10 породи кучета, които се адаптират изненадващо добре към живота в апартамент

Бостън териер Снимка: iStock

Т ова, че живеете в апартамент не означава, че трябва да се лишите от радостта да имате домашен любимец.

Противно на общоприетото схващане, много породи кучета се чувстват добре дори в по-малки жилища, дарявайки стопаните си с компания, радост и чувство за сигурност. 

Тези четириноги са известни със своята адаптивност, по-ниски енергийни нужди и в много случаи – по-тихо поведение, което ги прави идеални за живот в апартамент в града. От малки до по-големи породи (да, правилно прочетохте!), с правилната грижа, упражнения и внимание, представителите на тези породи ще се адаптират повече от добре в апартамент и дори - с радост ще го нарекат свой дом! И не става въпрос само за това да имате домашен любимец, а да се сдобиете с верен другар, с когото да споделите живота си. Който се вписва във вашата жизнена ситуация и начин на живот и ще се чувства добре с пространството, с което разполагате. 

Dogsandcats.bg

Френчитата, със своя компактен размер и умерени енергийни нива, са идеален избор за живот в апартамент. Известни със своята привързана природа и тихо поведение, те изискват минимални груминг грижи и са сравнително нискоенергийни, което ги прави добър вариант за хора, които не разполагат с много жилищна площ. 

френски булдогСнимка: iStock

Въпреки здравата си конструкция, Френчитата не се нуждаят от продължителни упражнения на открито – достатъчни са няколко кратки разходки, за да са щастливи и здрави. Приятелското им отношение, както към хората, така и към останалите домашни любимци, ги прави чудесни спътници за всеки, независимо дали живее в къща или в жилище в града. 

Кавалерите са известни със своята адаптивна и привързана природа, което ги прави отлични домашни любимци. Тези малки кученца жадуват за човешко внимание, а най-щастливи се чувстват да се сгушат кротко в скута на собственика си. Кинг Чарлз шпаньолите имат умерена нужда от упражнения, задоволяват се с кратки разходки и сесии за игра – както на открито, така и за закрито. Тези четириноги имат тих характер, а общителната им натура охваща както хората, така и другите домашни любимци – качества, които ги превръщат в хармонично допълнение към всяка жилищна общност.  

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Изненадващо, хрътките са отлични обитатели на апартаменти въпреки размера си. Всъщност Грейхаундите имат спокоен и кротък характер, наслаждавайки се на дълги периоди на почивка. Противно на репутацията си на спринтьори, те не се нуждаят от интензивни ежедневни упражнения освен няколко кратки разходки. Е, малко тичане в сигурно оградена зона със сигурност ще ги зарадва!

хръткаСнимка: iStock

Бостън териерите са малки, приятелски настроени кучета с ярък характер и силна личност. Те се адаптират добре към живота в апартамент благодарение на размера и умерените си енергийни нива. Тези кучета са известни със своята общителност – те се наслаждават на човешка компания и се разбират добре с други домашни любимци. Нуждите им от упражнения могат да бъдат задоволени с няколко бързи разходки и повече игра на закрито.

Бостън териерСнимка: iStock

Английските булдози са подходящи за отглеждане в апартамент поради спокойния си характер и умерени изисквания за упражнения. Кроткото им поведение ги прави отлични другари за хора, които прекарват много време у дома. Въпреки че се наслаждават на кратките разходки, Булдозите са повече от щастливи да водят спокоен начин на живот и не се нуждаят от къща с двор, за да са щастливи. Техният дружелюбен и нежен характер ги прави страхотни другари – както за деца, така и за възрастни. Въпреки че потенциалът им за хъркане и лигавене може да е нещо, което трябва да имате предвид.

Американски булдогСнимка: iStock

Дакелите, с техните отличителни дълги тела и къси крачка, са живи и привързани домашни любимци, които се адаптират добре към живот в апартамент. Размерът им ги прави идеални за по-малки пространства и докато са активни за закрито, нуждите им от упражнения могат да бъдат задоволени с по-кратки интензивни разходки, съчетани с игри. 

ДакелСнимка: iStock

Дакелите са известни със своята лоялност и могат да бъдат доста защитни, което е плюс за собственици, които искат да добавят още едно ниво към сигурността в дома си.

Бишоните са малки, весели кученца, които се чувстват добре както в къща с двор, така и в апартамент в града. Техният приятелски нрав и желание за човешка компания ги правят идеални другари за тези, които търсят привързан домашен любимец. Бишоните са относително лесни за обучение и се разбират добре с други домашни любимци, както и с деца. 

бишон фризеСнимка: iStock

В допълнение, тяхното хипоалергенно палтенце е благодат за страдащите от алергии.

Ши Тцу е друга порода, чиито представители са отлични за отглеждане в апартамент поради малкия си размер и привързан характер. Първоначално използвани като кучета-компаньони, те обичат общуването с хората и са доволни да прекарват време на закрито. Техните нужди от упражнения са минимални, а са известни и като относително тихи, което ги прави идеални за жилищни помещения с ограничения на шума. Ши Тцу изискват редовно подстригване, за да се поддържа дългата им козина, но тяхната адаптивност и весел нрав компенсират многократно усилията. 

Ши ТцуСнимка: iStock

Мопсовете са обичани домашни любимци заради очарователния си характер и изразителни муцунки. Техният компактен размер и относителни ниски енергийни нива ги правят чудесни спътници за обитателите на апартаменти. Мопсовете са социални същества, които обичат да бъдат сред хора и като цяло се разбират добре с други домашни любимци. Те се адаптират добре към живот в апартамент, дори да не разполагате с много пространство, стига да имат компания! Да, за тези четириноги няма нищо по-важно от техния човек, с когото създават силна връзка. 

МопсСнимка: iStock

Чихуахуа са малки кученца, което ги прави естествен избор за отглеждане в апартамент. Въпреки малкия си размер, те крият голяма личност и са яростно лоялни към своите собственици. Чихуахуа изискват минимални упражнения, лесни са за транспортиране и управление – неща, които ги правят идеален избор за хора с активен градски начин на живот. 

чихуахуаСнимка: iStock

В заключение, тези десет породи показват, че животът в апартамент не ограничава способността на човек да споделя живота си с куче. От тихата и нежна хрътка до живия и лоялен Дакел, има различни породи, които отговарят на начина на живот и предпочитанията на почти всеки обитател на апартамент. Ключът в постигането на идеалната хармония се крие в избора на порода, чиито нужди и темперамент са в съответствие с вашата жизнена ситуация и ангажираността ви.

Виж още