6 основни грешки, които всеки собственик на куче прави

куче обучение Снимка: iStock

Е дно нещо е абсолютно сигурно – всички обичаме кучетата си и наистина искаме най-доброто за тях! Въпреки това, водени от най-добри намерения, на всеки се случва да допусне грешка. А понякога това може да доведе до далеч по-големи проблеми, колкото изглежда на пръв поглед. За това е важно да съумеем да се погледнем острени – за да видим къде бъркаме и кое в нашето поведение спрямо четириногия ни другар да коригираме. За да не правим същата грешка отново и отново.

куче дресураСнимка: iStock

Шест от основните грешки, които собствениците на кучета правят

  • Лош избор на време

Повечето проблеми, с които се сблъскват собствениците на кучета, почти винаги съвпадат с лошия тайминг. Тоест, времето на наградите или корекциите. Може би няма да ви изненадаме с констатацията, че голяма част от стопаните на четириноги или награждават, или порицават питомците си твърде рано или респективно – твърде късно.

Например, ако кажете на домашния си любимец да седне, наградата трябва да дойде в момента, в който задните му части докоснат земята. Дали ще бъде вербална или физическа – зависи от вас, но тя трябва да бъде там, независимо от всичко. 

Dogsandcats.bg

куче дресураСнимка: iStock

В същия дух, ако работите за стопиране на нежелано поведение – като скок върху вас при посрещане, например, корекцията следва да дойде в секундата, в която кучето скочи. Докато лапите му са вече върху рамената ви, корекцията далеч не е толкова ефективна. 

  • Неправилен тон

Вашият тон е друг решаващ фактор за качественото обучение на домашния ви любимец. Всъщност, не е толкова важно само какво, но и как го казвате. Можете да научите кучето си да слуша всяка ваша дума, стига тонът ви да е подходящ за конкретния момент. 

Например, ако кажете на питомеца си „седни“, тонът ви трябва да е развълнуван, ободряващ и леко приповдигнат. Идентично, ако искате питомецът ви да се „успокои“, то трябва да го кажете с твърд и взискателен глас. И накрая, ако кажете на кучето си „Не!“, то тонът ви следва да е твърд, но не силен или емоционален, а категоричен. 

куче вкъщиСнимка: iStock

  • Не търсите помощ

Един от най-често срещаните проблеми при собствениците на домашните любимци е, че не търсят помощ, когато имат нужда от нея, категорични са специалистите на VetStreet. Tова се среща по-често при собственици на кучета, които са имали и преди четириного у дома и са уверени, че на база опита си, имат отговорите за всичко. 

Това, което повечето хора не разбират е, че професионалната помощ може да бъде невероятно ценна – дори и за най-опитния собственик на домашен любимец. Всяко четириного е различно и изисква прилагане на различни техники за постигане на успех. Понякога можете да успеете и сами, но почти винаги е по-добре да намерите професионалист, който да е до вас и да ви насочи. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Демокрация в повече

Демокрацията просто не е част от света на домашните любимци. Ако искате вашето куче да се държи добре и да стане възможно да го взимате със себе си на оживени места или пътувания, то трябва да е след вас в семейната йерархия. То трябва да знае, че вие определяте правилата, а щом ги следва – ще бъде възнаградено за това. 

  • Страхувате се да кажете „не“

Кучетата са изключително сладки създания, на които често е трудно да кажем „не“. Въпреки това, липсата на обучение и непознаването на основни команди вреди, а не помага на косматия ви другар. Повече от всичко друго, кучетата желаят да имат структура, да се водят по установен график и да има правила, които да следват. Ето защо не се страхувайте да кажете „не“ на домашния си любимец или да му поставите ограничения. Важно е животното да знае кое му е позволено и кое не. 

куче инатоСнимка: iStock

  • Водите се от идеята, че „това ще мине“

Често се случва собствениците на кучета да си мислят, че няма нужда да коригират дадено поведение, защото питомецът им рано или късно ще го израсне. Истината обаче е, че ако не реагирате навреме, нещата обикновено стават по-лоши. Не забравяйте, че питомецът ви не знае, че да копае в саксиите ви с цветя, да гони котката или да лае през нощта е грешно. И той няма да спре, освен ако не го насочите и не му дадете причина да не го прави (чрез положително подсилване).

куче инатоСнимка: iStock

Вижте още: 

Какво трябва да знаете за характера на Белгийската Малиноа

Защо кучето ви облизва, когато го галите

Виж още