5 начина да успокоите твърде развълнувано куче

куче опашка Снимка: iStock

Щ е познаете, че едно куче е прекомерно развълнувано или свръхстимулирано по това, че то сякаш не съумява да контролира поведението си. Може да скача нагоре-надолу, да се върти в кръг, да лае или скимти… В общия случай, всичко това са опити от страна на четириногото да отработи излишната енергия. И макар да изглежда леко шантаво и дори понякога – сладко, това не е нормално кучешко поведение. Като собственик на домашен любимец е важно да знаете, че прекалено възбуденото куче не е щастливо (макар да изглежда, че искрено се забавлява!), а често свръхстимулацията води до неразбирателства и до прояви на агресия. 

куче развълнуваноСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно пет начина как да успокоите най-добрия си приятел и от превъзбудено четириного той да се превърне в спокойното и щастливо куче, което познавате и обичате.

  • Не насърчавайте възбуденото поведение

Най-лошото нещо, което можете да направите, е да обърнете внимание на прекалено възбуденото куче. Защото то веднага ще направи връзката между развълнуваното си поведение и възнаграждаването от ваша страна. Вместо това, далеч по-печеливш подход е да го игнорирате. Това означава – без потупване или галене, без говорене и дори без зрителен контакт.

Dogsandcats.bg

развълнувано кучеСнимка: iStock

А ако животното се опита да привлече вниманието ви чрез скачане, незабавно го отблъснете и му обърнете гръб.

  • Хвалете и подсилвайте спокойното поведение

Това е обратната страна на първия съвет. Или иначе казано, когато кучето ви остане спокойно, възнаградете го с внимание, погалете го, кажете му, че е „добро момче/момиче“ и евентуално добавете и лакомство. 

Пренебрегването на възбуденото и възнаграждаването на спокойното поведение ще изпрати съобщения на кучето ви, че е по-добре да бъде по-кротко, ако иска да получи нещо хубаво в замяна.

развълнувано кучеСнимка: iStock

  • Изморете кучето си (вероятно и себе си!)

По-лесно е за едно куче да бъде спокойно, ако няма излишна енергия, която да чувства необходимост да изразходва. За това се уверете, че домашният ви любимец получава достатъчна физическа активност. Да го пуснете в двора си, например, за да свърши работите си, съвсем не е достатъчно. Всяко куче се нуждае от раздвижване, а от колко точно активност – зависи главно от породата и възрастта, но не по-малко от две половинчасови излизания дневно.

  • Дайте му възможност да раздвижи ума си

Поддържането на ума на кучето ви активен чрез игри също помага за намаляване на задържаната енергия. Занимания като търсене на скрито лакомство, игра на донасяне или бягане през писта с препятствия – това са все отлични начини да стимулирате ума на вашето приятелче и да източите силите му. Трябва обаче да поставите някои ограничения. Това означава, че ако питомецът ви се възбуди прекомерно, спирате и играта приключва. 

развълнувано кучеСнимка: iStock

  • Приемайте нещата спокойно

Най-важното е, че кучето ви няма как да е спокойно, ако самите вие не сте. Така че, помислете, например, как обичайно коригирате поведението на кучето си. Дали съумявате да го успокоите само с няколко тихи думи или се оказва, че се изнервяте бързо и докато се усетите, вече викате „не, не“ отново и отново от раздразнение? Ако разпознавате себе си в категорията на викащите, тогава знайте, че с вашите реакции само допълнително изостряте вълнението на питомеца си. 

куче развълнуваноСнимка: iStock

Единственият приемлив начин, по който да коригирате кучето си с кратък силен звук, е, за да привлечете вниманието му или ако то се кани да направи нещо опасно.

  • Бъдете търпеливи

Някои прекалено възбудени кучета имат естествено високи нива на енергия. Ако това се отнася и за вашия домашен любимец, то имайте предвид, че може да отнеме известно време, преди да започнете да забелязвате подобрения в поведението му. Важното е да останете максимално последователни в методите си и да не се отказвате. Не забравяйте, че прекалената възбуда не е приятна за четириногия ви другар и може лесно да го вкара в беда!

Виж още