3 неща, които трябва да знаете за ушите на кучето си

куче Снимка: pixabay.com

К ато собственици и любители на кучета добре знаем, че ушите им понякога са най-сладката част от цялата глава на косматите ни приятели. Някои животни имат къдрави и невероятно пухкави уши. На други – те са меки и копринено гладки при допир. При представители на определени породи те са изправят, докато при други едното стои в коренно различна посока от другото. Нека си признаем – ушите на домашните ни любимци са наистина нещо много сладко!

Но не бива да забравяме, че те имат важно предназначение в живота на  нашите космати спътници, за това има някои неща, които е добре да знаем. Предлагаме ви да се запознаете с 3 от тях:

  • Нормалните и здрави кучета не клатят глави, удряйки ушите си през цялото време на страни и не ги драскат с лапи.

Ако домашният ви любимец прави някое от изброените – има нещо нередно и следва да му обърнете внимание. Огледайте добре ушите – от вътре и от вън. Сред възможните дразнители, които карат кучето да тръска глава са: кърлежи, бълхи или други външни паразити, както и ушни инфекции. Ако не виждате нищо необичайно, но четириногият ви приятел все пак се държи странно – свържете се с ветеринарния си лекар. Имайте предвид, че ушите са много чувствителни, така че ако се налага по-задълбочен преглед е възможно да се наложи седация или анестезия.

кучеСнимка: pixabay.com

Dogsandcats.bg
  • Няма как да видите навътре в ушния канал на кучето си. 

Това, което виждаме, когато (с помощта на пръсти) разтворим ухото на домашния ни любимец е началото на ушния канал. За да видите по-навътре в ушния барабан обаче, ще ви е необходим отоскоп (инструмент, предназначен да визуализира вътрешността на ухото). Дори и да притежавате въпросния отоскоп, домашният ви любимец едва ли би понесъл дискомфорта от задълбочен отичен (ушен) преглед. 

За това - не се препоръчва да се опитвате да го правите сами у дома, без контрола на ветеринарен лекар. Освен това – лекарствата за лечение на ушни инфекции се предлагат само по рецепта.

кучеСнимка: pixabay.com

  • Външното ухо на кучето може да се напълни с течност (обикновено кръв) като балон.

Може да ви звучи като нещо, дочуто от сферата на научната фантастика, но това е абсолютна истина. Този проблем се нарича слухов хематом и се случвакогато кръвоносен съд се спука между хрущялните слоеве на ухото. След това кръвта запълва пространството между слоевете и изглежда така, сякаш външното ухо (наречено още пина) изглежда като воден балон. 

Най-неприятната част е дискомфортът за домашния ви любимец – не забравяйте, че животното има толкова много нерви на това място, че натискът и болката, които усеща непрекъснато сякаш карат ухото му да „пулсира“. Не губете време да заведете животното на ветеринарен лекар, тъй като специалистът най-вероятно ще изцеди слуховия хематом. За съжаление, често се стига и до хирургична процедура за залепване на хрущялите – най-вече поради факта, че много от хематомите се пълнят отново. 

кучеСнимка: pixabay.com

Обикновено прекомерното тръскане на глава се смята за най-явния признак за наличие на слухов хематом.

Най-добрият начин да сте сигурни, че вашият домашен любимец няма проблеми с ушите е да обръщате внимание на всичко в поведението и външния вид на кучето ви, което не ви изглежда нормално. Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар, внимавайте как почиствате ушите на животното (важно е да следите никога да не остават парченца от памук или тампон). 

И не забравяйте –

вие и ветеринарният ви лекар сте един екип – споделяйте му за всичко, което ви тревожи без притеснение. Защото в повечето случаи добрата информираност е ключ към своевременната превенция на редица заболявания при косматите ни спътници. 

 

Виж още