4 упражнения за повишаване на увереността на кучето ви

куче човек Снимка: iStock

И ма някои неща в човешкия свят, които имат потенциала да изплашат кучетата ни и да ги накарат да се чувстват неудобно. Четириногите ни другари са особено чувствителни към внезапни или необичайни шумове. Свиване, хленчене, прибрани плътно назад уши и скрита зад задните крака опашка – това са някои от по-явните улики, показващи, че кучето е тревожно, не се чувства добре, нещо го безпокои или плаши. 

куче стресСнимка: iStock

Като стопанин на домашен любимец сме сигурни, че искате косматият ви другар да е щастлив и да се усеща спокоен. Добрата новина е, че има някои неща, с които можете да подобрите самочувствието и да повишите смелостта на кучето си. Ето 4 упражнения, които могат да ви помогнат:

  • Упражнение 1: Свикване и приемане на шумовете

Счита се, че едно куче има страх от шум или фобия, когато проявява страхливо поведение в отговор на събитие, свързано с въпросните звуци. За да научите домашния си любимец как да запази спокойствие, когато наоколо има шумни или разсейващи фактори, можете да опитате да го поощрявате с лакомства, докато готвите или чистите. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Много кучета не обичат да се хранят, когато са стресирани или уплашени. За това е важно да прецените ситуацията – упражнението трябва да напредва и да се променя според реакциите на самото животно. А всеки път, когато успее да запази спокойствие – следва да получава и награда. 

Важно: Звукът, който използвате, трябва да може да се контролира, така че да можете да го представите на кучето си с достатъчно ниска сила в началото – идеята не е да го плашите веднага.

  • Упражнение 2: Вашето отношение

Важно е самите вие да запазите спокойствие. Как можете да очаквате домашният ви любимец да е спокоен, когато самите вие сте разтревожени? Когато чуете гръмотевици или фойерверки, например, най-добре е да не реагирате – ако животното забележи страха ви, то ще се притесни още повече. 

Игнорирайте шума и споделете спокойствието си с кучето си. Ключовото е да останете спокойни, хладнокръвни и събрани. Поемете дълбоко дъх и се отпуснете! Можете да опитате и да се смеете високо на глас, когато навън има силен шум – това може да помогне на питомеца ви да се отпусне по-добре. 

куче човекСнимка: iStock

  • Упражнение 3: Запазете спокойствие

Опитайте се да научите кучето си да седи тихо и спокойно, независимо какво се случва. Най-добрият начин да научите едно развълнувано или тревожно животно да остане спокойно, е да го дресирате да сяда, да стои и да се фокусира върху вас. Това помага на кучето да пренасочи ума си далеч от това, което го кара да реагира прекомерно и премахва стреса. И най-важното – постарайте се да му покажете, че сте на разположение, ако има нужда от вас. Това постепенно ще увеличи смелостта на косматия ви другар.

куче човекСнимка: iStock

  • Упражнение 4: Физически упражнения

Добре тренираното куче е уморено куче, а умореното куче може да дремва по-добре, дори навън да има заря, гръмотевична буря или друг шум. В дните, в които предполагате, че ще има повече шум – предстои ви да чистите с прахосмукачката, ще има празнична заря и тн., направете една по-дълга разходка на домашния си любимец. Включете в нея игри, джогинг и при възможност – дайте му шанс да потича без повод. 

Уморете кучето си, за да няма енергията да крачи и да хленчи по-късно! Ако правите това регулярно, вашият скъп домашен любимец в даден момент може дори да не разпознава шума. 

куче човекСнимка: iStock

Упражнения за повишаване на смелостта

Бъдете търпеливи при обучението на кучето си – това ще отнеме време и усилия. Колкото повече практикувате, толкова по-бързо ще има видими резултати. 

Виж още