Защо кучетата се задъхват, когато са уплашени и нервни

куче задъхване Снимка: iStock

А ко сте прекарали известно време с куче, то сте добре запознати със задъхването. Често срещано поведение при кучетата, което в повечето случаи свързваме с по-горещото време. Да, това е един от начините, чрез които четириногите регулират телесната си температура, но и не само. Всъщност, доста често домашните ни любимци се задъхват и, когато са уплашени или нервни. 

куче задъхванеСнимка: iStock

Какво представлява задъхването при кучетата?

Задъхването е процес на много бързо вдишване и издишване на въздух. Тъй като домашните ни любимци не се потят като хората, това е най-добрият начин, по който могат да регулират телесната си температура. Колкото по-бързо и тежко диша едно куче, толкова по-горещо му е. И съответно – толкова по-бързо се опитва да се охлади. 

Най-често свързваме задъхването на домашните си любимци с умората и горещината, които животното изпитва след активна разходка през по-топлите месеци. Важно е да знаем, че задъхването е нормално поведение и кучетата го демонстрират, защото са щастливи, уморени, уплашени или се чувстват нервни. 

Dogsandcats.bg

куче задъхванеСнимка: iStock

Защо кучетата се задъхват, когато са уплашени или нервни?

Точно като хората, кучетата могат да се стреснат, уплашат и изнервят в много различни ситуации. Гръмотевична буря или фойерверки, по-силен шум отвън или дори – возене в кола – всичко това са потенциални стресиращи фактори, които могат да накарат кучето ви да се задъха. 

Какво точно кара кучетата да се задъхват, когато са уплашени и нервни? Нека разберем заедно!

  • Повишена сърдечна честота

Една от причините, поради които кучетата най-често се задъхват, когато са уплашени или нервни, е повишеният им пулс. Дори домашният ви любимец да не прави физически упражнения, пулсът му може да се ускори, когато е нервен или нещо го тревожи. В опит да се регулира дишането идва и задъхването. 

Подобно на хората, регулирането на дишането по време на стресиращ момент помага на животните да се успокоят. 

 

  • Регулиране на топлината

Както споменахме по-горе, една от основните причини кучета да се задъхват, е регулирането на телесната температура. Когато животното е уплашено или нервно, тя може да се повиши в следствие на стреса, който то изпитва. В тези ситуации задъхването може да помогне за нормализиране и успокояване на ситуацията.

куче задъхванеСнимка: iStock

Когато кучетата се задъхват, това предизвиква въздушен поток върху мокрите лигавици в устата и носа им. Именно изпарението на тези зони помага за понижаване на телесната температура на животното. С други думи, задъхването е напълно нормална функция, до която всички кучета прибягват в един или друг момент!

  • Комуникация

Кучетата общуват по много по-различен начин от хората. Тъй като са невербален вид, те разчитат на езика на тялото си, за да общуват по-добре. В случай, че домашният ви любимец се чувства стресиран, нервен или уплашен, той може да изрази емоциите си чрез задъхване. В тези случаи то ще бъде придружено и от други сигнали като треперене, хленчене, прозяване или криене. 

куче задъхванеСнимка: iStock

  • Болка

За съжаление, кучетата са майстори в това да прикриват болката си. Това означава, че дори, когато домашният ви любимец изпитва нещо невероятно болезнено, за нас може да се окаже трудно да го забележим. В дивата природа животните никога не искат да изглеждат слаби, защото това би ги изложило на опасност от хищници. И въпреки че кучетата ни живеят у дома, с всички удобства и сигурност, които произтичат от това, тази еволюционна черта е вкоренена в тяхното ДНК. 

В даден момент на питомеца ви може да му стане трудно да продължи да крие болката си. Тогава може да забележите, че често се задъхва. В повечето случаи, ако има дискомфорт от физически характер, то ще забележите и други признаци като повръщане, летаргия, загуба на апетит или промени в поведението. 

Какви са индикаторите за стрес или страх при кучета?

Точно като хората, кучетата ни могат да изпаднат в стресови ситуации, които ги карат да се чувстват уплашени или нервни. В тези случаи те прибягват до това, което се нарича от специалистите „поведенческо задъхване“. То се появява, когато четириногият ви другар започне да диша тежко, в допълнени с други признаци на стресиращ език на тялото като прозяване, облизване на устните, крачене, хленчене или треперене. 

Гръмотевични бури, фойерверки и дори – пътуване до ветеринарния ви лекар. Всичко това са потенциално стресиращи за косматия ви другар ситуации. 

кучеСнимка: iStock

Нормално ли е кучетата да се задъхват, когато са уплашени?

Домашните ни любимци изпитват страх, стрес и безпокойство точно като хората. Тъй като не могат да ни споделят с думи как се чувстват, единственият начин да разберем, че кучето ни е уплашено, е като преценим езика на тялото му спрямо текущата ситуация. 

Вижте още: 10 явни знака, че кучето ви е уплашено

Като цяло, важно е да разберете, че е съвсем нормално кучето ви да се задъхва, когато е уплашено. Това е част от естествения език на тялото, който то има в ситуации, когато се чувства тревожно, обезпокоено или стресирано. 

Как да успокоим куче, което се задъхва?

Тъй като задъхването е напълно нормална реакция за вашия домашен любимец, не можете да направите много, за да му помогнете да спре и да се успокои по-бързо. В повечето случаи, след като животното започне да се чувства по-удобно и по-малко нервно, задъхването ще спре от само себе си.

Междувременно, опитайте се да изведете питомеца си от ситуацията (ако смятате, че нещо в нея причинява задъхването) възможно най-бързо. Ако се намира далеч от обсега на стресиращия го фактор, то животното само ще се пребори с уплахата си по-бързо. 

кучеСнимка: iStock

И накрая, ако знаете, че има определени ситуации, които плашат домашния ви любимец или го карат да се чувства неспокойно (големи тълпи от хора, например), важно е да се опитате да не го поставяте в епицентъра им. 

Вижте още: 

Успокояващи сигнали при кучетата и какво да правим, когато ги видим

5 причини защо кучето се прозява

Може ли кучето да получи паник атака

Виж още