6 полезни съвета за превенция срещу диабет при кучетата

куче Снимка: iStock

О тглеждането на куче винаги е съпътствано с посещения при ветеринарен лекар - за рутинни прегледи, обезпаразитяване, ваксинация или справяне с медицински и здравословни проблеми. Диабетът, от друга страна, е нещо, с което може би повечето от нас не очакват да се сблъскат. И, признаваме си, и на нас не ни се иска да мислим за това! За съжаление обаче, диабетът е заболяване, което не засяга само хората, но и косматите ни другари. 

кучеСнимка: iStock

За щастие, въпреки липсата на лек, това е състояние, което може да бъде управлявано. Предотвратяването на болестта е за предпочитане пред опитите за контрол и лечение. А полагането на усилия за избягване на диабета при четириногия ви другар не само ще го направи по-здрав, но и ще ви спести стрес (и пари), свързан с лечението му. 

Кои породи кучета са по-податливи на диабет?

Dogsandcats.bg

Някои от породите четириноги, при които диабетът се диагностицира по-често включват, но не се ограничават до:

 • Бишон фризе
 • Кокер шпаньол
 • Дакел
 • Доберман
 • Немска овчарка
 • Голдън ретривър
 • Лабрадор ретривър
 • Померан
 • Шнауцер
 • Различните териери

Кучетата от смесени породи също са предразположени към диабет, особено ако са с наднормено тегло. 

Какво можем да направим, за да предпазим кучето си от диабет?

Въпреки че няма гаранция, че вашият кучешки спътник никога няма да развие диабет, има някои неща, които можете да направите, за да подобрите цялостното му здраве и намалите риска от развитие на болестта.

куче човекСнимка: iStock

Ето 6 полезни съвета как да предотвратим диабет при кучетата.

 • Правете редовни ветеринарни прегледи

Болестта на Кушинг и панкреатитът са две заболявания, които могат да повишат риска от диабет при кучетата. За рутинни прегледи и кръвни изследвания следвайте препоръките на ветеринарния ви лекар. А ако забележите промяна в поведението на четириногия ви другар, глад, жажда или повишено уриниране, консултирайте се с специалиста, за да се уверите, че това не е индикация за нещо по-сериозно. 

 • Стерилизация при женските кучета

Женските кучета с непокътнати репродуктивни органи са по-податливи на диабет, сочат последни проучвания. Нивата на прогестерон се повишават, след като животното роди или завърши цикъл на разгонване. Тези хормонални промени могат да повишат шансовете четириногото да развие диабет. От друга страна, стерилизирането на вашето куче намалява шансовете да развие допълнителни заболявания, свързани с високите нива на прогестерон като пиометра - инфекция на матката, която може да бъде придружена от високи нива на кръвната захар.

кучеСнимка: iStock

 • Поддържайте кучето си активно

Упражненията могат да помогнат за предотвратяване и лечение на диабета чрез регулиране на нивата на кръвната захар и намаляване на излишните килограми. Четириногите, подобно на хората, се нуждаят от адекватно физическо натоварване, за да изгорят калориите, които консумират. Препоръчително е да разхождате косматия си другар поне два пъти на ден. 

куче басейнСнимка: iStock

Разстоянието на разходката се определя от възрастта и здравословното състояние на кучето, в съчетание с атмосферните условия навън. 

 • Купувайте висококачествена храна за кучета

Уверете се, че осигурявате на домашния си любимец добре балансирана и качествена диета. Това ще помогне за поддържане на по-стабилно ниво на кръвната захар в сравнение с меню, богато на прости въглехидрати. Акцентът тук не е в това да се купува непременно скъпа храна, а по-скоро да не се избира най-евтината.

 • Не прекалявайте с количествата

Въпреки че няма преки доказателства, които да показват връзката между затлъстяването и развитието на диабет при кучетата, управлението на теглото е важен елемент в превенцията срещу заболяването. 

кучеСнимка: iStock

Както сме споменавали и преди, затлъстяването е свързано с различни здравословни проблеми, така че правилното количество храна, съобразен с индивидуалните нужди на кучето ви, е от решаващо значение. Като добавка – не прехранвайте питомеца си с лакомства и не му давайте твърде много „човешка храна“.

 • Добавяйте пресни плодове и зеленчуци към диетата на животното

Пресните плодове и зеленчуци са вкусна и полезна междинна закуска или добавка към храната на кучето ви, тъй като са с ниско съдържание на калории. Скоковете на кръвната захар не се причиняват от естествени захари, за това спокойно можете да добавите леко сварени зеленчуци като броколи, моркови или тиквички в обичайното меню на питомеца си. Тези хранителни вещества увеличават съдържанието на фибри в диетата на питомеца ви, което ще спомогне за баланса на кръвната захар. Разбира се, ако планирате да направите значителни корекции в начина на хранене на домашния си любимец, консултирайте се с ветеринарния си лекар.

Вижте още: 

3 начина как кучето ви да отслабне неусетно

Най-добрите човешки храни за кучетата

Виж още