5 начина да помогнете на кучето да се справи със страховете си

куче страх Снимка: iStock

М оже да ви е смешно и да се кикотите тихо, когато домашният ви любимец се свива, щом слънцето се скрие и навън падне мрак. Или да се чувствате безсилни, когато животното започне да трепери при вида на друго четириного. Истината обаче е, че от вас зависи да помогнете на кучето си да преодолее страховете си. Независимо дали са абсолютно неразбираеми за вас или ви се струват комични, чувствата на домашния ви любимец винаги трябва да се приемат сериозно. 

куче страхСнимка: iStock

Може да е глупаво, неоснователно или резултат от преживяна травма, но страхът пречи на кучето ви да има щастлив и пълноценен живот. Като негов собственик и защитник, вие можете да предприемете стъпки, за да помогнете на питомеца си да се почувства уверено и в безопасност. Предлагаме ви някои техники за обучение, които да ви насочат откъде да започнете.

  • Положително подсилване

Положителното подсилване се използва за трениране на основни команди като „седни“ и „стой“, но може да намери приложение и в други области на живота на домашния ви любимец. Можете да помогнете на кучето си да се изправи срещу страховете си, излагайки го на това, от което се чувства застрашено, но в контролирана среда. Винаги награждавайте доверието на животното с лакомство, играчка или похвала, докато не разбере същината на съобщението ви. И никога не го наказвайте за това, че се страхува, просто не го награждавайте за това. 

Dogsandcats.bg

куче страхСнимка: iStock

  • Десенсибилизация

Това е метод, използван в дресурата на домашни любимци, при който можете да опитате постепенно да излагате кучето си на всичко, от което се страхува. Отново – под ваш контрол и наблюдение. Ако домашният ви любимец, например, се бои от други четириноги, започнете като се приближите до затворената клетка в близкия парк за кучета. Не влизайте вътре, а само дайте възможност на питомеца си да чуе и помирише останалите четириноги в нея. Започнете да се приближавате, следвайки темпото на домашния си любимец. Не бързайте и не забравяйте, че може да се наложи да направите няколко крачки назад, преди да продължите напред към крайната си цел – директен контакт без страх.

куче човек страхСнимка: iStock

  • Обичайно поведение

За много кучета всичко ново е плашещо. Домашният ви любимец до момента не е виждал прахосмукачка – следователно тя е заплаха. Не прекарва много време с други четириноги – значи внезапното взаимодействие ще го изнерви или притесни. В тези случаи е възможно питомецът ви да преодолее страха си сред редовно излагане – близка среща с него. Например, ако кучето ви се страхува от прахосмукачката, опитайте да чистите с нея по-често, за да проверите дали ситуацията няма да се подобри. Ако животното показва признаци на изграждане на увереност, правете нещата така, че да има чести (отново – контролирани) срещи със страха си, така че постепенно да се справи с него.

куче страхСнимка: iStock

  • Коригирайте поведението си

Кучетата са изключително чувствителни към емоциите на стопаните си. Ако вие сте щастливи, домашният ви любимец също ще бъде доволен. Ако нещо ви безпокои, косматият ви другар ще демонстрира тревожно поведение. Да сте наясно със страховете на четириногия си спътник е важно, защото понякога може да подхранвате фобията му, без дори да го осъзнавате. 

Ако се озовете в ситуация, която знаете, че няма да допадне на кучето ви, направете всичко възможно, за да запазите спокойствие. Ако самите вие се притесните или се държите нервно, това само ще засили у животното убеждението, че има от какво да се страхува. От друга страна, ако се държите спокойно и уверено, питомецът ви ще последва примера ви. 

куче страхСнимка: iStock

  • Говорете с професионалист

Никой не може да чете мислите на вашето куче, но професионалните треньори и психолози са далеч по-опитни в разбирането на енигмата, която и до днес си остава кучешкият мозък. Специалистът ще оцени поведението на кучето ви, за да открие къде е основната причина за страховете му. Той ще работи с вас, за да съставите заедно план, базиран на действия, които ще помогнат както на вас, така и на вашето куче, докато решавате проблема. 

Страхът е сложна емоция, с която невинаги е лесно да се преборим. Колкото по-дълго се оставяме той да ни води, толкова повече той се засилва. Същото се отнася и за домашния ви любимец. Кучетата изразяват страх по много начини и независимо дали косматият ви спътник избере да се свие или да се нахвърли, уплахата е пречка, която влияе на качеството му на живот. Ваша отговорност е да приемете чувствата му сериозно и да направите всичко възможно, за да му помогнете.

куче човек страхСнимка: iStock

 

Виж още