5 причини защо кучето ви е винаги гладно

куче просия храна Снимка: iStock

П овечето кучета са силно мотивирани от храна и сме свикнали да приемаме, че това е нещо съвсем нормално. Дали се дължи на генетичните им заложби, свързващи ги с дивите вълци, които са ловували за плячката си, или просто съдържанието на вашата чиния ухае апетитно на домашния ви любимец, факт е, че повечето четириноги рядко отказват да хапнат, щом им се предлага. Но ако смятате, че питомецът ви не е просто лаком, а сякаш е твърде мотивиран от храна, тоест – животното винаги скимти и лае, дори и след като току що е приключило със съдържанието на паничката си, може би е добре да обърнете допълнително внимание на това поведение, пишат от Dogtime.

куче проси хранаСнимка: iStock

Ето някои от възможните причини защо кучето ви сякаш винаги  е гладно.

  • Неправилна диета

Основната функция на храната е да осигурява енергията и хранителните вещества, необходими на тялото на вашето куче. Прехранването или недостатъчното количество ядене могат да доведат до това, че животното е постоянно гладно. Ако имате подобни опасения и/или не сте сигурни в големината на порциите, които давате на питомеца си, консултирайте се с ветеринарния си лекар. Заедно съставете диетичен план, съобразен с нуждите на животното. 

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

  • Малабсорбция на хранителни вещества

Може да осигурявате на кучето си богато на хранителни вещества меню, но ако организмът му не е в състояние да абсорбира хранителните вещества, то винаги ще иска още и още за ядене. 

Хранителната малабсорбция възниква в следствие на различни причини, включително паразитни инфекции, стомашно-чревни разстройства, екзокринна панкреатична недостатъчност, свръхрастеж на бактерии в червата или дори рак. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Метаболитни и хормонални нарушения

Диабетът води до липса на инсулин въпреки излишната глюкоза в кръвта на кучето. Това изпраща сигнали до мозъка му, карайки го да смята, че е постоянно гладно. Ако домашният ви любимец е диагностициран с диабет  след преглед при ветеринарен лекар), то чрез подходящо лечение на основа на инсулинови инжекции и диетични промени, това състояние може да се управлява. 

Хиперадренокортицизмът, известен също като болест на Кушинг, е хормонално разстройство, което води до излишно производство на глюкокортикоид - хормон, който помага на кучетата да управляват стреса. Това, от своя страна, води до повишен апетит. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Някои лекарства

Ако домашният ви любимец приема лекарства за щитовидната жлеза, кортикостероидни успокоителни или антиконвулсанти, той може да изпитва неестествен глад през цялото време. Ако забележите подобна тенденция, обсъдете я с ветеринарния си лекар. Специалистът може да промени дозировката или да обмисли смяна на медикаментите. 

  • Психологически фактори

И накрая, понякога повишеният апетит при кучетата не се дължи непременно на здравословен, а по-скоро на поведенчески проблем. Може би, например, домашният ви любимец е научил, че „онзи мил и влажен кучешки поглед“ (всички сме го виждали, не отричайте!) работи и винаги, щом го приложи, получава каквото иска. Или в конкретния случай – допълнителна порция хапване!

Можете да коригирате този модел, като обучите себе си и членовете на семейството си да се придържате към одобрен от ветеринарния ви лекар график за хранене на домашния любимец. Не раздавайте лакомства извън времето за хранене или тренировъчна сесия. 

куче проси хранаСнимка: iStock

Друга честа причина защо някои кучета сякаш винаги са гладни, е свързана с факта, че се чувстват стресирани или несигурни в своята среда. Всяка промяна в рутината на животното може да го стресира, а това да се изрази в моментен неистов глад, карайки животното да иска да изяде всичко, върху което може да постави лапата си. Трябва да идентифицирате тригерите, които стресират вашето куче и да ги елиминирате, когато това е възможно.

И така, следващия път, когато забележите, че кучето ви вдишва храната пред него и веднага иска още, можете да се върнете към списъка по-горе. 

Виж още