10 пренебрегвани породи кучета, които са страхотни домашни любимци

Леонбергер Снимка: iStock

А ко сте решили да си вземете куче, то може би се питате: Как да избера най-подходящия домашен любимец? 

Всъщност, отговорът на този въпрос е съвсем прост: Най-добрата порода за вашето семейство зависи главно от начина на живот, който водите. Ако обичате да ходите пеш или да карате колело всеки ден, то за вас е подходящ някой по-активен домашен любимец. От друга страна, ако имате деца, четириног другар с по-спокоен нрав би бил далеч по-добър избор. 

родезийски риджбекСнимка: iStock

Освен характера и енергийните нужди, има и други фактори, които трябва да вземете предвид, когато избирате куче, като грижите, от които се нуждае, например. Породите, които са нетърпеливи да угодят, са по-лесни за обучение, докато четириногите, които се славят със своята интелигентност, може да изискват по-различен подход в дресурата. Някои кучета почти не линеят, което е добре за хора с алергии, докато други имат козина, която изисква повече поддръжка. 

Dogsandcats.bg

Кучето може да допълни по неповторим начин всяко семейство. Въпреки това се смята, че някои четириноги са по-добри домашни любимци от други, което води до пренебрежително отношение към определени породи, пишат от Американския киноложки клуб. За това решихме да ви запознаем с 10 кучета, които биха били страхотни домашни любимци, но просто не ги виждаме толкова често, колкото други техни събратя. 

Родезийските риджбеци са развъждани за лов на лъвове в Африка, така че те са много енергични и интелигентни кучета. Обучението им е добър начин да канализирате енергията им. Инстинктивно защитни и много търпеливи, те са страхотни с децата. А като бонус: Риджбековете имат къса козина, така че няма да ви е необходимо да чистите с часове след тях.

родезийски риджбекСнимка: iStock

Уипетите са много атлетични кучета, както подсказва и името им. Те обичат да са в движение и активни, но им е също толкова приятно да се свият на дивана с вас в уютна нощ. Въпреки че са енергична порода, те не са шумни и не лаят често. Тези хрътки могат да живеят до 15 години, което ги прави идеален избор за млади семейства, които искат да остареят с кученцето си. 

УипетСнимка: iStock

Нежни, сладки и игриви, Английските спрингери са чудесен вариант за млади семейства. Красива порода, чиито представители се отличават с дълбоки, меки и изразителни очи. Въпреки че тези четириноги са повече от щастливи да стоят на закрито през целия ден, те са социални и енергични по природа, така че определено ще се насладят на разходка до близкия кучешки парк. 

Английски спрингер шпаньолСнимка: iStock

Пуделите се считат за една от най-интелигентните породи, така че ще ви е много лесно да обучите подобен домашен любимец. Важното е да запомните, че освен физическа, те се нуждаят и от достатъчно ментална стимулация. Освен дългата продължителност на живота им (той и мини пуделите могат да са редом до вас до 18 години!), грижите за външния вид и козината са основни за породата.

ПуделСнимка: iStock

Тази сравнително нова порода вече има своите верни почитатели по целия свят! Лагото имат плътна двойна къдрава козина, която е и хипоалергенна, което ги прави подходящи за хора с алергии. Те линеят много малко, така че няма да ви се налага да включите часове в груминг към ежедневния си график. Активни и изключително привързани, те са нетърпеливи да угодят, така че няма да срещнете трудности при обучението. 

кучеСнимка: iStock

Малките породи обикновено не са идеален избор са семейства с деца, но Френчитата са с достатъчно здраво телосложение, за да понесат по-силни прегръдки и грубо галене. Активни и игриви, тези четириноги не са от най-шумните, нито са буйни. Френчитата ще са доволни на няколко кратки разходки на ден, съчетани с игри, преди да се отпуснат блажено на дивана за дрямка. 

френски булдогСнимка: iStock

Известни като „кучета-бавачки“, Леонбергерите са пухкави четириноги, които обичат компанията на деца. Техният дълбок лай ще държи натрапниците настрана, но като изключим това, те са нежни другари със златни сърца! Тъй като са големи и пухкави, основната ви грижа ще се свързана с линеенето. И макар да са много спокойни и търпеливи, не забравяйте да извеждате вашия Леонбергер всеки ден, за да изразходва енергията си.

ЛеонбергерСнимка: iStock

Австралийският кетълдог е послушно и умно куче, което ще се държи добре само, ако му се предостави достатъчно умствена и физическа стимулация. Отглеждани да пасат говеда, те са силни, атлетични и може да се опитат да „пасат“ и малчуганите в дома ви. Подходяща порода за активни семейства, те имат нужда от разходки всеки ден. 

австралийски кетълдогСнимка: iStock

Мопсовете обичат децата, а децата обичат Мопсовете! Малко странни, но смели, търпеливи и (през повечето време), спокойни, тези кучета са щастливи да са около стопаните си. Обичат да играят, така че с радост биха се включили в забавленията на най-млаките членове на семейството ви!

мопсСнимка: iStock

Португалското водно куче открадна сърцата на мнозина, когато Обама го доведе в Белия дом преди години. Красива, авантюристична и с хипоалергенна козина, тези четириноги обичат водата и са родени да плуват – дори имат ципести пръсти, които да им помагат! Ентусиазирани и лесни за дресура, Португалското водно куче винаги ще е редом до своя човек във всичко!

кучеСнимка: iStock

 

Виж още