10 породи кучета, които се скубят най-много

куче Снимка: iStock

К огато си избираме куче, едно от нещата, от които определено не бихме искали да бъдем изненадани, е нивото на линеене. Ето защо решихме да ви запознаем с класацията на VetStreet, съставена на базата на мненията на 249 ветеринарни специалисти (лекари, техници и офис мениджъри) с една цел – да определи кои с 10-те породи четириноги, чиито представители се скубят най-много.

Някои от кучетата, които попадат в класацията, вероятно няма да са изненада за никого – повечето от нас знаят, например, че Сибирското хъски е като пълноценна фабрика за пух, особено през пролетта. Но, признаваме си, някои от породите, които ще видите по-долу, изненадаха дори и нас. Вижте какво казаха експертите и ни споделете в коментар, ако и вие имате подобни наблюдения!

козинаСнимка: iStock

Почитателите на Сибирското хъски със сигурност няма да се изненадат да открият обожаването от тях куче в този списък. Неговата средно дълга, двойна и гъста козина му придава специфичния арктически вид, който обичаме. И въпреки че няма нужда от специфични грижи или поддържка, честото разресване ще помогне за ограничаване (поне частично) на целогодишното му линеене.

Dogsandcats.bg

Само един поглед на масивния Аляски маламут е достатъчен, за да видите защо тези кучета, заслужено се нареждат в списъка ни. Уравнението е съвсем просто: голямо куче + много козина = много скубане. Дебелата, груба двойна козина им е помагала да се стоплят в продължение на стотици години, като се върнем назад то тундрата на Аляска, където са били отглеждани за теглене на тежки товари. 

Любими семейни кучета, Лабрадорите се скубят. И то доста. Тези четириноги имат мек подкосъм, покрит с къс защитен външен слой. Разресването по няколко пъти седмично прави почистването на мъртвите косъмчета далеч по-лесно. А и, ще се съгласите, че многото очарователни качества на Лабрадорите повече от чудесно компенсират грижите, свързани с линеенето им, които изискват. 

кучеСнимка: iStock

Има причина феновете на Немските овчарки толкова да ги обичат. Но и също толкова добре да знаят, че дойдат ли пролетта и есента, се налага да планират по-често да ги разресват навън, за да премахнат поне част от подкосъмът им, който активно пада през тези периоди. 

козинаСнимка: iStock

Може да сте чували да ги наричат „перфектните семейни кучета“, но ако не искате домашен любимец, който да се скубе прекомерно, това може би не е точната порода за вас. Плътната, водонепромокаема двойка козина на Голдъните има нужда от ежедневно разресване, за да се премахнат мъртвите косъмчета и да изглежда по-свежа. Но дори и това няма да премахне напълно топките косми, които неминуемо ще откривате из целия си дом.

кучеСнимка: iStock

Плътното двойно палто на представителите на породата им помага да регулират телесната си температура в студената планинска префектура Акита в Япония, откъдето те получават и името си. Ако се полагат необходимите грижи, козината им се почиства сравнително лесно.

акитаСнимка: iStock

Чау Чау, подобно на голяма част от породите в този списък, се скубят обилно два пъти годишно. Линеене, което се нарича още „издухване на козината“. Топла вана и внимателно сушене със сешоар могат да са ви от помощ в премахването на голяма част от тези свободни косми наведнъж, което прави почистването в последствие много по-лесно за вас. 

Санбернарите могат да имат два вида козина – къса или дълга. И (изненада!) и в двата случая тя се скубе, при това – доста! По-късокосместите имат гъсто, гладко кожухче, докато при дългокосместите то е средно дълго, леко вълнисто. Какъвто и вид Санбернар да имате обаче, планирайте да го разресвате щателно поне няколко пъти седмично.

кучеСнимка: iStock

  • Американско ескимоско куче

Чисто бялата двойна козина на тези кучета е буквално навсякъде – като сняг. За да улесните живота си, разресвайте питомеца си няколко пъти седмично – така имате по-голям шанс да хванете тези безкрайни бели косми, преди да се окажат по целия ви диван. Твърде честото къпане не се препоръчва, защото може да раздразни кожата на тези кучета. 

Дебелата, двойна козина на Бернските планински кучета безспорно им е помогнала, за да оцелеят през суровите зими в планините в Швейцария. Красиви и достолепни, те имат черно, бяло и кафяво по кожуха си, което е гъсто и на вълни. Колкото приятелски настроени, толкова и космати – пригответе се да разресвате често представителите на породата.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 10 породи кучета, които се скубят най-малко

Виж още