7 любопитни факти за кучешките сънища

куче спи Снимка: iStock

Т очно като хората, кучетата имат различни сънища и те могат да бъдат наситени с богати, ярки преживявания, които отразяват ежедневните им дейности, взаимодействия и емоции. Какво точно се случва в ума на косматите ни другари, докато са дълбоко заспали – това е тема, която продължава да е обект на изследвания от страна на учените по цял свят. Въпреки че все още има много неизвестни обаче, има и някои неща, свързани със сънищата на четириногите ни другари, които са добре известни. Предлагаме ви да разгледаме 7 любопитни факти, свързани с кучешките сънища.

куче спиСнимка: iStock

  • И при кучетата има различни фази на сън

Кучетата, подобно на хората, навлизат в етап на съня, известен като дълбока фаза (REM), по време на която може да забележите движение на очите под затворените клепачи на животното. Именно на този етап се появяват и сънищата, тъй като мозъчната активност се увеличава. Тази фаза е от съществено значение за когнитивни функции като консолидиране на паметта и обработката на емоции. 

Ако наблюдавате кучето си, което се намира в REM фазата на съня си, може да забележите освен бързите движения на очите му, леко потрепване на крайниците или тихо хленчене – признаци, че то сънува.

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

  • Кученцата сънуват повече от възрастните си събратя

Любопитен факт е, че кученцата сънуват по-често спрямо възрастните си събратя. Това вероятно се дължи на огромното количество нова информация, която кутретата усвояват всеки ден. Точно както при човешките бебета, сънят и сънищата помагат на мъниците да обработят и интегрират тези преживявания в своята дългосрочна памет. 

  • Продължителността и честотата на сънищата варират според размера

Размерът на кучето може да повлияе на продължителността и честотата на сънищата му, пишат от PetMD. По-малките породи имат по-кратки и по-чести сънища, докато по-големите четириноги сънуват по-рядко, но за по-дълги периоди от време. Това вероятно е свързано с различната скорост, с която работи метаболизма и мозъчните структури при различните кучета, засягащи начина, по който те обработват информация по време на сън.

куче спиСнимка: iStock

  • Кучетата вероятно сънуват ежедневните си дейности

Въпреки че няма как да знаем със сигурност какво сънуват кучетата, учените смятат, че подобно на хората, четириногите вероятно сънуват ежедневните си преживявания. Това може да включва гонене на топка, разходката им или различните взаимодействия, които са имали със семейството си. 

  • Кучетата могат да имат и кошмари

Освен щастливи сънища, кучетата могат да имат и кошмари. Ако домашният ви любимец изглежда нервен или притеснен по време на сън – хленчи, ръмжи или проявява признаци на страх, той може да сънува нещо неприятно. 

куче спиСнимка: iStock

Вижте още: Трябва ли да будим кучето си ако сънува кошмар

  • Външни стимули могат да се включат в сънищата на кучето ви

Любопитен факт е, че външни звуци или миризми могат да се включат в сънищата на кучетата, подобно на това как аларменият звук „влиза“ в съня ни сутрин. Ако говорите на домашния си любимец, докато той спи, той може дори да сънува вас! 

  • Можете да повлияете на качеството на сънищата на кучето си

Преживяванията и емоциите, които кучетата имат по време на будните си часове, могат да повлияят на това, което сънуват. Ако, например, животното е имало ден, изпълнен с внимание, обич, игри и сигурност, това вероятно ще доведе до по-приятни сънища. И обратно – стресиращите събития могат да направят съня му неспокоен. 

куче човек спиСнимка: iStock

Сънищата на кучетата ни са нещо повече от любопитна странност: те са прозорец към емоционалния живот и когнитивните процеси. Разбирането и оценяването на сложността на сънищата при четириногите може да ни помогне да се грижим още по-добре за емоционалното и психологическо здраве на косматия си спътник. 

Вижте още:

Какво разкриват навиците на сън за здравето и личността на кучето ви

6 причини защо кучето ви потрепва в съня си

Виж още