нали

Е, домашният ви любимец може да се чувства по-същия начин, ако правите една от следните ключови грешки: 

 • Имате различни думи за една и съща команда (например, „седни“ и „застани мирно, седнал“);
 • Имате непоследователна рутина;
 • Избирате кога да наложите определени правила и кога – няма нужда да се спазват;
 • Различните членове на семейството ви неглижират по свой избор установения от вас ред;

Като стопанин на домашен любимец, важно е да запомните едно: последователността е толкова важна за кучето ви, че може да окаже влияние върху динамиката на цялото семейство. 

куче човекСнимка: iStock

 • Принуждавате кучето си „да се изправи срещу страховете си“

Ако кучето ви е реактивно или се страхува от нещо, можете да използвате десенсибилизация и контракондициониране, за да му помогнете да го преодолее. Но ако непрекъснато го поставяте в неудобна позиция, то може да си създаде негативна връзка спрямо взаимодействието си със самите вас. 

 • Игнориране на езика на тялото на домашния ви любимец

Кучетата ни казват почти всичко, което трябва да знаем чрез езика на тялото си, позата, лицето и опашката. Ако пренебрегнем техните индивидуални знаци, може да пропуснем признаци на стрес, докато не стане твърде късно. Ако това се случи, косматият ви другар може да започне да не ви се доверява напълно и да не вярва в способността ви да го защитите. 

куче спиСнимка: iStock

 • Подхождате нетърпеливо, когато кучето ви учи нещо

Дори при идеални условия ученето отнема време. А сега добавете разсейвания, нова среда, натоварен график и тн. И усвояването на нов трик или команда за домашния ви любимец може да стане наистина предизвикателно. 

Ако преминавате твърде бързо през стъпките на обучение и се разочаровате, че домашният ви любимец не се справя толкова бързо, колкото бихте искали, то бъдете сигурни, че косматият ви другар скоро също ще сподели това неудовлетворение. 

От друга страна, ако сте търпеливи и позитивни с кучето си по време на обучението, то ще получи необходимата му възможност за повторения, ще разбере какво се иска от него и ще придобие увереността, от която се нуждае, за да се ангажира по-добре с обучението си. 

куче човек кракаСнимка: iStock

Помнете, кучетата буквално „се хранят“ с нашата енергия и търсят от нас напътствия при различните предизвикателства, с които се сблъскват. Особено, когато учат нещо съвсем ново. 

 • Не използвате всички възможни ресурси, за да се информирате

Има толкова много различни начини, чрез които можете да си набавите информация за домашните любимци днес. Ние, надяваме се, сме един от тях! 

Ако не се възползвате от изобилието от информация, съвети и ресурси, можете да пропуснете нещо важно и съществено, а оттам – и възможността да укрепите връзката с домашния си любимец. 

Просто се уверете, че всички източници на информация, на които се спрете, са базирани на факти, цитирани са ветеринарни лекари, сертифицирани треньори или специалисти по поведение на домашните любимци.

куче човек кракаСнимка: iStock

 • Не искате помощ, когато имате нужда

Може би си мислите, че като собственик на домашния си любимец, вие и само вие знаете какво е най-добро за него. И можете да го направите сами, без чужда помощ. Въпреки че сме съгласни – безспорно вие сте най-добре запознати с нуждите на косматия си другар, няма нищо лошо в това да поискате и да получите помощ. 

Понякога това може да е треньор, който да ви помогне да подобрите уменията и поведението на кучето си, друг път – ветеринар, за да проверите здравословното му състояние. Във всички случаи няма причина да се колебаете или смущавате. 

 • Опитвате се да контролирате всичко

Може да подхождате с най-добри намерения, да имате правилните инструменти под ръка и да сте на прав път – и понякога така или иначе нещата просто да не вървят по план. 

И познайте какво? В това няма нищо лошо! Ако се опитвате да контролирате всеки аспект от живота (своя и на вашия домашен любимец), това може да бъде непосилно и във всички случаи – изпълнено с много разочарования начинание. 

Понякога просто трябва да се пуснете по течението и да превключите нагласата си. Защото щом давате най-доброто от себе си, обичате кучето си безусловно и сте готови на всичко за него – то вие със сигурност ще съумеете да се насладите на повече моменти на взаимна свързаност. Дори и на тези, които не влизат в първоначалния ви план. 

 • Да правите нещо само, защото всички други го правят

„Сравнението е крадецът на радостта“

Тази поговорка е абсолютно вярна и когато става дума за връзката с вашето куче. Вместо да се интересувате какво мислят всички останали за това как отглеждате домашния си любимец или да правите нещо само, защото всички останали го, съсредоточете енергията си в едно нещо:

Кучето пред вас. Научете се да приемате четириногия си другар такъв, какъвто е, да подходите с разбиране и отворено сърце към него. И, бъдете сигурни, той ще се научи да прави същото с вас. 

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

 

Виж още