6 начина да подобрите психичното здраве на вашето куче

куче лае улица Снимка: iStock

К огато говорим за психическо здраве, често пропускаме да се погрижим за това на нашето куче. Голяма част от дискусията за неща като депресия и стрес се отнасят за хората, а нашите четириноги другари остават на заден план. Но ако наистина искаме да бъдем отговорни собственици на домашните си любимци, трябва да знаем как да разчитаме признаците на психични проблеми при кучетата ни. 

куче човекСнимка: iStock

Често срещани проблеми, свързани с психичното здраве на кучетата

Кучето ни няма как да ни каже какво мисли, но може да ни покаже, когато нещо го тревожи. Ето няколко начина, по които проблемите и неглижирането на психичното здраве на кучето ви могат да се проявят в поведението му:

 • Агресия и притежание

Много собственици на кучета приемат, че агресията и притежателното поведение се дължат на липса на обучение или са черти, свързани с породата. Въпреки че това може и да е вярно в някои случаи, важно е да запомните, че агресията най-често произтича от безпокойство и страх. Четириноги, които се чувстват неудобно на своя територия или усещат, че е необходимо да се борят за ресурсите си, ще прибягнат до агресия и притежание.

Dogsandcats.bg

куче облягаСнимка: iStock

 • Унищожаване на мебели 

Това може да е знак, че кучето ви е отегчено и самотно. Деструктивното поведение често е свързано и с тревожност при раздяла. 

 • Липса на интерес към играчките, упражненията и храната

Ако кучето ви не се държи нормално – няма го неговото игриво, подскачащо и енергично аз, приемете го като вид аларма, че нещо не е наред. Питомецът ви може да изпитва стрес или депресия.

куче облягаСнимка: iStock

 • Антисоциално поведение 

Кучетата са социални по природа. И дори ако имате порода четириного, която е известна с независимата си личност, кучето ви все пак трябва да търси взаимодействие с вас. 

 • Повръщане

Това също може да е признак на стрес или физически дискомфорт.

 • Прекомерен лай или вой

Това е често срещан признак на самота или страдание.

куче човекСнимка: iStock

Добрата новина е, че колкото повече време прекарвате с домашния си любимец, толкова по-добре опознавате неговата личност. И забелязването на промените в поведението му постепенно ще се превърне във ваша втора природа. Ако нещо не е наред, ще разберете. А и има някои неща, които можете да направите, за да подобрите ситуацията.

6 начина да подобрите психичното здраве на вашето куче

 • Водете редовно кучето си на ветеринар

При животни като кучетата физическите проблеми и тези с психичното здраве са тясно свързани. Така че, ако искате да сте сигурни, че косматият ви другар е щастлив, уверете се, че и тялото му е във върхова форма.

куче щастливоСнимка: iStock

 • Осигурете му ежедневни упражнения и умствена стимулация

Ще се изненадате колко проблеми могат да бъдат решени с малко повече време, прекарано в игра и упражнения с кучето ви. Не забравяйте, че четириногите се нуждаят от ежедневна физическа активност и ще са повече от щастливи, ако към нея добавите и умствена стимулация под формата на тренировки и игри. 

 • Уверете се, че жизненото му пространство е безопасно и спокойно

Ако кучето ви има териториална агресия, но прекарва цял ден в двора, гледайки как други четириноги се разхождат точно до вратата, то ще се почувства стресирано. По същия начин, по-възрастните четириноги, които просто искат спокойствие и тишина, може да не са особено щастливи да живеят с малки деца. 

куче леглоСнимка: iStock

 • Добре балансирана диета

Диетата може да окаже голямо внимание върху психическото здраве на домашния ви любимец. Затова винаги му давайте високо питателна храна за кучета. 

 • Малко допълнителна обич никога не е излишна!

Какво искат повечето кучета най-много? Качествено време с техните любими човеци! Уверете се, че косматият ви другар получава достатъчно внимание и обич от хората около себе си. 

куче щастливоСнимка: iStock

 • Помогнете му да се справи с промените в живота

Подобно на хората, липсата и скръбта се отразяват на кучетата. Промените в живота като загубата на приятел или преместване в нов дома могат да предизвикат тъга у четириногите. Експертите предполагат, че собствениците могат да помогнат на домашните си любимци да се справят с депресията, като поддържат чувството на нормалност.

 

Виж още