3 неща, които значително могат да подобрят поведението на кучето ви

куче дресура Снимка: iStock

З а нито един стопанин на куче не е приятно, когато се сблъска с проблемното поведение на домашния си любимец. У нас възникват редица въпроси като дали не бъркаме някъде с дресурата на питомеца си? Или какво можем да направим, за да подобрим връзката с косматия си другар? 

Въпреки че всяко куче е уникално и само за себе си, професионалните треньори очертават три основни неща, които можете да започнете да правите още днес и които ще помогнат да подобрите поведението на кучето си. А заедно с това – да постигнете целите си за обучение и да имате по-щастлива връзка с него!

куче дресураСнимка: iStock

  • Ментална стимулация и психическо обогатяване

Ежедневните възможности за умствена стимулация надхвърлят физическите упражнения. Те предотвратяват скуката, намаляват стреса и безпокойството, подобряват уменията за решаване на проблеми и оставят у кучетата чувство за добре свършена работа.

Dogsandcats.bg

куче пъзелСнимка: iStock

Редовната ментална стимулация може да помогне за предотвратяване на проблемно поведение като разрушително дъвчене и прекомерно лаене. Често именно тези деструктивни навици у четириногите възникват, тъй като не им се предоставя възможност за достатъчно умствено обогатяване и нуждите на животното не са удовлетворени.

Умственото обогатяване има различни форми и можете да експериментирате с разнообразни дейности, за да проверите коя е най-приятна за домашния ви любимец. 

  • Да научите кучето си да се успокоява и отпуска

Въпреки че може да ви звучи просто, да знаят как да се отпуснат не е вродено умение, което всички кучета притежават. Работните породи, чиито нужди на са задоволени и не са получили възможност да изразходват енергията си, хиперактивните четириноги, страдащите от тревожност, липса на фокус и контрол на импулсите – за всички тях да усвоят умението за релаксация би било от голяма полза.  

куче дресураСнимка: iStock

Това е нещо, на което можете да научите както кученце, така и по-възрастно четириного. То ще помогне на питомеца ви да научи как да премине от възбудено състояние в такова без стрес. При това – в различна среда и при различни стимули. 

  • Разбиране на пренасочването и замяната

Разбирането и прилагането на концепцията за пренасочване и замяна е ключово, за да ви бъде по-лесно да се справите с поведения като скачане, разрушително дъвчене или прекомерно лаене. 

Когато едно куче се бори с проблемно поведение, най-лесно и естествено е да му кажем „Не!“. Въпреки това, стопирането на самия акт не е достатъчно. Необходимо е да пренасочите поведението, за да го замените с нещо друго. 

Например, когато кучето ви скочи върху вас, вероятно сте чували съвета: „Просто обърнете гръб към него“. Въпреки че това е добър подход, всъщност той само прекъсва поведението. 

куче лапаСнимка: iStock

Домашните ни любимци скачат върху нас, за да привлекат вниманието ни. И ако всичко, което правим, е да им обърнем гръб и да ги игнорираме, те вероятно ще се разочароват и може да продължат да скачат. Вместо това, научете питомеца си на алтернативен начин да привлече вниманието ви – като седне. 

Ако скача – обърнете му гръб и му отправете команда „да седне“. Щом го направи – похвалете го и поощрете с лакомство.

Вижте още: 

Как да тренираме куче, което не се мотивира от лакомства

6 знака, че кучето ви има пълно доверие

Виж още