5 места, където да проверите кучето си за забити осили

куче трева Снимка: iStock

К акво представляват осилите, наричани още лисичи опашки? Много собственици на кучета, които са се сблъсквали с тях, добре знаят отговора, но ако сте сред щастливците, на които не се е налагало да вадят забил се осил от кучето си, то малко информация няма да ви бъде излишна! 

Осилите са растения от семейство житни, които имат характерна заострена форма и посока на власинките (подобно на риболовна кукичка). Те се забиват лесно в козината на кучетата, а при движенията на животното влизат все по-напред и навътре, докато достигнат кожата на животното.

осилиСнимка: iStock

Осилите могат да бъдат много опасни и ветеринарните лекари алармират за стотици случаи всяка година. Поради специфичната си форма те могат да се движат напред, но не и назад. Това означава, че ако не се извадят, те се забиват все по-дълбоко и по-дълбоко в тъканта, причинявайки инфекция. И тъй като е важно да проверявате питомеца си за забити лисичи опашки след всяка разходка, ето някои от местата, където е най-добре да търсите:

Dogsandcats.bg
  • Уши

Когато кучетата тичат през високата трева или забият муцуната си в някой храст, за осилите е лесно да се забият в ушите им. Ако забележите, че питомецът ви клати глава или търка/чеше ушите си, може би е добре да позвъните на ветеринарния си лекар. 

Можете да погледнете и сами, но имайте предвид, че е възможно осилът да се е забил дълбоко в ухото на животното. А колкото по-навътре се вкопава, толкова по-трудно и болезнено е отстраняването му. Така че ранното откриване е най-добрият ви вариант.

куче треваСнимка: iStock

  • Очи

Вярвате или не, осилите могат и действително попадат и в очите на кучетата. Това се случва по-често, отколкото си представяте, така че не забравяйте да заведете питомеца си на ветеринар, ако забележите, че драска или търка очите си. Лисичите опашки обикновено се захващат за клепачите и се забиват дълбоко под тях, което потенциално може да увреди роговицата. 

куче треваСнимка: iStock

  • Нос

Кучетата душат всичко, което се изпречи на пътя им, така че често осилите попадат в носовете им. Има редки случаи, при които от носа те се озовават в белите дробове на животните. За щастие, четириногите обикновено показват симптоми, когато нещо в носната кухина ги дразни, така че собствениците могат да потърсят мигновена ветеринарна помощ. Кихане, подсмърчане, затруднено дишане и чесане по носа са сред признаците, че нещо може да е заседнало вътре.

куче треваСнимка: iStock

  • Крака

Лапите са чудесно място за забиване на лисичите опашки. Всичко, което питомецът ви трябва да направи, е да стъпки върху растението и то ще се забие в крака или дори между пръстите. Лапите са може би най-честото място, от които ветеринарните лекари премахват лисичи опашки.  Ако забележите подуване, зачервяване, кръв или друг вид дразнение, или ако питомецът ви дъвче/ближе една от лапите си, то определено е добре да потърсите ветеринарна помощ.

куче треваСнимка: iStock

  • Гениталии

Това също е едно от обичайните места, от които ветеринарните лекари често премахват забили се осили. Ако се замислите, няма нищо по-логично от това: лисичите опашки са на края на тревата, която е точно на идеалното ниво, когато питомецът ви клекне или вдигне крак, за да отиде до тоалетна. Всяко дразнене или прекомерно облизване или дъвчене на тази област не е нормално и трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар. 

куче треваСнимка: iStock

 

Виж още