6 породи кучета с изключително обоняние

блъдхаунд Снимка: iStock

Н яма реални проучвания, които да определят кои породи кучета, ако има такива, са с „най-доброто“ обоняние. Това е така, защото всички четириноги имат невероятната способност да откриват миризми, които за нас е невъзможно дори да доловим. Това, върху което се фокусираме с този списък, са породите кучета, които най-често се използват именно поради ненадминатото си обоняние. 

Вижте още: Усеща ли кучето ви, когато сте играли с други животни

Ще откриете тези кучета да следват призванието си да ловуват, да търсят и откриват хора, да следват следи – във вода или в градските райони, да намират оръжия, наркотици, дори – да надушват дървеници и термити! 

Вижте още: 6 изненадващи неща, които кучетата могат да подушат

Dogsandcats.bg

Вярно е, че всеки домашен любимец е надарен с мощно обоняние, но тези породи са признати и впечатляват с възможностите на носовете си!

Блъдхаундите са една от най-популярните породи кучета, що се отнася до обонянието. Те са спецове в проследяване на миризми и използват носовете си като водещо сетиво, за да ловуват. Първоначално селектирани за откриване на глигани и елени, те са използвани за намиране на изгубени хора от векове насам.

блъдхаундСнимка: iStock

Смята се, че Блъдхаундите имат по-добро обоняние в сравнение с други породи, но желанието им да са в услуга на стопаните си, също е развило уменията им, свързани с проследяване на специфични аромати. 

Първоначално отглеждани за лов на зайци, днес все още се смятат за едни от най-добрите помощници на ловците. Въпреки това, поради по-малкия си размер и отлична способност за проследяване, Бигълите са много широко използвани като кучета за откриване на различни неща. 

бигълСнимка: iStock

Немските овчарки се използват широко за военна и полицейска работа, както и за откриване. Силното им желание за работа ги прави отлични помощници на хората в различни дейности. Немските овчарки са известни със своята отдаденост в работата и редовно се използват за намиране на наркотици, експлозиви, мини и оръжия. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Вижте още: Кои наркотици са обучени на надушват кучетата и как го правят

Лабрадорите са едни от най-популярните кучета в света, а техният мек темперамент ги прави чудесен избор за различни работни дейности. Първоначално ловджийско куче, обонянието и желанието им да угодят ги превръщат в отлични кандидати за откриване на наркотици и експлозиви. Често се използват за търсене и спасяване – както на живи, така и на починали хора.

лабрадор ретривърСнимка: iStock

Въпреки че не се използват широко като кучета за откриване, Басетите са ловна порода, известна с невероятното си желание да проследят всяка миризма, която привлече вниманието им. Първоначално отглеждани за лов на зайци, Басетите могат да са инати, което понякога пречи на обучението им. Днес все още има много хора, които ловуват с помощта на Басети, а породата е ценена поради желанието им за работа и острото им обоняние.

басетСнимка: iStock

Белгийските овчарки Малиноа са може би дори по-популярни от Немските овчарки в ролята си на полицейски и военни кучета. Те се отглеждат почти изключително заради тяхната работоспособност, което означава, че не са щастливи ако не са заети с нещо. Ще намерите Малиноа да извършват и гранична патрулна работа на летищата. Тези четириноги са обучени да откриват експлозиви, мини, наркотици и много, много повече. 

Малиноа стават все по-популярни и като кучета за търсене и спасяване. Желанието им за работа ги прави лесни за обучение, но изисква и много отдаденост в процеса от страна на стопаните им.

Белгийска овчарка МалиноаСнимка: iStock

Вижте още: 7 вида работни кучета и как помагат на хората

Виж още