13 знака, че кучето ви е стресирано (или тъжно)

куче Снимка: iStock

Т очно като хората, кучетата ни имат богат вътрешен живот и са способни да изпитват широк спектър от емоции, както положителни, така и отрицателни. Тъй като не могат да говорят, домашните ни любимци предават чувствата си по други начини. 

Когато едно четириного е стресирано, депресирано или тъжно, поведението му се променя. Като негов собственик, важно е да съумеете да разпознаете тези признаци, за да помогнете за облекчаването на негативните емоции на косматия ви другар, преди те да прераснат в по-сериозни проблеми.

Продължителният или хроничен стрес, например, може да компрометира цялостното здраве и благосъстояние на животното, като отслаби имунната му система и междувременно - причини редица поведенчески проблеми.

Dogsandcats.bg

куче тъжноСнимка: iStock

Какво стресира, депресира или натъжава кучетата?

Чувствата на стрес, депресия и тъга често се предизвикват от периоди на промяна или непоследователност в живота на кучетата. Преместване в нов дом, добавяне на нов член към семейството ви (бебе или още един домашен любимец), или загуба на собственик или другар – всичко това може да отключи чувство на тревожност и депресия у четириногото. Значителна промяна в графика на стопанина му (завръщане в офиса след продължителна работа от вкъщи или по-дълги работни часове), също може да стресира животното. Раздяла със собственика, силни шумове, големи групи хора или странни предмети също могат да предизвикат тревожност у някои домашни любимци. 

И накрая, ако не им се осигурява достатъчна физическа активност, възможност за изследване на околната среда и взаимодействие с други себеподобни, някои кучета също могат да изпаднат в летаргично или депресивно състояние. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че отделните кучета реагират по различни начини на един и същи стресор. Според Clinician’s Brief, начинът, по който едно четириного се държи в подобна ситуация, се определя от условията на околната среда, кондиционирането, генетиката и неврологичната му адаптация. 

13 най-често срещани признака на стрес при кучетата

Докато някои признаци на стрес и безпокойство при кучетата са очевидни, други са по-фини и трудно доловими. Като собственици на домашни любимци, наша задача е да се научим да разпознаваме тези признаци рано, преди да ескалират в нещо по-сериозно. А ето и кои са те:

  • Намален или липсващ апетит

Чувствата на стрес и безпокойство могат да накарат кучето да загуби интерес към храната си. Ако домашният ви любимец, който до момента не е имал проблеми с храненето, внезапно започне да не проявява интерес към съдържанието на паничката си, важно е да обърнете внимание на поведението му. 

куче стресСнимка: iStock

Стресът и безпокойството може да са причината, но има и други медицински проблеми, които също могат да причинят намален или липсващ апетит. Ето защо е важно домашният ви любимец да бъде прегледан от ветеринарен лекар, за да се изключат всички основни медицински състояния. 

  • Прилепнали или дръпнати плътно назад уши

Сигурен белег, че нещо озадачава, тревожи или стресира животното. За съжаление, този знак невинаги е толкова очевиден при породите с висящи уши. 

  • Облизване на носа и устните, прозяване и лигавене

Един от по-фините признаци на стрес и безпокойство, който е лесно да се пропусне, е облизването на носа и устните, прозяването и лигавенето. Тези знаци трябва да се тълкуват в контекста на определена ситуация. Ако, например, се намира в комфортна за него среда и се лигави/облизва, то е малко вероятно животното да е стресирано. Но ако тези жестове са придружени от промени в позата на тялото, присвити назад уши или задъхване, това вероятно е знак за безпокойство. 

куче човекСнимка: iStock

  • Промени в позата или позицията на тялото

Стресираното или разтревоженото куче може да се свие или да заеме приклекнало положение на тялото с прибрана между задните крака опашка. 

  • Задъхване

Кучетата се задъхват, когато са развълнувани, горещо им е, след упражнения или когато са стресирани. Задъхването поради стрес често се проявява заедно с други признаци на тревожност.

