10 породи кучета, които можете да оставите сами за няколко часа

хрътка Снимка: iStock

К учетата са дружелюбни и привързани създания, все пак не без причина се наричат „Най-добрите приятели на хората“! Някои домашни любимци обаче, понасят самотата по-добре, отколкото други. Липсата на компания може да накара тези четириноги да влязат в деструктивен режим, да се ядосат или да изпаднат в депресивно състояние. При други кучета обаче, нещата стоят съвсем различно – има породи, чиито представители не изискват постоянно внимание. 

Ако сте заети с работа, пътувате много или имате различни ангажименти, които налагат да сте извън дома си често, може би за вас не е подходящо да вземете твърде привързано четириного, което ще се налага да прекарва много време само. Добрата новина е, че има и кучета, които могат да стоят сами до 8 часа без това да предизвиква тревожност и безпокойство у тях. 

Кога не бива да оставяте само кучето си?

Има ситуации, при които не е добра идея да оставяте домашния си любимец сам, без значение от породата му. 

  • Ако е кученце

Кученцата, особено през първите месеци от живота си, се нуждаят от постоянна грижа и чести излизания, за да свикнат да вършат нуждите си навън. Колкото по-малко е кутрето, толкова по-кратко е времето, което може да прекарва само. 

Dogsandcats.bg
  • Ако е болно

Ако домашният ви любимец не се чувства добре или е болен, задължително е да сте около него. Най-честите симптоми на неразположение и дискомфорт при четириногите са повръщане и диария. 

  • Ако изпитва стрес и не понася да остава само

Симптомите на емоционален дистрес при кучетата могат да бъдат предизвикателство за всеки стопанин, а понякога могат да останат и абсолютно незабелязани. Признаците на емоционален дистрес при четириногите най-често включват: отказ от хранене, проблеми със съня или прекомерно хленчене, когато се насочите към вратата. 

10 породи кучета, които могат да бъдат оставени сами за няколко часа

Ако кучето ви е в зряла възраст, в добро здраве и емоционално добро състояние, можете да го оставите само за няколко часа. Някои породи се справят по-добре с по-продължителни периоди на самостоятелно време. Предлагаме ви да разгледаме заедно 10 от тях. 

Малтийската болонка е малко куче, чието оставяне у дома за продължителен период от време няма да доведе до голяма бъркотия. Представителите на породата нямат разрушителни навици и вероятно ще прекарат по-голямата част от времето си сами, гледайки през прозореца и наблюдавайки хората, които минават.

хръткаСнимка: iStock

Представителите на породата са известни със своята дълга копринена козина, както и с факта, че нямат проблем с оставането без компания. Умни и кротки, тези мъници вероятно ще прекарат времето си в занимание с играчките си или наслаждавайки се на някой пъзел – тези кучета се радват на предизвикателства, които ангажират ума им.

Лхаса АпсоСнимка: iStock

Пуделите са по-сложна породата, отколкото хората си представят! Въпреки че са активни четириноги, те са и много интелигентни и добре знаят какво трябва и какво не трябва да правят, когато са оставени сами у дома. Пуделите прекарват времето си сами, наблюдавайки района, гледайки навън и крачейки из дома си за раздвижване.

пуделСнимка: iStock

Басетите са очарователни, но често – леко мудни кучета. Освен ако вашият домашен любимец не е млад и все още пълен с енергия, то той вероятно ще прекарва много време в сладка дрямка на дивана или в занимания с играчките си. Уверете се, че Басетът ви има достъп до слънчево място – те обичат слънчевите бани!

басетСнимка: iStock

Мопсовете са очарователни, но могат да бъдат игриви и палави. Тези кучета нямат проблем да остават сами за по-дълги периоди от време, ако разполагат с играчки и пъзели, които да ангажират вниманието им. Осигуряването на достъп до слънчева светлина и легло, в което да се отпуснат, ще им помогне да се почувстват уютно и да се преборят с желанието да се занимават с неща, които не трябва.

хръткаСнимка: iStock

Хрътките са независими кучета, които нямат необходимост да прекарват всеки момент от деня със своите стопани или други животни. Грейхаундите се наслаждават на своето тихо време, наблюдавайки, изучавайки или играейки си сами. Въпреки че са нежни, те не се страхуват да уведомят хората си, когато са получили достатъчно внимание и са готови да се оттеглят за спокоен релакс.

хръткаСнимка: iStock

Чихуахуа са малки очарователни кученца. Тази порода е сред най-дребните в света и вероятно представителите й няма да причинят големи щети в дома ви, когато сте далеч. Във ваше отсъствие вашата Чихуахуа вероятно ще се взира през прозореца, ще се занимава с играчките си или ще се наслаждава на някое слънчево местенце в къщата.

Уипетите са много игриви, но като цяло са спокойни кучета, които не стават прекалено буйни. Представителите на породата знаят кога да спрат и да се успокоят – качество, което ги прави идеални за стопани, чието ежедневие налага чести отсъствия. Те са умни и разпознават приемливо от неприемливо поведение.

хръткаСнимка: iStock

Чау Чау са известни като леко дистанцирани и склонни да бъдат прекалено сериозни. Това обаче не означава, че те не обичат собствениците си – напротив, просто са по-защитни и отделят време, за да се социализират с останалите.

Чау Чау обичат да прекарват времето си в тишина и спокойствие, те ямат проблеми да остават сами и не биха да поколебали да ви покажат, когато почувстват, че имат нужда от малко пространство.

Кавалерите са малки, но много нежни и любящи кучета. Възможно вашият Кинг Чарлз да е тъжен, когато излезете от дома си, но бързо ще се разсее от гледките през прозореца, присъствието на други животни или любимите му играчки.

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Много породи кучета могат да прекарват време сами, без това да се отразява на емоционалното или здравословното им състояние. Те са идеални за хора, които искат домашен любимец, но същевременно имат просперираща кариера или натоварен живот. Не забравяйте обаче, че кучетата, дори в рамките на една порода, са различни – всяко, със своята индивидуална личност, черти и предпочитания. За това е важно да следите поведението на четириногия си другар и да вземете предвид потенциалните признаци на депресия, самота, емоционален и психически стрес поради липса на компания. А ако такива са налице, не се колебайте да потърсите помощ от ветеринарния си лекар.

 

Виж още