10 породи кучета, подходящи за малки пространства

куче Снимка: iStock

М алките породи кучета са предпочитани заради компактния си, лесно управляем размер. Независимо дали искате компаньон, който с радост да прекарва часове, сгушен в скута ви или искрено ще се забавлявате на вродените ловни инстинкти на четириногия ви приятел (най-често – останали му от времето, когато се е завирал в дупки или малки пространства) –

дребосъците са лесни за транспортиране, а и се адаптират добре в градска среда. И най-вече – справят се чудесно в по-ограничените пространства на апартамента ви. Споменахме ли по-малките разходи за храна?

Селектирахме за вас 10 от най-популярните породи малки кученца, които са подходящи за отглеждане в града. Може би сред тях ще откриете бъдещия си домашен любимец!

Dogsandcats.bg

1. Йоркширски териер

Йоркитата компенсират малкия си ръст с голямо сърце. Някои от тях могат да прекарат часове, спокойно дремвайки в скута на стопанина си, докато други искрено се вживяват в ролята си на пазачи, които ще ви предупредят за всеки шум, който сметнат за потенциална заплаха. Преди всичко обаче, тези кученца са силно привързани към стопаните си и не се нуждаят от много място, за да се чувстват добре. 

йоркиСнимка: iStock

2. Дакел

Шеговито ги наричат „салами“ и „хотдози“, като тези определения се отнасят по-скоро до външния вид на тези четириноги, отколкото до характера им. Дакелите са сладки и силно привързани към семейството си, игриви и винаги готови за забавления. Имайте предвид обаче, че могат да са резервирани към непознати. 

дакелСнимка: pixabay.com

3. Пудел

Пуделите ще откриете в три размера: той, мини и стандартен. Четириногите, които са по-малки по-размер, са известни с дълголетието, интелигентността и любвеобилността си. И за щастие – не се нуждаят от много място, за да изразходват енергията си.

женски пуделСнимка: iStock

4. Ши Тцу

Породата е известна с дългата си, копринена козина, макар че в името на по-лесната й поддръжка, много стопани предпочитат да подстригват любимците си. Тези четириноги са верни спътници, спокойни и любящи. Лесно се адаптират към живот в апартамент и нямат нужда от особена физическа активност. 

5. Мини шнауцер

Дружелюбни и набити малки кученца, с игрива и жилава личност, Мини шнауцерите са лесно разпознаваеми поради специфичния си външен вид. Те са лоялни и са готови на всичко, за да защитят семейството си. Имат нужда от подходящо обучение и ежедневни разходки, но въпреки това се адаптират добре в по-малки пространства. 

мини шнауцерСнимка: iStock

6. Чихуахуа

Може да са едни от най-малките кучета в света, но всеки стопанин на Чихуахуа ще ви потвърди, че тези четириноги крият в себе си огромна личност. Симпатични и лоялни, те се смятат за по-големи, отколкото са и не биха се поколебали да демонстрират териториалните си претенции пред далеч по-едри от тях животни.  

кученцеСнимка: iStock

7. Мопс

Тези закръглени малки кучета са с весел и лек характер. В миналото мопсовете са били домашни любимци на кралски особи и верни спътници на тибетските монаси. Привързани и кротки, те могат да се впишат в много и различни житейски ситуации, включително – в малки жилища. Имайте предвид склонността им към развитие на дихателни и очни проблеми, което налага чести прегледи при ветеринарен лекар.

8. Померан

Тези симпатични кученца изглеждат като кръстоска между плюшено животно и малко лъвче, благодарение на дългата си, пухкава козина. Те са бдителни, а понякога – с твърде изявена индивидуалност, за това се нуждаят от последователно обучение и граници, които да поддържат волевия им дух под контрол. 

Поради малкия им размер, няколко ежедневни разходки и време за игра са достатъчни, за да задоволят нуждите им от упражнения.

9. Бостън териер

Весело и лоялно куче с уравновесен характер, този териер се отличава с игривия си, весел и лек характер. Въпреки че винаги са готови за забавления, тези четириноги обичат да прекарват времето си и уютно сгушили се в скута на собствениците си. Адаптират се чудесно и към живота в апартамент. 

бостън териерСнимка: iStock

10. Малтийска болонка

Малтийците, както са известни в кучешкия свят, имат нежна, но смела природа. Обикновено са игриви и приятелски настроени, силно привързани към семейството си. Историята им може да бъде проследена назад до древни времена, когато са били обични спътници на кралски особи и благородници. Днес тези четириноги обичат да се глезят и нямат нужда от много място, за да се чувстват добре.

Виж още