7 породи кучета, които се разбират с Питбули

кучета Снимка: iStock

М ного хора имат изградени определени стереотипи за Питбулите. Често тези кучета биват заклеймявани като „голямата, лоша и агресивна порода“, която мнозина заобикалят при избора на домашен любимец и избягват да взаимодействат с нея. Въпреки това, собствениците на Американски питбул териери добре знаят, че с правилната грижа и обучение, тези четириноги са също толкова мили и лоялни другари, както и останалите си събратя. 

Ако имате Питбул у дома и искате да добавите още един пухкав приятел към семейството си, то със сигурност се интересувате кои породи са подходящи за целта. Предлагаме ви седем възможности, които си струва да проучите!

кучетаСнимка: iStock

7 породи кучета, които обичат Питбулите

Вашият домашен любимец може да открие своя нов най-добър приятел сред породите по-долу!

Dogsandcats.bg

Немските овчарки са сочени от специалистите на Американския киноложки клуб като най-добрата порода за отглеждане съвместно с Питбул. И двете кучета имат леко агресивен стил на игра, така че енергията и темпераментът им се съчетават добре. Освен това, Немските овчарки са достатъчно големи, за да се защитят, ако взаимодействието помежду им тръгне в нежелана посока.

кучетаСнимка: iStock

Тъй като и двете породи са упорити и жизнени, важно е да се подходи с внимание при представянето им. Но ако се направи правилно, тези кучета могат да станат перфектни другари! Уверете се, че не ги оставяте сами през първите няколко седмици, докато се опознаят добре.

Хъскитата са друга порода, чиито представители се отличават със силна воля, която ги прави добър избор за отглеждане в едно домакинство заедно с Питбул. И двете четириноги имат силни челюсти и почти идентичен размер. Освен това – са изпълнени с много енергия! И Хъскитата, и Питбулите обичат игрите и приключенията. Тези две породи са чудесна двойка, с която можете да ходите на походи в планината, да играете на донасяне или просто да се излежавате на някоя слънчева полянка в парка.

Доберманите са големи, здрави кучета, които са отличен избор за другар на вашия Питбул. За мнозина да видят представители на две силни породи заедно може да бъде смущаващо, но това не бива да ви притеснява, защото те са доста добре съвместими една с друга. 

кучетаСнимка: iStock

Ако отглеждате заедно Доберман и Питбул, уверете се, че разполагате с достатъчно място, за да играят и тичат наоколо. Една от разликите помежду им е, че докато Питбулите съзнателно търсят човешка компания и искат да са около вас през повечето време, Доберманите често предпочитат да са сами от време на време.

Басенджи не са много реактивни или агресивни, но са достатъчно силни, за да се застъпят за себе си, ако друго куче ги притеснява. Обикновено те са малко по-малки от Питбулите, така че настоящият ви домашен любимец няма да се чувства застрашен. 

Повечето Питбули лаят рядко и не им допадат четириноги, които са твърде шумни, а заем, че наричат Басенджи „кучетата, които не лаят“.

Ако търсите куче, много различно от Питбула, Басетът е чудесен избор за вас. Тези четириноги не са агресивни или реактивни, за сметка на нежния им, непринуден нрав. Имат умерени енергийни нива, така че едва ли ще са най-добрият приятел на Питбула ви в игрите, но пък са чудесни в ролята си на сдържан спътник.

Бигълите са отлични спътници на Питбулите благодарение на нежния си, приятелски характер. Те са достатъчно игриви, като същевременно не са заплашителни, така че Питбулите не се чувстват толкова териториални около тях. 

кучетаСнимка: iStock

Бигълите са известни с това, че са товарни кучета, което означава, че се чувстват най-добре в компанията на други четириноги. Те обичат да имат компания и ще открият комфорт в присъствието на другия ви домашен любимец. Правилно представени, те могат да станат чудесни приятели.

Ротвайлерите могат да са страхотни спътници за жилави, високоенергийни Питбули! И двете породи могат да бъдат агресивни към други четириноги, но могат и да си станат най-добри приятели с правилния подход и представяне.

Експертите препоръчват съжителството между по-млад Ротвайлер и по-възрастен Питбул, тъй като този сценарий ще е по-малко стресиращ за настоящия ви домашен любимец. Бъдете подготвени – заедно тези кучета имат много сила, енергия и игривост! Бъдете готови за много разходки и безкрайно време за игри.

кучетаСнимка: iStock

Съвети за представяне на две кучета

  • Изберете неутрално място

Кучетата са териториални животни, така че е най-добре запознанството между две четириноги да се случи на място, което нито едното от тях не възприема за свое. Така никой няма да почувства необходимостта да защити своето пространство, което да доведе до териториално поведение и агресия. За това не е добър вариант да доведете директно новото си кученце у дома.

Близкият кучешки парк (където има заградена зона) е чудесен избор. Опитайте се да отидете във време, когато няма много други хора или кучета.

  • Бъдете навън

Запознаването на две кучета протича много по-добре, когато се случва на открито. Както споменахме, тясното или личното пространство често са поводи за конфликти. 

  • Разрешаване на взаимодействие без каишка

Въпреки че може да ви изглежда леко рисковано, обикновено е по-добре да представите две кучета, когато не са на повод. Когато са на каишка, животните бързо могат да се развълнуват прекомерно, тъй като се усещат ограничени и нямат контрол над ситуацията. 

кучетаСнимка: iStock

Освен това, представянето на две кучета, които са на каишка, може да ги накарат да станат по-защитни спрямо собственика си. От друга страна, ако им дадете малко свобода (в контролирана среда), това може да е шанс за тях да си взаимодействат и да се подушат свободно.

  • Следете езика на тялото

Когато наблюдавате как домашният ви любимец си взаимодейства с друго куче – без значение дали това е първата им среща или не, жизненоважно е да познавате значението зад езика на тялото на питомеца си. Подскачащата, енергична игра и махането с опашка, например, са добри признаци. Сковано тяло, оголване на зъбите и втренчен поглед – лоши. Винаги бъдете готови да се намесите и не забравяйте, че косматите ни другари не си играят като хората. Така че нещо, което смятате за агресивно, може просто да е игрив жест.

ПитбулСнимка: iStock

  • Останете позитивни!

Старайте се да не издавате притеснението си, поддържайте гласа и действията си позитивни. Хвалете и награждавайте добрата игра и положителните взаимодействия, а ако усетите, че напрежението ескалира, не повишавайте тон и не наказвайте питомеца си. Вместо това – отделете двете кучета и им дайте време да се успокоят.

В заключение, не забравяйте, че всяко куче има своя индивидуалност и неповторима личност. То може да не отговаря на характеристиките на породата си. Като цяло Питбулите могат да се разбират добре с почти всички четириноги, стига да има правилния темперамент и положително представяне.

Вижте още:

10 породи кучета, често етикетирани като агресивни

Топ 5 на погрешните митове за Питбулите

Виж още