7 неща, които собствениците на кучета не бива да казват

куче човек Снимка: iStock

К омуникацията е ключова във всяка връзка, включително тази, която споделяме с домашните си любимци. Защото нашите кучета разчитат на нас, за да разберем техните нужди и емоции. Понякога обаче, можем неволно да кажем неща, които могат да повлияят негативно на благосъстоянието на четириногите ни спътници или да възпрепятстват ефективното общуване помежду ни. 

Колкото и ядосани, разочаровани или обезверени да сте, има някои неща, които е важно да избягвате да казвате. Предлагаме ви да разгледаме 7 от тях – избягвайте да изричате тези фрази, за да поддържате положителна и грижовна връзка с косматия си другар. Домашните ни любимци не разбират тези негативни думи, но усещат вашата енергия и обръщат внимание на изражението ви, когато ги казвате. И това се отразяват зле на връзката с питомеца ви. 

куче дресураСнимка: iStock

  • „Ти си лошо куче!“

Етикетирането на кучето ви като „лошо“ може да бъде вредно и контрапродуктивно. Домашните ни любимци нямат концепция за морал и негативното поведение често е резултат от неадекватно обучение или незадоволени нужди. Вместо да използвате унизителен или обиден език, фокусирайте се върху пренасочване на нежеланото поведение чрез положително подсилване, последователно обучение и поставяне на ясни граници. Не забравяйте, че всяко куче има потенциала да се учи и да се усъвършенства, стига да има търпеливо ръководство и разбиране.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • „Разочарован съм от теб!"

Изразяването на гласно разочарование към кучето ви може да създаде у него чувство на безпокойство и вина. Четириногите ни другари имат за цел да ни угодят и негативните ни реакции могат да ги объркат и обезсърчат. Вместо това подсилвайте положителното поведение с похвали, лакомства и награди. Наблягайки на това, което животното прави правилно, вие можете да го мотивирате и вдъхновите да продължи да се държи по подходящ начин. 

куче човекСнимка: iStock

  • „Само ме ядосваш!“

Прехвърлянето на вината върху кучето ви за собственото ви емоционално състояние може да обтегне връзката помежду ви. Домашните любимци са чувствителни към нашите емоции и могат да усетят нашето разочарование или гняв. Вместо да хвърляте вината върху тях, направете крачка назад, оценете ситуацията и идентифицирайте първопричината за проблема. 

  • „Иска ми се да беше повече като... (друго куче)!“

Сравняването на кучето ви с други домашни любимци може да бъде пагубно и несправедливо. Всяко четириного има своя уникална личност, силни страни и ограничения. Вместо да се фокусирате върху сравнения, оценете индивидуалността на питомеца си и работете по посока развиване на неговите уникални качества. Това ще насърчи чувството му на увереност и ще укрепи връзката помежду ви.

куче дресураСнимка: iStock

  • „Никога няма да се научиш...“

Намекът, че кучето ви не е способно да научи нещо, може да подкопае потенциална му за растеж и подобрение. Четириногите ни другари са интелигентни животни, които се радват на положително подсилване и постоянно обучение. Бъдете търпеливи, постоянни и не се съмнявайте в ефективността на методите на дресура – само така ще постигнете напредък в обучението. С време и усилия ще бъдете изумени какво може да постигне кучето ви!

куче човекСнимка: iStock

  • „В момента не мога да ти обърна внимание!“

Пренебрегването на нуждите и исканията на домашния ви любимец може да го накара да се чувства пренебрегнат. Кучетата разчитат на нас за внимание, грижа и компания. Отхвърлянето на опитите на питомеца ви да се ангажира с вас може да доведе до поява на поведенчески проблеми или прекъсване на комуникацията. Вместо това, положете усилия да присъствате и да обръщате внимание на нуждите на питомеца си. Правете кратки почивки от задачите си, за да покажете на животното малко обич, да поиграете или просто да се разходите набързо около блока. Като приоритизирате неговото благосъстояние, вие укрепвате връзката и доверието помежду си.

куче човекСнимка: iStock

  • „Досаждаш!“

Дори и кучето ви да проявява поведение, което възприемате като досадно или неудобно, като лай, скачане или изискване на внимание, не бива да се отнасяте пренебрежително с него. Важно е да разберете, че тези действия често са начинът на домашния ви любимец да изрази своите нужди и да потърси взаимодействие с вас. Вместо да ги отхвърлите като неудобство, проучете основните причините за поведението му. Пренасочете енергията му по подходящ начин, осигурете умствена стимулация и потърсете професионална помощ, ако е необходимо. 

куче човекСнимка: iStock

В заключение, ефективната комуникация е жизненоважна за поддържането на здрава и положителна връзка с домашния ви любимец. Избягвайки тези седем твърдения, можем да създадем среда, която насърчава доверието, разбирането и взаимното уважение. Не забравяйте, че думите ни имат сила и разумният им избор може значително да повлияе на емоционалното благополучие на косматите ни спътници. 

 

 

Виж още