5 възможни причини защо кучето ви не спира да лае

куче лай Снимка: iStock

В българския език има стотици хиляди думи. Представете си само за момент обаче, че единственото нещо, което можете да кажете (или чуете) е „банан“. Звучи ви комично, но ето как изглеждат кучетата, когато се опитват да общуват със собствениците си. За това е важно винаги да обръщате внимание на контекста и тона, когато домашният ви любимец лае. И лае. И лае. 

„За кучешкия лай има цял куп причини“, коментира д-р Кристина Сполдинг, специалист по кучешко поведение пред Американския киноложки клуб. „И въпреки че някои четириноги не лаят много, те също намират своите начини да покажат емоции или да сигнализират, че искат нещо“, допълва още тя. 

куче лайСнимка: iStock

Ако срещате затруднения да определите защо домашният ви любимец лае, предлагаме ви да разгледаме заедно пет често срещани причини. Доста вероятно е да откриете мотивацията и зад джафкането на вашия питомец сред тях.

Dogsandcats.bg
  • Кучето ви иска нещо

Често кучето съобщава на стопанина си чрез лай, че иска нещо. Може би домашният ви любимец има нужда да излезе на разходка, за да свърши нуждите си или просто е гладен. За разлика от останалите видове лай, този при поискване има специфичен и разпознаваем ритъм, казва още Сполдинг.

„Този лай е по-кратък, като обикновено след него следва пауза, през която животното гледа към вас или към това, което иска“, казва тя. 

куче лайСнимка: iStock

  • Нещо е привлякло вниманието му

Повечето собственици на кучета вероятно чуват този лай често – всеки път, когато на входната врата се звънне и питомецът им буквално полудява! Аларменият лай е свързан с нещо, което е привлякло вниманието на кучето. Ако искате да го спрете, най-важното и ключово е – не крещете на кучето си. Това ще го ожесточи още повече. Вместо това, отклонете вниманието на животното възможно най-бързо, като го изведете навън или му дадете любима играчка. 

куче лаеСнимка: iStock

  • Кучето е разтревожено

Емоцията зад този лай е подобн на алармения, но контекстът може да бъде доста различен. Тревожната вокализация може да се отключи, когато напускате дома си за през деня. Или по време на разходка, когато насреща ви се приближава непознат или друго четириного. Поради ситуациите, при които се използва, този тип лай често се бърка с агресия.

куче лаеСнимка: iStock

„Обикновено, ако едно куче лае в агресивен контекст, това всъщност се основава на страх“, коментира д-р Сполдинг.  

  • Домашният ви любимец е развълнуван

По време на разходка кучето ви може да започне да лае възбудено, ако види друго четириного насреща си, казва Сполдинг. „Ще познаете този вид лай по това, че той е свързан с действие, което носи радост на животното, нещо, което му допада. Като преследване на малко животно или гонене на топка, например“, споделя още специалистът. 

Тънката граница между страх и вълнение може да бъде трудно доловима, особено ако кучето е на каишка. В повечето други ситуации обаче, контекстът на възбудения лай обикновено е доста ясен.

куче лаеСнимка: iStock

  • Кучето ви просто иска внимание

Както споменахме по-горе, контекстът е ключов, когато се опитвате да разберете защо домашният ви любимец лае. И въпреки всичко, понякога може и да си остане неясно какво се опитва да ви сподели четириногият ви другар. Ако приемем, че като цяло иска нещо, разбира се. Често лаят на кучето може да означава, че животното е отегчено, разочаровано или иска да му се обърне внимание. В ситуации, в които не сте сигурни каква е причината за джафкането, можете просто да предположите, че питомецът ви иска да общува с вас.

куче лаеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето лае прахосмукачката

Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

Виж още