Вижте още: Защо кучетата се задъхват, когато са уплашени и нервни

  • Треперене

Интензивни емоции като страх и безпокойство могат да накарат кучето да трепери и дори – цялото да се тресе. Болка и дискомфорт също могат да предизвикат подобно поведение, така че е важно да посетите ветеринарния си лекар, ако тези симптоми продължават, след като кучето ви се успокои. 

куче тъжноСнимка: iStock

  • Повишена вокализация

Нормално е кучетата да лаят, но хленченето, виенето и лаенето могат да се засилят по време на периоди на стрес и безпокойство. Ако домашният ви любимец внезапно стане по-гласовит и шумен от обикновено, важно е първо да изключите медицинските причини, преди да приемете, че вината е в стреса.

  • Диария

Стресови ситуации като преместване, пътуване, раздяла със собственика (дори и понякога за кратък период от време), могат да предизвикат пристъп на диария при четириногите. Според Clinician’s Brief освобождаването на норепинефрин (хормона, наричан още „борба или бягство“) засяга стомашно-чревния тракт на кучето, което води до въпросното неразположение. 

куче стресСнимка: iStock

Обикновено стресовата диария е преходна и изчезва сама в рамките на няколко дни. 

  • Изпускане у дома

Ако вашето напълно обучено и придобило отдавна хигиенни навици куче започне да уринира и дефекира на закрито, това може да е признак на стрес. Някои четириноги се изпускат и изхождат поради загуба на контрол, когато са тревожни. Инфекция на пикочните пътища или фекална/уринална инконтиненция също са сред възможните причини за това поведение на животното. За това е най-добре да бъде прегледано от ветеринарен лекар, който да установи причината.

Не забравяйте, че животното не се изпуска от „злоба“ или нарочно, така че наказанието и порицанието са крайно излишни в тази ситуация. Нещо повече – дори могат да влошат проблема.

  • Повтарящи се или натрапчиви поведения

Продължителните периоди на стрес и безпокойство могат да доведат до компулсивно поведение, което няма друга цел, освен да помогне на животното да се справи с определен стресор като твърде малко упражнения и изолация. Например, едно хронично стресирано четириного може многократно да ближе един или повече от крайниците си в опит да се самоуспокои. 

куче стресСнимка: iStock

Други натрапчиви поведения включват преследване на опашка или въртене, облизване на въздуха или смучене на хълбока.

Признаци на депресия или тъга при кучетата

Обичайно е кучетата да изпитват епизоди на депресия или тъга, когато има промяна в обичайната им рутина. Въпреки това, някои сериозни медицински състояния също могат да накарат животното да изглежда тъжно или депресирано. За това и първото нещо, което трябва да направите, е да насрочите час за преглед при ветеринарния си лекар, за да изключите основно заболяване. 

Липсата на апетит, ниските нива на активност и загубата на интерес към неща, които до момента кучето е обичало като разходки и игри – това са все възможни признаци на депресия. 

куче стресСнимка: iStock

Четириноги, които се усещат депресирани или тъжни, могат да се оттеглят и да нямат желание да си взаимодействат с хора и други животни по същия начин, както преди. В определени ситуации чувствата на стрес и безпокойство са напълно уместни. Тогава да изведете питомеца си от ситуацията, която го тревожи, трябва да е достатъчно, за да овладеете емоциите му и да облекчите стреса. От друга страна, ако косматият ви другар проявява признаци на стрес и безпокойство по-често или в неподходящи ситуации, важно е да вземете мерки. Ранното разпознаване и намеса са ключови за предотвратяване на ескалиране на чувствата на дистрес и поява на поведенчески проблеми.

Ако вашето куче проявява признаци на стрес или безпокойство по-често или в неподходящи ситуации, важно е да вземете мерки. Ранното разпознаване и намеса са ключови за предотвратяване на ескалиране на чувствата на дистрес и причиняване на поведенчески проблеми.

 

 

Виж още