10 породи кучета, които лаят най-малко

басенджи Снимка: iStock

А ко сте от хората, които не са привърженици на кучешкия лай като средство за аларма, нямате желание домашният ви любимец да ви предупреждава всеки път, когато в дома ви идват канени или нежелани гости - тази класация е точно за вас.

Необходимо е да направим уговорката, че макар да не лаят често, тези кучета все пак го правят понякога. Но несъмнено това са най-тихите четириноги, сред които можете да изберете бъдещия си приятел, ако сте почитатели на спокойствието и тишината. 

Запознайте се с 10-те породи кучета, които лаят най-малко:

Представителите на породата са отглеждани още преди повече от 2000 години, за да служат като верни спътници на китайските императори и техните семейства. И до днес тези лоялни сладури предпочитат да са компания на стопаните си, а сред преобладаващите им занимания през свободното време за хапване и подремване. Те безспорно са на първо място по тих, миролюбив и спокоен характер. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

 Кавалерите са малки и сладки кученца, които са готови на всичко, за да зарадват стопаните си. У дома те предпочитат да си подремват, а благодарение на кралските си корени и вродена аристократичност, те не се възприемат като пазачи на дома ви. За това и рядко ще ги чуете да лаят – освен ако, разбира се, не са отделени от любимите си хора.

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Американският Кенел Клуб (АКС) описва тази порода като „отчетливо котешка“. Като цяло представителите й се отличават с дружелюбен и весел характер, грациозни и много спокойни другари. 

 Мнозина не вярват, че грациозните и бързи хрътки се забавляват също толкова да подремват и да се излежават в дома си, колкото и докато гонят зайци, например. Факт е обаче, че Грейхаундите са чудесни домашни любимци, с кротък и уравновесен нрав. А според проучване на сайта iHeartDogs сред повече от 130 собственици на хрътки, 90% от отговорите на въпроса „Много ли лае кучето ви“ са отрицателни.

хръткаСнимка: iStock

Тези големи, мощни и силни кучета са известни с това, че са волеви, независими и енергични, но въпреки това – почти не лаят, както мнозина биха очаквали. Лоялни към своите стопани, те са чудесни домашни любимци, стига да имат насреща си лидер, който да им предоставя достатъчно ежедневно физическо натоварване.

Родезийски риджбекСнимка: iStock

Тези кучета са известни с факта, че не лаят. Но това съвсем не означава, че не издават никакви звуци. Стопаните им описват звуците, които тези кучета издават, като нещо средно между „скимтене“ и „ръмжене“. Интелигентни и уравновесени, Басенджи са една от най-старите известни на човечеството породи, отглеждани в миналото като полудиви африкански кучета.

басенджиСнимка: iStock

Произходът на породата може да се проследи 2000 години назад до китайската династия Хан. Те са отглеждали тези кучета заради интелигентността и верността им, основно за пастири и пазачи на добитъка. Макар да се смятат за пазачи на семейството си, тези сбръчкани симпатяги лаят от време на време, главно по време на игра.

Шар ПейСнимка: iStock

 Историята на Булдога ни води до кървавите боеве с кучета, провеждали се през 13 век в Англия. Години наред тези четириноги са отглеждани само за това, а днес ги ценим заради интелигентността, любвеобилността и верността им. Те лаят много малко и са по-известни с характерните похърквания, хрипове и мърморене.

английски булдогСнимка: iStock

Първи помощници на немските аристократи и благородници в лова на диви свине, не позволявайте внушителния външен вид на тези гиганти да ви заблуди – те са сред най-нежните и внимателни кучета, които човека познава. Лаят много малко, но когато това се случи няма как да не ви респектират с дълбокия си глас.

Немски догСнимка: iStock

 Кръстени на големия канадски остров, където са открити за първи път, тези кучета са отглеждани за работа на борда на риболовни кораби. Верни, работни и здрави, Нюфаундлендите могат да са и нежни, търпеливи и мили животни, често избирани за детегледачки на по-малките членове на семейството. Те лаят много малко при това – само, когато е абсолютно необходимо.

НюфаундлендСнимка: iStock

 

Виж още