10 от най-игривите породи кучета

куче игра Снимка: iStock

А ко обмисляте да си вземете космат приятел, който да се наслаждава на игрите с вас или децата ви, то ви съветваме да заложите на порода, за чиито представители се знае, че са с игрив темперамент.

Разбира се, всяко куче идва със своята индивидуалност и личностни качества, така че типът порода тук е по-скоро като ориентир, а не нещо задължително. Тя само увеличава вероятността да попаднете на животно, което е готово на всякакви забавления!

куче играеСнимка: iStock

Един съвет от нас: Научете кучето и децата си как да си взаимодействат и да играят по подходящ начин. Малките кученца могат лесно да се превърнат в буйни и невъзпитани възрастни без правилните насоки, социализация и обучение. Хлапетата трябва да бъдат научени от вас как правилно да си взаимодействат с четириноги – независимо дали става въпрос за домашния им любимец или непознато куче. Те трябва да се научат да разбират езика на тялото на животното и да са готови да му осигурят нужното пространство, което това е необходимо.

Dogsandcats.bg

Характеристики на игривите породи кучета

Игривите кучета се отличават с много енергия! Обичайно тези породи имат нужда от достатъчно упражнения и физическа активност. Те са нетърпеливи да угодят на стопаните си и нямат търпение да прекарват колкото се може повече време с тях.

Ето 10 от най-буйните породи кучета, които са верни приятели в игрите на малки и големи!

Лабрадорите са големи, глуповати кучета, които обичат всичко, свързано с игра! Пръскане във водата, хвърляне на топка или фризби... Тези кучета никога няма да откажат да се включат в забавлението! Породата първоначално е отглеждана за извличане на водни птици, а през 1917 г. е официално призната от Американския киноложки клуб. Днес тези симпатяги са любими домашни любимци на семейства по целия свят. Лабрадорите са известни с това, че са общителни и уравновесени, което ги прави чудесен избор за домакинства с деца.

куче играСнимка: iStock

Мускулести и атлетични, Боксерите имат легендарна история на бойни кучета, но също така са известни със своите смелост, интелигентност и лоялност. Помощници на ловците или пазачи, тези умни четириноги са използвани и като куриери в миналото. Популярни семейни кучета, Боксерите обичат да играят, а жизнерадостният им нрав и енергична личност ги правят добър избор за активни домакинства. Тъй като са буйни и се ентусиазират лесно, те не са най-подходящ избор за дом с бебе или малко дете.

Едва ли има друга порода, която по-често да свързваме със семейно куче, което се забавлява с всички негови членове от Голдън ретривърите. Красивата им, златиста или с цвят на мед козина, мекото им изражение и любящ поглед – всичко това веднага може да спечели сърцето на всеки!

куче играСнимка: iStock

Голдъните са лоялни и интелигентни кучета, но се отличават и с лека глуповатост и наивност. Изключително жизнени, те винаги са готови за игри във водата, носене на топка или разходка – дори и навън да вали проливен дъжд!

Тази дребна порода шпицове произлиза от кучета за впряг в Исландия и Лапландия, има и далечно родство с големите Маламути и Самоедите. Любими компаньони на кралица Виктория, те са сред най-игривите и жизнени домашни любимци в класацията ни. Померанчетата винаги са готови за игри, привързват се силно към стопаните си и са много кротки, макар че понякога може да има прояви на известна упоритост.

Австралийските овчарки са една от най-атлетичните породи кучета. Те обичат всичко, свързано с движение – да тичат, скачат и играят. При това – винаги, когато имат възможност! Забележителната им ловкост и кротък нрав ги правят чудесни домашни любимци, но бъдете готови да дадете на питомеца си много физическа и психическа стимулация. 

куче играСнимка: iStock

Английският спрингер става популярен в Европа в началото на 1900 г., проправяйки си път до Америка няколко години по-късно. Година след година тези кучета заемат челни места в топ 30 на най-популярните домашни любимци в САЩ, според Американския киноложки клуб. 

Дружелюбни, забавни и интелигентни, Спрингерите са подходящи за активни семейства, обикновено са дружелюбни към деца и са изключително привързани, но бъдете подготвени за тяхното високо енергийно ниво. 

Коргитата са малки четириноги, но определено не се държат като такива. Те са ниски и здрави овчарски кучета с големи уши (като на зайци) и къса, набита опашка. Интелигентни, активни и лоялни, те са отлични другари в игрите. Дръжте ги ангажирани с много забавления, тъй като представителите на породата са предразположени към наддаване на тегло и последващи проблеми с гърба. 

коргиСнимка: iStock

Джак Ръселите произхождат от Англия, където са селектирани през 1800 г. в отговор на нуждата от малко, но смело ловно куче, което да е достатъчно гъвкаво, за да преследва лисици в дупките им. Популярни семейни кучета, обичани заради своята смела и интелигентна личност, Джаковете се отличават с игрив нрав. Имайте предвид обаче, че могат да бъдат доста шумни. 

куче играСнимка: iStock

Популярността на Френските булдози през последните години буквално експлодира главно, заради тяхната игрива, забавна и мила личност! Те са сред най-популярните кучета в САЩ, а уникалният им външен вид с изправени уши и набръчкани муцуни завладява ежедневно милиони сърца по целия свят! 

куче играСнимка: iStock

Ако страдате от алергии, но не можете да устоите да не отглеждате домашен любимец, то Португалското водно куче може би е точният избор за вас. Тази средно голяма порода, отличаваща се с пухкава козина почти не се скубе. Това са работни кучета, които обичат забавлението и са доста интелигентни, което ги прави фантастични домашни любимци.

Виж още