6 ранни симптома на рак при кучетата

куче болно Снимка: iStock

Т ова е най-лошият кошмар на всеки стопанин на домашен любимец – намирате бучка някъде по тялото на косматия си другар и веднага през ума ви минава една кратка, но също толкова страшна дума: рак. За съжаление, тъжната статистика е, че около половината от четириногите на възраст над 10 години развиват някаква форма на рак, а за стопаните може да бъде трудно да забележат ранните признаци. Най-вече, защото те варират, а и най-често са същите като на много други състояния или заболявания, обяснява д-р Лен Бойко, главен изпълнителен директор на Pet Cancer Foundation пред сайта Dogster.

куче болноСнимка: iStock

Въпреки това,

колкото по-рано забележите, че нещо с домашния ви любимец не е наред, заведете го на ветеринарен лекар и специалистът установи, че се касае за раково заболяване, толкова по-добре.

Dogsandcats.bg

В много случаи могат да се приложат различни ефективни лечения, които да помогнат на питомеца ви да има по-дълъг живот.

6-те основни ранни признака на рак при кучетата

В зависимост от вида рак, който има домашният ви любимец, общите предупредителни знаци, които трябва да търсите, могат да включват:

  • Липса на апетит
  • Летаргия
  • Отслабване
  • Повръщане
  • Перманентна диария
  • Промени в уринирането и дефекацията

При рак на пикочния мехур кучето може да се напряга да уринира или да има наличие на кръв в урината. При рак на стомаха – повръщаното може да бъде примесено с кръв или във вид на „утайка за кафе“. 

куче хранаСнимка: iStock

Ако забележите някой от изброените признаци, консултирайте се с ветеринарния си лекар възможно най-скоро. Ранното откриване е важна стъпка в борбата с рака – и при животните, и при хората.

Най-честите ракови заболявания при кучетата

За най-разпространен сред кучетата, според специалисти, цитирани от Американския киноложки клуб, се смята остеосаркомът или остеогенен сарком – туморно образование в костите. Тъй като има различни видове остеосаркоми, само преглед при ветеринарен околог може да помогне да се установи дали се касае за хондросаркома, плоскоклетъчен карцином, синовиалноклетъчен сарком или гъбични инфекции на костите. 

куче болноСнимка: iStock

„Идентифицирането на конкретния тип рак е част от осигуряването на по-ефективно лечение за вида, който има вашето куче,” коментира още Лен.

Лимфомът е най-често срещаният вид рак, наблюдаван в практиката на д-р Даниела Корец, ветеринарен онколог във VCA SouthPaws Veterinary Specialists and Emergency Center във Вирджиния. По същество, лимфомът е рак на лимфната система и лимфните възли. Най-често срещаният симптом са увеличени лимфни възли, но тъй като лимфната система на практика обхваща цялото тяло на животното, то проявления може да има и в стомашно-чревния тракт. Проявява се с признаци като диария, повръщане или промени в движението на червата. 

Как да забележите ранните признаци на рак при кучета

Тъжната статистика е, че около половината от кучетата на възраст над 10 години са застрашени да развият рак, по данни на Американската ветеринарномедицинска асоциация. Раковите заболявания обикновено попадат в различни категории спрямо това кои части от тялото засягат: рак на пикочния мехур, костите или белия дроб. 

куче хранаСнимка: iStock

Единственият начин да забележите ранните симптоми на раково заболяване при домашния си любимец, е да следите здравето му у дома стриктно. 

„Винаги, когато галите, чешете или разресвате кучето си, опипвайте цялото му тяло. Търсете бучки, подутини, драскотини, порязвания, лезии и рани“, коментира още Лен. Ранното откриване на рака дава далеч по-добър шанс на домашния ви любимец да се бори с болестта. За това, особено при по-възрастни кучета, наша задача като отговорни собственици е да обръщаме внимание на здравето и благополучието им ежедневно. Отбелязвайте дори леки промени и ако ви тревожат – обсъдете ги с ветеринарния си лекар. Понякога те могат да са индикатори за нещо повече, а понякога – нещо съвсем нормално, свързано с напредването на възрастта на питомеца ви.

куче болноСнимка: iStock

Ключовият момент тук не е да се реагира прекалено, а всеки собственик на четириного да започне да осъзнава кое „физическото и емоционално нормално“ за косматия му другар. Само така ще можем да реагираме и да предоставим най-добрия възможен шанс на скъпото ни куче. А това е, което всички ние искаме!

Виж още