10 от най-верните кучета, които ще станат най-добрите ви приятели

човек куче Снимка: iStock

Н езависимо дали търсите надежден космат най-добър приятел или просто искате да знаете кои са породите, на които спокойно можете да подадете ръка за поздрав в близкия кучешки парк, ние ви представяме топ 10 на най-лоялните четириноги. Въпреки че направихме всичко възможно, за да стесним избора си, не забравяйте, че личностните черти не са гарантирани – всяко четириного идва със своя индивидуалност. И има още много кучета, които ще бъдат също толкова отдадени на стопаните си, освен изброените тук!

човек кучеСнимка: iStock

Кое е най-вярното куче?

Всички знаем или сме чували, че кучетата са най-добрите приятели на човека. Но защо някои породи действат по-скоро резервирано към повишеното внимание от страна на стопаните си, докато други са толкова прилепчиви, че не ви оставят сами дори в тоалетната? 

Кучетата, сочени са най-лоялни и верни на стопаните си, са във всякакви форми и размери. От бурни и темпераментни дребосъци, до нежни гиганти – има едно нещо, което отличава всички тези четириноги, и то е, че те са класифицирани като работни кучета от Американския киноложки клуб.

Dogsandcats.bg

С история на денонощна работа в помощ на хората, не е чудно, че тези кучета са установили тясна връзка с един конкретен човек. Добавете към това вродената им интелигентност и нетърпение да ви угодят, и ще имате едно лоялно куче. А ето и кои са първенците по тези показатели: 

Бигълите са били отглеждани за лов в глутница, така че е съвсем естествено, че се радват на компанията на други космати приятели и, разбира се, на своите човешки другари. Когато не са опрели носа си в земята, тези четириноги са лоялни спътници, които ще следват любимия си стопанин във всичко.

БигълСнимка: iStock

Друга стадна порода, лесно ще познаете, че в една къща живее Коли, тъй като тези кучета все още имат силен работен инстинкт. Те са чудесни семейни домашни любимци, въпреки че е възможно да се опитат да „пасат“ както вас, така и останалите членове на семейството ви. 

КолиСнимка: iStock

Порода, която често остава неразбрана или става жертва на стереотипи, Ротвайлерите, които са правилно обучени и гледани, се превръщат в перфектните домашни любимци, които ще използват всяка възможност да се сгушат в скута на стопаните си! 

Под внушителния външен вид и всички тези мускули се крие едно истинско мекушаво приятелче, което просто има нужда от малко любов и привързаност! Игриви и глуповати, Ротвайлерите са и верни защитници, когато това е необходимо!

ротвайлерСнимка: iStock

Известни със своите „достойнство, смелост и лоялност“, според Американския киноложки клуб, Акита са признати „защитиници на семейството“. Или поне такава е била ролята им в родната Япония. Към днешна дата тези четириноги са силно привързани и любящи към членовете на семейството си, но могат да бъдат недоверчиви и предпазливи към непознати. 

акитаСнимка: iStock

Безсмъртната лоялност на тази порода е идеално обобщена в историята на Хачико, който чакал на гарата всеки ден в продължение на десет години, надявайки се стопанинът му да се върне у дома. 

Обявен за едно от най-популярните кучета в Америка от АКС, Лабрадорът е един от онези домашни любимци, които ще направят всичко за своите близки. Въпреки че са изключително социални и се разбират добре почти с всеки, не бива да се тревожите – вашият Лабрадор е изцяло отдаден на стопанина и семейството си. Нещо повече – за него няма нещо по-важно от това да е до тях! 

лабрадорСнимка: iStock

Тази лоялна порода е известна със своята глуповата привързаност и защитен инстинкт, който е перфектно капсулиран във филмите за Бетовен. Освен звезди на малкия екран, Санбернарите играят важна роля в мисии за търсене и спасяване в Алпите, откривайки изгубени пътници и сгушвайки се до тях, за да ги стоплят, докато помощта е на път. 

В наши дни тези нежни гиганти са добре известни с търпеливото си отношение към децата, което им е спечелило прякора „кучета-бавачки“.

Смятани от АКС за „най-добрия универсален работник на света“, Немските овчарки са предпочитани както от полицейските служители, така и от военните части. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Лоялността на представителите на породата ни отвежда назад в годините, когато тези четириноги са били отглеждани като помощници на овчарите. Германският кавалерийски офицер, капитан Макс фон Стефани посвещава 35 години на усъвършенстване на породата, така че днес тези четириноги са едни от най-надеждните служебни кучета. И, разбира се, изключително лоялни домашни любимци.

Обзалагаме се, че го очаквахте – Голдън ретривърите са известни като любими и предпочитани семейни кучета, а тяхното вродено веселие и естествен ентусиазъм имат навика да се отразяват и на стопаните им! Тези четириноги редовно се използват като служебни и терапевтични кучета, а тяхната интелигентност ги прави идеалният кучешки спътник.

голдън ретривърСнимка: iStock

Тези нежни гиганти първоначално са отглеждани, за да защитават овцете от хищници като вълци и мечки в Пиренейските планини. Днес те все още са запазили защитническия си инстинкт, като са известни и със своето търпение и устойчивост.

Въпреки че всяка една от изброените лоялни породи кучета е страхотен домашен любимец, важно е да запомните, че те се радват на компанията на хора (и като цяло – на други космати другари). За това и не понасят да бъдат оставяни за дълги периоди сами у дома.

Според АКС Мопсовете "живеят, за да обичат и да бъдат обичани в замяна". Това е и което прави техните искрящи очи и изразителни муцунки неустоими за любителите на домашни любимци! Мопсовете са малки, фантастични семейни кучета, които освен това са и много адаптивни, щастливи са да живеят почти навсякъде - стига да са до своя човек!

мопсСнимка: iStock

 

 

Виж още