3 причини защо е полезно да говорите на кучето си

куче човек Снимка: iStock

К учетата са нещо повече от домашни любимци: те са наши верни спътници и най-добри приятели. И подобно на всички взаимоотношения в живота ни, и тези при тези с четириногите ни спътници комуникацията е ключова.

Разговорите с кучето ви не само помагат за укрепване на връзката помежду ви, но и носят много ползи за цялостното му благосъстояние.

Не ни вярвате? Продължете да четете и ще се убедите в това!

Dogsandcats.bg

Три причини защо е важно да говорите на кучето си

Кучетата са известни със способността си да разбират и реагират на човешката реч, което ги прави и едни от най-популярните домашни любимци. А ето и три причини, поради които да говорите на косматия си другар е добре и дори е полезно!

куче човекСнимка: iStock

  • Причина №1: Изграждане на по-силна връзка

Една от основните причини, поради които е добре да говорите с домашния си любимец, е, за да заздравите връзката си с него. Когато общувате с кучето си, макар то да не може да ви отговори по идентичен начин, това му показва, че ви е грижа и искате да се ангажирате с него. А това помага за изграждане на доверие и установяване на силна емоционална връзка помежду ви. Чувайки гласа ви, животното може да се почувства по-сигурно, особено ако е било само цял ден, стресирано е или нещо го плаши. 

Дори и да не говорим на език и същ език, говоренето с домашния ни любимец отваря врати към нови форми на комуникация, включващи изражение на лицето или тон на гласа – знаци, които стават разпознаваеми за питомеца ви с течение на времето.

куче човекСнимка: iStock

  • Причина №2: Помага при обучението

Говоренето с кучето ви може да бъде и ефективен инструмент в дресурата. Известно е, че четириногите реагират на положително подсилване, а като говорите с питомеца си с приповдигнат, щастлив и окуражаващ тон, можете да затвърдите желаното поведение.

Например, казвайки „добро момче/момиче“, когато домашният ви любимец изпълни дадена команда или покаже добро поведение, вие му помагате да си създаде положителна асоциация между двете неща. С течение на времето кучето ви ще научи определени указания за ключови думи и умствена стимулация, а припомнянето им може да бъде забавно и обогатяващо за него.

куче човекСнимка: iStock

  • Причина №3: За подобряване на цялостното благосъстояние на кучето

Кучетата могат да изпитват стрес и безпокойство, точно като хората. Разговорът с домашния ви любимец може да помогне за облекчаване на негативните емоции и да го накара да се почувства по-спокоен. 

Когато говорите с кучето си с успокояващ тон, това може да помогне за намаляване на нивата на безпокойство, карайки го да се чувства по-комфортно и сигурно. Това е особено важно за четириноги, които може да страдат от тревожност при раздяла или са нервни около нови хора/в нова среда. Разговорът с домашния ви любимец може да насърчи по-дълбока връзка, да подобри когнитивните му способности и да насърчи цялостното му здраве и щастие. 

куче човекСнимка: iStock

Обичат ли кучетата да им говорим като на бебе?

Според някои експерти бебешкото говорене може да бъде полезно в определени ситуации, като например, когато се опитвате да успокоите разтревожено куче. И да, от една страна този тип говорене действително може да привлече вниманието на четириногия ви другар и да го накара да се чувства по-комфортно. По-високият тон и по-бавното темпо на говор пък, имат успокояващ ефект върху домашните любимци. 

Освен това, използването на този начин на говорене последователно може да помогне на кучето да свикне с гласа на стопанина си и да се научи да го разграничава от гласовете на другите хора. 

куче човекСнимка: iStock

От друга страна обаче, ако използвате само „бебешки език“, това може да се отрази негативно на способността на домашния ви любимец да разбира знаците ви и да общува ефективно с вас. Кучетата реагират най-добре на ясни, кратки знаци, поднесени им с последователен тон на гласа, вместо на непоследователен или прекалено емоционален език.

Важно е да се постигне баланс, тъй като в крайна сметка питомецът ви ще реагира най-добре на естествения ви глас и тон, тъй като може да разпознае нюансите, които го правят уникално ваш. 

Как да говорим с кучето си?

Говоренето с кучето ви е повече от просто изричане на думи или команди. Става дума за ефективна комуникация и създаване на силна връзка с домашния ви любимец. Ето няколко съвета, които ще ви бъдат от полза:

  • Използвайте приятелски тон

Кучетата реагират най-добре на приятелски и топъл тон. Опитайте се да говорите с нежен глас, който изразява обич и увереност. 

куче човекСнимка: iStock

  • Ясни и кратки думи

Когато давате команди на кучето си, използвайте прости думи, които то може да разбере. Бъдете последователни в репликите си и използвайте едни и същи думи всеки път.

  • Използвайте езика на тялото

Кучетата реагират и на езика на тялото ви. Използвайте сигнали с ръце и движения, за да подсилите командите си и да постигнете по-нюансирано общуване с домашния си любимец. 

куче човекСнимка: iStock

  • Избягвайте отрицателното подсилване

Никога не се карайте и не наказвайте кучето си, когато не следва сигналите ви. Вместо това насърчавайте положителното подсилване като награждавате питомеца си с лакомства и го хвалите, когато направи нещо добро. 

  • Бъдете търпеливи

Общуването с кучето ви изисква време и търпение. Ако животното не разбере нещо веднага, бъдете търпеливи и продължете да работите с него.

В заключение, ефективната комуникация е ключът към щастливата и здрава връзка с домашния ви любимец. Разговорите с кучето са важен аспект от изграждането на отношения, базирани на взаимно доверие и обич. 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още:

Могат ли кучетата да разбират различни езици

5 начина да покажете обич на кучето си така, че да ви разбере

Виж още