6 причини защо кучето ви потрепва в съня си

куче спи Снимка: iStock

З абелязали ли сте, че понякога кучето ви потрепва в съня си? Това може да са бързи, внезапни движения на крайниците, опашката, ушите или главата. Или всъщност всеки мускул в тялото на животното. Може да ви изглежда така, сякаш питомецът ви гони зайци или катерици насън – тялото може да се клати и дори да се чува лек лай!

куче дебелоСнимка: iStock

Да видите кучето си да потрепва или трепери, докато си дремва, понякога може да бъде и леко тревожно, ако не знаете какво се случва. В повечето случаи обаче, тези неволни движения не са повод за безпокойство. Всъщност е по-добре да оставите четириногото на мира да завърши цикъла на съня си, за да се чувства максимално възстановено, когато се събуди, пишат от Rover.com.

Защо кучетата потрепват в съня си?

Потрепването на сън при кучетата е напълно нормално поведение, смятат специалисти. Най-често то може да означава:

Dogsandcats.bg
 • Сънуване или дълбок сън
 • Отпускане на мускулите
 • Консолидация на паметта
 • Стряскане от определен шум
 • Изтощение
 • Умора в следствие на участие в здравословни дейности с обогатяване през деня

Специалистите са единодушни, че потрепването по време на сън е нормално и често е индикация, че домашният ви любимец сънува или се е стреснал поради шум. Паралелно с треперенето можете да забележите и лапите на животното да „гребат“ или да се мърдат на малки интервали от 5 до 10 секунди. 

куче спиСнимка: iStock

Друга причина? Мускулни рефлекси. Когато започваме да заспиваме, мускулите ни се отпускат и дори може да изтръпнат неочаквано.

Подобно на хората, кучетата ни имат цикли на съня, които включват REM и не-REM сън. REM фазата може да се нарече „активен сън“, тъй като това е моментът, когато мозъчната активност е висока, пулсът се ускорява, дишането става неравномерно и най-често се появяват сънищата. Това е и фазата, когато е най-вероятно да забележите въпросните потрепвания. И тъй като те са признак, че косматият ви другар е дълбоко заспал, добра идея е да не го будите. 

Потрепвания срещу припадъци

Потрепването насън е нещо нормално, но припадъкът не е. Дори напротив – това е опасно състояние, което изисква спешна ветеринарна помощ. 

куче спиСнимка: iStock

Припадъкът се различава от нормалното потрепване насън по следните симптоми:

 • Генерализирани вместо изолирани движения
 • Продължително и повтарящо се движение
 • Загуба на контрол върху пикочния мехур и/или червата
 • Повръщане
 • Прекомерно слюноотделяне

Ако подозирате, че кучето ви получава припадък, обадете се на ветеринарния си лекар и отидете на преглед възможно най-скоро.

куче спиСнимка: iStock

Кога потрепването може да се превърне в проблем?

По-възрастните кучета са по-податливи на потрепвания поради дискомфорт, причинен от здравословни проблеми, когнитивен спад, чувство на неудобство или обърканост. Ако движенията по време на сън са чести, това може да е начинът на животното да се намести или настани по-удобно. В този случай, помислете дали да не вземете на възрастния си домашен любимец ортопедично легло, което да му осигури повече опора. 

куче спиСнимка: iStock

Кога има нужда от ветеринарна намеса?

Ако потрепването стане повече от няколко бързи движения и се превърне в продължителен тремор или треперене, това може да показва основен здравословен проблем. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако вашето куче:

 • Губи контрол над пикочния си мехур, червата или повръща;
 • Задъхва се и диша бързо, докато спи;
 • Потрепванията или треперенето продължава, докато животното е будно и активно;

куче спиСнимка: iStock

Потрепванията често са индикатор, че вашият космат другар се е настанил удобно и се намира дълбоко в страната на сънищата. Знаем, че да гледате как кучето ви потрепва, трепепри или движи лапите си насън може да изглежда странно. Но обикновено това е напълно нормално – и нещо, което ние, хората, също правим. Така че, ако четириногият ви другар изглежда така, сякаш щастливо преследва катерици в съня си, можете просто да го оставите!

Вижте още:

Защо кучето е неспокойно през нощта

Защо кучетата спят толкова много

Виж още