10-те най-разрушителни и очарователни породи кучета

куче деструктивно поведение Снимка: iStock

А ко сте решили да приветствате нов член на семейството си, то сигурно сте в процес на търсене и избиране на новия си четириног другар. Броят на породите и многообразието в кучешкия свят безспорно са впечатляващи, като освен породистите кучета, редно е да споменем и кръстоските, както и всички онези космати симпатяги, които чакат някой добър човек да ги осинови… Да, изборът не е никак лесен!Едно от нещата, които е добре да вземете под внимание е, че

някои породи кучета могат да имат разрушителна жилка, която може да ги подбуди да дъвчат всичко– от чорапи до мебели. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Понякога това е просто, защото са млади. Друг път – защото им е скучно. А е възможно и животното да има твърде много задържана енергия, която да не е получило възможност чрез достатъчно упражнения да изразходва. И накрая, знаем, че не искате да го чуете, по понякога кучетата дъвчат разни неща… просто, защото им е забавно и го искат. 

Добрата новина е, че има всички шансове домашният ви любимец да израсне фазата на дъвчене. Но ако желаете да избегнете следи от зъби по личните си вещи, тогава има някои определени породи четириноги, които може би е по-добре да избягвате:

Ето и 10 от породите кучета, които са най-склонни към разрушително поведение

Лабрадорите са най-популярната порода кучета в Обединеното кралство, но дори и най-големите почитатели на тези четириноги биха признали, че понякога питомецът им може леко да се отклони от правия път. Да, трудно е човек да се ядоса на един Лабрадор, но едва ли гледката на дъвченето на любимите ви чехли е особено приятна. 

куче деструктивно поведениеСнимка: iStock

Удивително е колко щети може да причини едно малко Чихуахуа, ако бъде оставено да скучае! Малките остри зъби на тези дребосъци могат да разрежат килими, дрехи и мебели, преди да можете да изречете „Къде е кучето?. 

Ако не получат достатъчно упражнения, Боксерите ще канализират останалата си енергия в по-малко положителни (за вас) занимания като разкъсване на обувките ви, например. Изобилие от играчки за дъвчене могат да ви спасят в моментите на скука и да ангажират вниманието на питомеца ви във ваше отсъствие.

У дома Ротвайлерите са предимно послушна и симпатична порода, но е известно и, че могат да са доста разрушителни. Включително – те използват дъвченето като начин да изследват заобикалящата ги среда. Безпокойството, стресът и скуката могат да влошат това поведение, но като цяло то не е нещо, което добрата ежедневна игра да не може да предотврати. 

куче деструктивно поведениеСнимка: iStock

Самотният и отегчен Бигъл не само, че ще дъвче всичко, което намери или попадне пред погледа му, но и ще вие. А като „бонус“ – представителите на породата има навика и да копаят, дори и да разполагат само в килима в хола ви. За това и редовните упражнения, съчетани с тренировки и възможност кучето да подуши всичко, което привлече вниманието му, са ключови за тази очарователна порода. 

куче деструктивно поведениеСнимка: iStock

Понякога изглежда, сякаш само собствениците на Дакели знаят колко разрушителни могат да бъдат техните любими кучета-наденички. Те споделят, че в действителност може да е трудно да се разбере защо изобщо го правят. Защото понякога, дори сред активен ден, изпълнен с физическа активност и игри, Дакелите просто решават, че наистина, ама наистина им е важно да откраднат и сдъвчат любимите ви сандали. И сякаш се наслаждават на целия допълнителен хаос, който постъпката им отключва. 

куче деструктивно поведениеСнимка: iStock

Разрушителното поведение при Договете се случва, докато представителите на породата са още млади. Често те го израстват (буквално и преносно), но ако ги оставяте сами твърде дълго, те имат навика да се връщат към деструктивните си навици. 

Далматинците са били развъждани като кучета, които да тичат редом до каретите на своите стопани, за да ги защитават от потенциални крадци. Така че, не е никак чудно, че представителите на породата искрено се наслаждават на упражненията и имат нужда от много физическа активност. В противен случай, вече се досещате – ще пострадат вашите вещи.

Едни от най-интелигентните кучета в света, които обаче обичат да имат пълна програма от задачи и да са заети с работа. В противен случай, ако няма какво да правят, те ще измислят свои собствени игри. Една от най-популярните от които е „нов световен ред в… хола“.

куче деструктивно поведениеСнимка: iStock

Винаги активните Джакове гледат на всичко като на играчка. И познайте – няма нищо, което да обичат повече, от унищожаването на играчките си! Уверете се, че домашният ви любимец получава достатъчно игри, движение и умствена стимулация. И, да се надяваме, че любимите ви обувки ще се спасят!

куче деструктивно поведениеСнимка: iStock

 

Виж още